Ontbijtmogelijkheden

 

Fruitontbijt

Variaties

Tussendoortjes

Brood/granen

Tips

Besluit

 

1.  Fruitontbijt

 

Voordelen:

·         Zuur-basenevenwicht

·         Licht verteerbaar

·         Ontgiftingsfase (04u00-12u00) wordt niet verstoord

·         Aanbreng vitaminen en mineralen

 

Fruit kan men in allerlei vormen gebruiken:

Ø  vers fruit (bij voorkeur)

Ø  één soort fruit

Ø  meerdere soorten fruit (hoe meer soorten, hoe moeilijker verteerbaar het wordt voor mensen met een gevoelig maag- en darmstelsel)

Ø  vers geschild fruit, fruitsalade, smoothies

Ø  smoothie is de lekkerste vorm van fruitmaaltijd; men heeft een blender nodig of een staafmixer

 

Fruit met de meest gunstige werking op de gezondheid: tropisch fruit (vb. ananas, kiwi, mango, kaki,…), druiven, bessen, frambozen, kersen, meloen.

 

2.  Variaties op het fruitontbijt:

 

Hoewel het i.v.m. de ontgiftingscyclus het beste is om één soort fruit of meerdere soorten fruit te eten als fruitontbijt, kan je ev. er nog iets bij eten dat er zich goed mee laat combineren, zeker als je het aantal calorieën om een of andere reden wil verhogen, of de vertering van fruit wil verbeteren:

 

 

                

                  + yoghurt, karnemelk, kefir, kwark, viili (verzuurd)

Fruit      + melk (milkshake)

              + verse slagroom

              + verzuurde melkproducten + slagroom

               + noten, zaden of pitjes, notenpasta

 

 

Als je als ontbijt bij het fruit melkproducten gebruikt, worden de suikers uit fruit trager opgenomen, dit heeft als voordeel dat je minder vlug honger krijgt en dat de bloedsuikerspiegel minder snel stijgt, waardoor je minder insulinepieken krijgt.  Het gebruik van vet bij fruit heeft als voordeel dat het temperend werkt inzake voedselintoleranties.  Noten, zaden of pitten kan je met elkaar combineren worden maar niet met melkproducten.

3.  Tussendoortjes

 

Het eten van één of meerdere soorten fruit of de hierboven vermelde variaties met melkproducten kunnen ook dienen als tussendoortje tussen ontbijt en middagmaal.

Het komt nl. vaak voor dat mensen, die een fruitontbijt gebruiken, ergens in de voormiddag bvb. om 10u00 al terug honger hebben.  Dit is te verklaren door de lichte verteerbaarheid en lagere koolhydraat- en calorieaanbreng van een fruitontbijt vergeleken met het klassieke ontbijt.  Het kan gebeuren dat men een fruitontbijt zo licht en lekker vindt, dat men teveel eet, met gisting als gevolg.  In dit geval is het beter zichzelf wat te beheersen en twee keer te eten in de voormiddag maar in kleinere porties.

 

Ook fruit met nootjes, pitjes of zaadjes is een goede combinatie.  Zoet fruit zoals banaan, dadels, rozijnen laten zich minder goed combineren hiermee..  Gebruik geen gezouten en/of geroosterde noten, zaden of pitten, en zeker geen pinda’s of pindakaas.

Men kan ook kruidenthee gebruiken als tussendoortje met honing of stuifmeelpollen.

 

 

4.  Alternatieven voor fruitontbijt

 

Redenen :

·         Niet genoeg fruit in huis

·         Koude seizoen

·         Fruit bekomt niet goed ondanks letten op de aanbevelingen

·         Occasioneel geen zin hebben in fruit

·         Fructose-intolerantie

 

Goede combinaties met brood

 

Sommige mensen is het duidelijk geworden doorheen de vele teksten dat kaas, charcuterie, confituur, chocopasta, pindakaas nogal wat nadelen hebben om uiteenlopende redenen (geraffineerde suiker, geraffineerd zout, geraffineerde vetten, geraffineerde zetmelen, gluten, teveel omega-6 vetzuren, transvetzuren, verhitte vetten, kleurstoffen, bewaarmiddelen, enz.) en vragen zich af wat ze dan wel op de boterham kunnen doen. 

 

Ik heb hierbij zoveel mogelijk rekening gehouden met de voedselcombinaties, maar er hier en daar ook vanaf geweken.  Voedingsmiddelen waarvoor u allergisch of intolerant bent dient u uiteraard te vermijden.

 

brood + zoet

vb. honing, rietsuikermelasse, appel-/peren-/dadelstroop (Luikse siroop zonder toegevoegde suiker), suikerbietenstroop, granenstropen (vb rijstemoutstroop, gerstemoutstroop, maïsmoutstroop), dadelpasta, confituur zonder toegevoegde suiker (vb. Fiordifrutta).

Granenstropen zijn te verkrijgen in de bioshop.  Door de enzymatische activiteit van gerstemout treedt er een afbraak op van het zetmeel (meervoudig koolhydraat) van brood in dubbele suikers.  Carobpasta is gemaakt van granenstroop met carobe, een alternatief voor chocopasta met dezelfde smaak. 

