Meer groente en fruit eten, maar hoe???

 

Sommige mensen vragen zich wanhopig af hoe ze het advies van de Kankerliga en van de Wereldgezondheidsorganisatie moeten opvolgen om 5 porties of 400 gram groente en fruit te eten per dag.  Volgens een studie van de R.U.G. komt bijna de helft van de bevolking niet aan die hoeveelheid.  Daarbovenop zouden we eigenlijk niet 400 gram maar minimum 1 kilogram groente en fruit per dag moeten eten, aardappelen inbegrepen. 

Volgens de nationale voedselconsumptiepeiling van 2004 eet de Belg gemiddeld slechts 118 gram fruit en 138 gram groente per dag en daarentegen 161 gram vlees, vis, eieren of vleesvervangers per dag.  Geen enkele vrouw tussen 19-59 jaar uit de studie bereikt de aanbeveling van 20 mg ijzer per dag.  Slechts 10% van de populatie voldoet aan de aanbeveling van een vetpercentage in de energiebehoefte van minder dan 30% per dag.  Tot zover enkele treurige resultaten.

(Debacker, N., De gebruikelijke voedings- en nutriënteninname in België, in: Epi-scoop, VI, nr.3, oktober 2006, pp.2-3)

 

In 2007, 2009 en 2011 onderzocht InSites Consulting in opdracht van VLAM wie wat waar en wanneer consumeert.  

Als we alle eetmomenten in beschouwing nemen, dan is brood het meest geconsumeerde product. Groenten en fruit blijven we te weinig eten: op een gemiddelde dag eet slechts 62% van de Belgen groenten, voor fruit is dit zelfs maar 35%. Binnen de maaltijdbegeleiders blijven aardappelen en aardappelbereidingen de koploper voor pasta en rijst.

Op een gemiddelde dag eet 79% van de Belgen vlees (incl. vleeswaren, vleessnacks en vleessoep), 21% vis (incl. verwerkte vis en vissoep) en 15% vis noch vlees. Zuivel stond bij 61% van de ondervraagden de dag voordien op de menu en eieren bij 13%.

Op een gemiddelde dag eet of drinkt 29% van de Belgen minstens 1 biologisch product.

Bron: www.landbouwleven.be

 

 

 

Met een beetje creativiteit zijn er veel manieren waarop we meer groente en fruit in het dagelijks voedingspatroon kunnen inschakelen:

 

Ik verwijs ook naar de teksten ‘Broodcombinaties’ en ‘Gezonde natuurlijke voeding in een notedop’.

 

Meer groente:

 

·        Boterham met schijfjes tomaat, komkommer, asperge, courgette, radijs, geraspte wortel, luzernescheuten, of met blaadjes sla, witlof gekruid met basilicumblaadjes, tijmpoeder of gemberpoeder, enz.

·        Knäckebröd of rijst-, gierst-, haverwafels met groente

·        Pizza met groente

·        Pitta met groente

·        Spaghetti, macaroni of noedels met groente

·        Rijst of andere granen zoals gierst, maïs enz. met groente

·        Aardappelen met groente rauw of gekookt

·        Vers geperst groentesap

·        Gepasteuriseerd groentesap

·        Melkzure groentesappen

·        Groenten in conserven

·        Voorgesneden groente in verpakking

·        Verse groentesoep

·        Rauwe soep

·        Rauwkostschotel

·        Groentepuree

·        Groentesaus

·        Groentebouillon

·        Broodje gezond

 

Tips:

·       Mensen die weinig tijd of zin hebben om met groente te prutsen in de keuken, kunnen zich behelpen met voorgesneden diepvriesgroente die men in de supermarkt kan krijgen in de vorm van soepgroente (vb. Juliennesoep), wortelpuree, knolselderpuree, wortelschijfjes, paprikareepjes, prei- of ajuinringen, bloemkool- of broccoliroosjes, groentecombinaties, enz.

·       Om vlug soep te hebben, kan men zo’n zak diepvriessoepgroente in een pot kwakken, water erover, kruiden of groentebouillon erbij, koken en klaar is Kees. 

·       Gebruikt men om dezelfde reden groenteconserven, zorg er dan best voor om de groente in een zeef onder het water af te spoelen om het zoutgehalte te verminderen.

·       Men kan beter de vlees-, kipbouillons e.d. vervangen door verse of gedroogde keukenkruiden.  Zelfs in de klassieke groentebouillon zit er slechts enkele percentages groente en een massa zout.  Er bestaat ook groente- en kruidenbouillon van 100% groenten en kruiden.  Dit is niet in de winkel te krijgen en kan besteld of gehaald worden bij Groene Dag Flobecq.  Hier vindt u Tomaatje toe, Groente- en kruidenbouillon, Italiaanse kruidenmix, Boterkruiden en Kruidenstrooisel.  Hebt u er al eens aan gedacht om kruidenbouillon bij het koken van de rijst, quinoa, amaranth, haver, enz. te voegen?

·       Wie zelfs hiervoor geen tijd of zin heeft, kan steeds groentesappen gebruiken bij de maaltijd.  Pas bij groentesappen op voor het zout dat eraan toegevoegd wordt.  Er bestaan ook natriumarme groentesappen.  Bijzonder goed voor de darmflora zijn de melkzuurgegiste groentesappen vb zuurkoolsap, wortelsap, seldersap, rode bietensap van Eden.

