Voedingsmiddelen en voedingsproducten

 

 

Voedingsmiddelen vinden we in de natuur en voedingsproducten komen uit de fabriek.  Zo zou men eenvoudig het verschil kunnen omschrijven.

 

Voedingsproducten:

·        zijn gepasteuriseerd, gesteriliseerd, UHT

·        hierdoor zijn de enzymen vernietigd, en er is een groot verlies aan vitaminen.  Ook de mineralen worden moeilijker opneembaar.  De structuur van koolhydraten en eiwitten is veranderd.  De delicate vetten, zo belangrijk voor onze gezondheid, zijn eveneens aangetast waardoor ze een nadelige werking hebben (zie de tekst over vetten en cholesterol).

·        er worden allerlei additieven toegevoegd: kleurstoffen, smaakstoffen, bewaarstoffen, enz.

·        er wordt ook zout aan toegevoegd.  Het zout in voedingsproducten, het zgn. “verborgen” zout, vormt de belangrijkste bijdrage aan de te grote zoutinname van de bevolking.

·        de producenten en de consumenten stellen zich geen vragen over de voedselcombinaties van al hetgeen erin zit en de invloed hiervan op de spijsvertering (zie tekst op de site).  Zo bemoeilijkt of blokkeert de azijn in mayonaise en mosterd de afscheiding van ptyaline of alfa-amylase in het speeksel in de mond, dat een eerste afbraak van de koolhydraten vormt in bvb. aardappelen en granen.

·        uit sommige verpakkingsmaterialen kunnen door chemische reacties stoffen vrijkomen in de inhoud (vb. aluminium uit brickverpakking, weekmakers uit plastic die reageren als de gevreesde xeno-oestrogenen)

 

Uit de wetenschappelijke studie van de Blue Zones,  gebieden in de wereld waar opvallend veel actieve en gezonde 90- en 100-jarigen voorkomen, uit de China Study olv dr Colin Campbell, de Okinawa Centenarian Study en andere, komt o.a. naar voren dat deze mensen weinig of geen voedingsproducten gebruiken en uitsluitend of hoofdzakelijk verse voedingsmiddelen.

 

In de Westerse cultuur, waar de nadruk ligt op werken en vrijetijdsbesteding, wordt er te weinig tijd vrijgemaakt voor gezonde maaltijden.  Hoe sneller het klaar is, hoe beter: fastfood, microgolf, enz.  De dramatische achteruitgang van de volksgezondheid en de bedroevende medische statistieken (zie tekst op de site) hebben met deze factoren veel te maken, uiteraard naast andere factoren zoals te veel stress, te weinig lichaamsbeweging, milieuvervuiling, enz.

 

Door de stijgende prijzen van elektriciteit, gas, water, telefoon, benzine, woningen, huurprijzen, enz. blijft er steeds minder geld over om gezond te eten.  Voedingsproducten waar veel witte suiker, witmeel, zout, geraffineerde vetten in zitten kosten weinig en zijn dan een droevige toevlucht met op langere termijn dan weer hogere kosten voor de gezondheid…

 

Er bestaat momenteel een mooie trend dat steeds meer mensen hun eigen groente willen kweken.  Helaas bestaan er lange wachtlijsten voor volkstuintjes en er zullen ook geen volkstuintjes meer bijkomen.  Immers al het groen verdwijnt omdat alles moet volgebouwd  worden.    Er verschijnen nu boeken “Groente kweken op eigen balkon of vensterbank of op het dak”; zo weinig ruimte blijft er nog over…

Wist u dat er na de oorlog nog een half miljoen mensen werkzaam was in de landbouw?  En dat er toen maar vijf miljoen mensen waren?  Nu zijn er nog ongeveer 30.000 boeren bij een bevolking van elf miljoen.  Ik durf geen voorspellingen te maken voor 2020…

 

Heeft u het geluk een eigen tuin te hebben?  Kweek dan zelf uw eigen onbespoten kruiden, groente, zet een paar notelaars, fruitbomen zoals kerselaars, appelaars, perelaars, pruimelaars of perzikenbomen.  Er zijn talrijke websites op het internet die u als beginnende tuinier kunnen helpen.

Als voormalig tuinman verzorgde ik jarenlang de tuinen bij tientallen mensen.  Steeds kwam ik tot de vaststelling dat meer dan 90% van de tuin sierplanten waren ipv nutsplanten (zoals kruiden, groente, fruitbomen,…).  Zo betaalden ze mij als tuinman en gingen ze hun eten kopen in de supermarkt; dat is twee keer betalen. 

Wist u dat u zelfs in de winter nog groente kunt oogsten?  Ik denk hierbij aan winterspinazie, winterpostelein, veldsla, winterprei, winterwortelen, kolen,…

 

Laten we creatief zijn en kijken waar en hoe we goedkoper groente, fruit, noten, peulvruchten, kruiden kunnen kopen:

      Colruyt is goedkoper dan andere supermarkten

      Koop groente/fruit van het seizoen

      Vergelijk verschillende winkels

      Vreemdelingenmarkt (zaterdag op het Theaterplein) of markt op de Desguinlei (vrijdagnamiddag)

      Goedkoopste plaatsen om groente, fruit, noten, enz. te vinden: Marokkaanse of Turkse winkels; Chinese supermarkten

      Groentesap, fruitsap

      Diepvriesgroente soms goedkoper dan verse

      Zelf gesneden groente is vaak goedkoper dan voorgesneden

      Eet vlees om de twee dagen

      Heeft u een tuin?  Kweek uw eigen verse kruiden, groente, laagstamappelboom, walnotenboom, hazelaar, bonen, enz.

      Noten rapen in parken (september/oktober), braambessen plukken aan de kant van de weg

      Is er nog een boer te vinden bij u in de buurt?  Koop bij de boer.

 

Laat ik u ter afsluiting nog enkele praktische voedingsadviezen geven:

 

      “Schuiven”: meer van wat goed is, minder van wat minder goed is

      Matigheid met “genotsmiddelen”: af en toe koffie, bier, cola,… mag, maar met mate

      Gebruik als tussendoortje bij voorkeur vers rijp fruit à volonté of noten, ook de combinatie noten met fruit is erg goed

      Liever geen fruit als dessert (risico op gisting) maar tussendoor of vóór een maaltijd of a volonté als fruitontbijt

      Probeer bij broodmaaltijd ook altijd groente erbij te gebruiken vb als soep, sap (vb wortelsap, tomatensap of rode bietensap uit glas), fijngesneden rauwkost, af en toe “broodje gezond”

      Onderweg als versnapering: smoothiebar (in Antwerpen bvb Meir, De Keyserlei, Kammenstraat, Groenplaats,…)

      Onderweg als snack: “broodje gezond”

      Gebruik als broodbeleg ook ter afwisseling:

groente, banaan of rijpe appel, honing

      Voorgesneden groente “salade” in verpakking, is verkrijgbaar in supermarkten, voor wie weinig tijd heeft

      Voorkeur verzuurde melkproducten (yoghurt, karnemelk, platte kaas, kefir) en geitenmelkproducten

      Voorgesneden diepvriesgroente: om snel soep te maken

 

Ik wens u veel succes en creativiteit toe bij het aanbrengen van verbeteringen in uw voedingspatroon en gezondheid!

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.