Bij de Turk kan men ook druivenmelasse, carobmelasse en moerbeimelasse vinden, evenals raathoning.

 

 

 

brood + fruit

vb schijfjes banaan, appel  Dit zijn de enige twee soorten fruit die zich laten combineren met brood volgens de mij ter beschikking staande literatuur.  Met avocado of olijven kan ook, maar deze worden gezien als een bron van vetten.

Tips:

1.      Een andere mogelijkheid is éérst fruit eten, een kwartier wachten en dan brood.  De zuren in fruit, evenals eiwitrijk voedsel, hinderen de aanmaak van amylase-α (= ptyaline) in het speeksel dat de eerste splitsing van de meervoudige koolhydraten in brood op gang brengt.  Dit kan leiden tot gisting van de koolhydraten bij gevoelige mensen en is ook een extra belasting voor de pancreas, die de tweede vertering van koolhydraten op zich neemt.

2.      Eet geen fruit als dessert, dit geeft bijna altijd problemen.  De enkelvoudige suikers uit fruit kunnen door de voorgaande maaltijd niet gestabiliseerd worden door het maagzuur, wat aanleiding zal geven tot gisting, gezien de temperatuur van de maag en het langere verblijf in de maag.  Drink evenmin fruitsap bij maaltijden.

 

brood + granen

vb. brood bij een kom volle rijst, boekweit, quinoa, maïs, kastanjepuree,…

 

brood + aardappelen (+ groente)

vb brood met koude patatjes, aardappelpuree, gebakken patatjes,...

 

brood + groente

vb. schijfjes rauwe tomaat, radijs, komkommer, courgette, augurk, paddenstoelen, paprika, geraspte wortel, luzernescheuten, preischeuten, rauwe champignons, rauwe geschilde asperges,…

vb. gekookte asperges, boontjes, broccoliroosjes, pastinaak, rammenas, pompoen, wortel, bloemkool, andijvie,...

vb. blaadjes kropsla, eikenbladsla, veldsla, paardebloemblad, rucola, witlof, spinazie,...

vb. groentesoep of groentepuree

vb. groentesap

 

brood + groente + kruiden

zie voorbeelden onder het vorige, en hierbij kan men dus kruiden toevoegen

vb bieslook, curcuma, gember, mierikswortelpoeder, peterselie, kervel, waterkers, tuinkers, oostindische kers, basilicum, munt, tijm, daslook, citroenmelisse, laos,…

 

brood + groente + kruiden + Green Foods

zie voorbeelden onder het vorige, hierbij kan men dus brandnetelbladpoeder strooien, of alfalfabladpoeder, of paardebloembladpoeder, zeewierpoeder, heermoespoeder of ABC-poeder, alle zeer rijk aan mineralen (te verkrijgen bij www.groenedag.org)

 

brood + granen + groente (+ kruiden + Green Foods)

 

brood + vet + alle voorgaande combinaties

bij alle combinaties kan men steeds een bron van vet toevoegen,

vb echte boter, avocado, olijven, olijfolie, tarwekiemolie, extra vierge kokosvet, rode palmolie, eierdooier,... 

 

 

 

 

Andere vormen van granen als alternatief voor het eeuwige brood:

 

Ø  Rijstwafels, matsos, maïswafels, haverwafels, knäckebröt, boekweitcrackers (“pain de fleurs”) ,….  Het voordeel is dat deze eenvoudiger zijn van samenstelling, een meer controleerbare samenstelling hebben (etiket), beter verteerbaar zijn.  Ook verkrijgbaar zonder zout.  Kunnen eveneens met groente of met honing, melasse enz. belegd worden, al dan niet met vet.

Ø  Havermoutpap of andere granenpap (niet met melk bereid, wel met water) met toevoeging van honing of melasse, of granenstroop.  Hier mag eventueel wat boter of wat room bij, dit geeft toch een beetje de melksmaak zonder dat het een moeilijke voedselcombinatie wordt.

Ø  Instant havervlokken, boekweitvlokken, cornflakes zonder suiker

Ø  Als bijzonder alternatief voor brood of als tussendoortje vermeld ik nog gepofte maïs of rijst of tarwe ; er bestaat een apparaat waarmee het mogelijk is dit zonder vet, zout of suiker te maken.  In de winkel vindt men haast alleen popcorn met suiker, vet, zout.  Merkwaardig is dat men in de supermarkt gepofte maïs, rijst, tarwe met gedroogde groente kan krijgen als hondenvoer...  Een soort gepofte mix, wat nog altijd beter is dan een gemixte pof.

Ø  Müesli is te veel bewerkt, bevat zout, suiker, gezwaveld gedroogd fruit.  Bestaat uit een combinatie van noten, gedroogd fruit, granen.  Dit alles samen geeft moeilijke voedselcombinaties.  Cornflakes zijn ook sterk bewerkt, tenzij men bio cornflakes koopt en erop let dat er geen suiker in zit.

Ø  Granenmelk vb. rijstemelk, gierstdrank, quinoadrank, kamutdrank, enz. zijn heel licht verteerbaar en de koolhydraten zijn door fermentatie reeds voorverteerd.