·       Om één of andere reden komen mensen zelden op het idee om groente te eten bij een traditionele broodmaaltijd vb boterham met kaas of charcuterie.  Dergelijke broodcombinaties, evenals brood met confituur of choco of notenpasta, hebben een volledig zuuroverschot (zie zuur-basenevenwicht) en zijn zeer arm aan natuurlijk organisch vocht.  Vandaar dat mensen haast altijd drinken bij een maaltijd.  Door groente toe te voegen bij een dergelijke maaltijd, voegt men voedingsmiddelen met een basenoverschot toe en verbetert men dus het evenwicht evenals het vochtgehalte.  Het meest eenvoudige is wellicht het drinken van groentesap bij een broodmaaltijd.  Ook groentesoep is heel goed, evenals verse rauwe groente, zoals een potje met allerlei groente zoals radijsjes, komkommerschijfjes, geraspte wortel, luzernescheuten, asperges, tomaat, augurk, paddenstoelen, witlof, kropsla, veldsla, boontjes, olijven, avocado,…  een dergelijk potje met groente kan men makkelijk meenemen naar het werk.  Er zijn in de supermarkt dergelijke potjes met voorgesneden groente verkrijgbaar voor wie geen tijd heeft om het zelf klaar te maken.

·       Door aldus zowel groente te eten bij een aardappel- of gekookte granenmaaltijd en bij een broodmaaltijd, eet men twee keer per dag groente.  Hierdoor verhoogt de inname van groente, verbetert het zuur-/basenevenwicht, het vochtgehalte, de inname van mineralen, enz.  Wie als tussendoortje dan ook nog de gewoonte kan aankweken om vers of gedroogd fruit te eten ipv de klassieke suiker-, vet- of zoutrijke snacks, is heel goed op weg.

 

Bij een aantal vermelde groentebereidingen kan men ook olijven of avocado toevoegen als natuurlijke vetbron, bvb. pizza met groente en olijven, gekookte groente met maïskorrels en olijven, brood met avocadosmeersel en schijfjes tomaat en courgette, enz.  Als u olijven koopt, kunt u deze best eerst in een zeef onder lopend water afspoelen om zo alvast het zoutgehalte te verminderen.  Er bestaan ook rauwe olijven, gemaakt op Griekse wijze, te verkrijgen bij Groene Dag.

 

 

Meer fruit:

 

·        Fruitontbijt

·        Smoothies

·        Verse geperst fruitsap

·        Gepasteuriseerde vruchtensappen

·        Yoghurt met vers fruit

·        Platte kaas met fruit

·        Fruit met slagroom

·        Noten of pitten met fruit

·        Fruitschotel

·        Fruitsaus (chutney)

·        Gedroogd fruit

·        Diksap van peren, appels, enz.

·        Stroop van appels, peren, dadels

·        Druivenmelasse

·        Brood, knäckebröd, rijstwafel met schijfjes banaan of appel

·        Brood, knackebrod, rijstwafel met rijpe avocado als boter

 

 

Eén van de redenen waarom mensen eigenlijk te weinig groente of fruit eten, is dat ze hun boodschappen doen in supermarkten zoals GB, Delhaize, enz.  De prijs van groente en fruit ligt daar echter hoog, zodat mensen zich inhouden om financiële reden.  Goedkoper groente en fruit kan men vinden in specifieke groentenwinkels en voor mensen die in grootsteden wonen zoals Antwerpen, Gent, Brussel zijn er de Marokkaanse of Turkse winkels, waar men opvallend goedkoper zich kan voorzien van de nodige vitamientjes; hier vindt men ook olijven, noten, zaden, pitjes, cocos, enz.  Laten we immers niet vergeten dat de Mediterrane voedingswijze de ideale voeding sterk benadert…

 

Voor mensen met een gevoelige maag of darmen, zijn er aantal regels waar men best op kan letten bij het eten van fruit.  Eet vooral nooit fruit na een maaltijd bij wijze van dessert, gezien het risico op gisting.

Als tussendoortje of onderweg is fruit ook handig bvb. banaan, appel, mandarijntjes, enz.  Gedroogd fruit is nog handiger, gezien de lange bewaartijd en het geringe volume.  Er zijn nu ook verse dadels te koop in kartonnen verpakkingen van +/- 600 gram, die zijn wat vriendelijker voor de tanden dan gedroogde dadels.

 

In verband met tandverzorging na het eten van fruit, dient men op te letten, want hier loopt het bij de meeste mensen mis.  Bij het eten van zuur fruit, lost het tandglazuur telkens iets op,  waardoor makkelijker gaatjes kunnen ontstaan.  Als men vlak na het eten van zuur fruit de tanden poetst, poets men dit laagje weg en baant men op termijn de weg vrij voor tandproblemen.  Daarom kan men best voor het eten van dit fruit de tanden poetsen met Sensodyne tandpasta omdat dit de tanden beschermt, maar ook dan niet poetsen na het eten.  

Een andere mogelijkheid is niet te poetsen, omdat het calcium in het speeksel na het eten de tanden zal beschermen; men kan wel een uur na het eten van zuur fruit de tanden poetsen omdat deze beschermende werking van het speeksel dan intussen heeft plaatsgevonden.  Deze opmerking geldt ook voor het gebruik van bvb. yoghurt, karnemelk, vinaigrette (azijn).

 

 

© info@lucvanoost.bewww.lucvanoost.be  

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.