Kookmateriaal en verpakkingsmateriaal

 

 

Uit kunststofverpakkingen kunnen oestrogeenachtige stoffen (vb. bisfenol A), andere solventen of toxische metalen vrijkomen. 

Er zijn voldoende bewijzen dat sommige chemicaliën die gebruikt worden in plastics, kunststof (vb. ftalaten, fosgenen), bestrijdingsmiddelen en allerlei chemische producten kunnen fungeren als hormonen en afgeven aan de inhoud van verpakkingen.  Deze kunnen onze voortplanting en de ontwikkeling van de geslachtsorganen ontregelen.  Ze kunnen zelfs mede-oorzaak zijn van sommige vormen van kanker.  Ze kunnen de werking van het immuunsysteem en de hersenen nadelig beïnvloeden, met bvb. leermoeilijkheden, daling IQ en ADHD tot gevolg.

Plasticfolie is gemaakt van pvc (polyvinylchloride) waaraan weekmakers zijn toegevoegd om ze aan het verpakte product te doen kleven.  Deze weekmakers kunnen in het voedsel overgaan.

Wat is bisfenol A?
Bisfenol A is een stof die wordt gebruikt om polycarbonaat te maken, een hard, transparant plastic materiaal. Van polycarbonaat worden bijvoorbeeld flessen voor babyvoeding, zuivel of frisdrank gemaakt. Bisfenol A wordt verder gebruikt voor het vervaardigen van deklagen ofwel coatings, die bijvoorbeeld in blikverpakkingen voor levensmiddelen worden aangebracht. Tot slot is bisfenol A een oplosmiddel voor drukinkten in papier en karton. In het engels wordt de stof ook aangeduid als 4,4'-isopropylidenediphenol.

Bisfenol A wordt normaal gesproken tijdens de productie van polycarbonaat of tijdens het harden van de coating omgezet in een onschadelijke chemische stof. Er is dan in het eindproduct nagenoeg geen bisfenol A meer aanwezig. Het is echter mogelijk dat bisfenol A onder invloed van bepaalde omstandigheden, zoals tijd, zuurgraad of ultraviolet licht, vrijkomt en in het verpakte levensmiddel terechtkomt. Dit proces heet ‘migratie’.

(http://www.vwa.nl/php/page_sub.php?structure_id=122)

Zie ook: http://www.leefbewust.com/themas/bisphenol_a.html

 

Aluminium kan een bijdrage leveren aan nieraandoeningen, bloedarmoede, aandoeningen van hersenen en zenuwstelsel zoals ziekte van Alzheimer, geheugenstoornissen, lusteloosheid, dementie, enz.

 

Bij anti-aanbakpannen wordt een laag aangebracht met een heel ingewikkeld chemisch proces.  De productie hiervan is erg vervuilend.  Fabrikant Du Pont gaat miljoenen dollars schadevergoeding betalen aan inwoners van 2 Amerikaanse staten voor de vervuiling van het leidingwater met PFOA, een stof die gebruikt wordt bij de vervaardiging van Teflon.  Er komen deeltjes van de anti-aanbakstof in het voedsel terecht.    DuPont heeft een akkoord gesloten met het ‘Environment Protection Agency’ om tegen 2010 het gebruik van PFOA met 95% te verminderen en tegen 2015 volledig te stoppen.  Het is heel slecht afbreekbaar in de natuur en bij zowat alle mensen en dieren in het lichaam terug te vinden.

Bij het bakken komen er giftige polymere gassen vrij in de kamer en in het voedsel.  Merken van anti-aanbakpannen : Teflon, Silverstone, Fluron, Supra, Excalibur, Greblon, Xylon, Duracote, Resistal, Autograph, T-Fal.  Ze hebben alle giftige aanbaklagen in hun pannen.  Du Pont geeft toe dat bij een temperatuur van +/- 250°C  koorts, moeheid, ademnood, hoodpijn, verkoudheid en een drukkend gevoel op de borst kunnen ontstaan.

Enkele scheikundige gassen en stoffen die vrij kunnen komen bij het gebruik van anti-aanbakpannen : TFE, HFP, TFA, DFA, MFA, PFOA, SIF4, PFIB, COF2, HF, CF3COF, OFCB, CF4, C-8.   Alnaargelang kunnen ze in verband gebracht worden met leverstoornissen, kanker, verminderde immuniteit, nierklachten, longklachten, irritatie voor ogen, neus, oren, vermoeidheid, hartklachten, verhoogde cholesterolspiegel, enz.

Het gevaar van anti-aanbakpandampen is bekend in de wereld van de vogelliefhebbers.  Voor meer informatie over Teflon-toxicose bij kooivogels kunt u terecht bij de site voor de parkietenfreaks.

 

 

Te vermijden :

·         Kunststof of plastic : flessen, bekertjes, folie, tupperware enz.

·         Aluminiumfolie, -potten, -pannen, -schalen, -blikjes met softdrinks, bier, fruitsap, brickverpakkin gmet aluminium aan de binnenkant, enz.

·         Anti-aanbakpannen

·         Conservenblikken

·         Gespikkeld email

 

Als verpakkingsmateriaal en kookmateriaal raad ik aan :

·         Karton zonder drukinkt

·         Papier zonder drukinkt

·         Glas

·         Porselein

·         Ijzer

·         Inox

·         Email

·         GreenPanTM

 

 

HDPE is redelijk geschikt om voedsel met water, zuren en alcohol te verpakken, maar niet voor de verpakking van onverzadigde vetzuren.  De migratie van de op benzofenolen gebaseerde ultravioletabsorbeerders in de HDPE is heel hoog bij omega 3/6.  Ook is er 5.5 mg per liter migratie van organische metalen (catalisten en solventen) en is de migratie van chloride en aluminium aangetoond.

 

De GreenPanTM is een Belgisch product.  De voordelen:

 

 

Geraadpleegde literatuur

Duckaert, W.J., Teflonpannen zijn tot verdwijnen gedoemd!, in: Maar natuurlijk, herfst 2008, p. 14-15, 30

Maes, B., Waarom kokos- & rode palmolie, Tai-Pan, Brasschaat, s.a.

Maes, B., Waarom omega 3/6/9, Tai-Pan, Brasschaat, s.a.

Reader’s Digest, Gezond leven-Natuurlijk genezen, Gezonde voeding, Reader’s Digest, Amsterdam/Brussel, 1999

http://www.parkietenfreak.nl/a-teflon.php

http://www.dwt.net/Vandaag/Archief%20DWT/Archief%20DWT%202002/augustus%202002/26%20aug%202002/voeding%20en%20gezond.htm

http://www.milieuadvieswinkel.be/default.asp?l=07.06

http://www.rug.nl/wewi/_shared/publicaties/chemie/c81sam

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.