Ø  Glutenvrij: amaranth, boekweit, maïs, quinoa, rijst, gierst, tapioca, sorghum,…

Ø  Gezondste brood is het Essenenbrood. 

De hoge voedingswaarde van het gekiemde granenbrood komt voort uit de speciale productiewijze.

In een eerste fase worden de beste biologische granen in puur gefilterd water te weken gezet, onder zeer strikte controles. Hierdoor gebeurt een natuurlijk kiemproces.

Wanneer ze volledig gekiemd zijn, worden ze gemalen, en gemengd met de gewenste andere ingrediënten, en in broodvormen gekneed en langzaam en zachtjes gebakken op lage temperatuur.   Het kiemen van de granen verhoogt gevoelig het eiwit-, vitamine- en enzymengehalte van de broodjes, terwijl de complexe zetmelen in het graan omgevormd worden tot natuurlijke suikers die makkelijk opneembaar zijn. (www.vajra.be)

 

 

                

                                   + banaan, appel

Brood/granen     + zoet

      + vet                       + granen

                            + aardappelen        (+ kruiden + Green Foods)

                                      + groente

 

 

 

 

 

 

 

5. Tips

 

Alternatieven voor boter

Gebruik geen margarine, waarom zie de tekst over vetten.  Wie omwille van cholesterolproblematiek geen boter of eidooier wil gebruiken, kan dus vb kokosvet of rode palmolie gebruiken of avocado of olijven.  Olijven kan men best altijd in een vergiet spoelen onder lopend water om het meeste zout te verwijderen. 

Een truc om van olijfolie boter te maken, is de olie in een porseleinen of glazen vlootje of potje doen en deze enkele dagen in de koelkast te zetten.  De olie zal hard/smeuïg worden (is niet hetzelfde als ranzig) en zo kan men deze dan op de boterham smeren.  Na gebruik terug in de koelkast zetten, want op kamertemperatuur wordt de olie terug vloeibaar.  Het stollen heeft geen nadelige invloed op de vetzuren.

 

Brood met groente

Dit is voedingsdeskundig gezien de beste combinatie, al of niet met kruiden en Green Foods.  Het levert echter weinig calorieën, en dat is wel goed voor wie op de lijn wil letten, maar minder goed bij mensen die veel fysieke arbeid verrichten of bij mensen die een tengere constitutie hebben of bij opgroeiende jeugd.  Men kan echter steeds een bron van vet toevoegen om de calorieën te verhogen, zoals boter, cocosvet, avocado.

 

Niet alles door elkaar eten

Een belangrijke tip die de spijsverteringsorganen zoals de maag, de lever, de pancreas sterk ontlast, is om bij brood slechts één beleg te gebruiken.  Dus traditioneel niet eerst een boterham met kaas, dan één met charcuterie, dan één met confituur.  Maar wel tijdens één en dezelde broodmaaltijd één, twee of drie boterhammen alle met honing of Luikse siroop of banaan of groente.  Men maakt dus een keuze en bij de volgende broodmaaltijd kan men een ander broodbeleg kiezen. 

 

6. Besluit

 

Het is toegelaten, zelfs aangeraden, min. één “klassiek ontbijt” per week in te lassen.  Op deze dag mag je ontbijten zoals vroeger, vb.ontbijt boterhammen met choco,  We mogen niet vergeten dat een “ideale” voeding volgens de natuur er  totaal anders uitziet dan het klassieke voedingspatroon waar we haast allemaal zijn mee opgegroeid en dat een weerspiegeling is van onze economie en cultuur, die ver zijn afgeweken van de natuur.  Deze afwijking van de natuur is één van de belangrijkste verklaringen voor de talrijke ziektes waar we mee geconfronteerd worden.  Het grote drama van de mens is dat hij echter niet terugkan naar de natuur zoals tienduizend jaar geleden.  Hij kan alleen trachten zo natuurlijk mogelijk te leven.

Om begrijpelijke redenen dienen we dan ook allerlei compromissen te sluiten, al is het om geen zonderling te worden, of niet fanatiek te worden…. 

Af en toe jezelf eens een boterham met choco gunnen is om psychologische, fysieke, sociale redenen noodzakelijk.  Zo kan men het bvb. zien als beloning voor toch een hele week gezond ontbeten te hebben.

Leer bij een boterham met kaas of vlees steeds groente te gebruiken, anders heeft de volledige  maaltijd een zuuroverschot (zie zuur-/basenevenwicht).

Wie een tuintje heeft, kan zijn eigen onbespoten groente kweken, net als kruiden.  Een notelaar zetten (vb. walnoot, hazelnoot) is ook een goed idee, evenals fruitbomen.  Zo bespaart men geld, en kent de vreugde en voldoening van het eten uit eigen tuin.

Op www.lucvanoost.be vindt u een tekst over brood, tips voor het eten van groente, tips voor het eten van fruit, tips voor het eten van noten, en ook een uitvoerige tekst over het overschakelen op gezonde voeding.

 

© Luc Van Oost –www.lucvanoost.be

 

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.