Fruitontbijt

 

Inhoud:

Algemene gezondheidsvoordelen van fruit (en groente)

Talrijke manieren om ’s ochtends fruit te eten

Voedselcombinaties

Tips en aandachtspunten

Uitsmijter

 

 

De gezondste manier om de dag te beginnen is het nemen van een fruitontbijt.  Dit biedt nl. talrijke voordelen:

 

Algemene gezondheidsvoordelen van fruit (en groente) :

·         Ontzurend (reuma, jicht, osteoporose, kanker, enz.)

·         Vochtafdrijvend (hoge bloeddruk, waterzucht, oedeem, overgewicht)

·         Antiseptisch (infecties)

·         Rijk aan vezels en zuren: prikkelen darmen tot peristaltiek, stoelgangbevorderend

·         Kalmerend en ontspannend op het zenuwstelsel

·         Bloed- en huidreinigend

·         Nuttig bij lever- en galproblemen

·         Afslankend 

·         Verse vitaminen, mineralen, sporenelementen en enzymen die goed worden opgenomen dankzij de bio-energie, het hoge gehalte aan organisch water en de vruchtzuren

·         Rijk aan antioxidanten, die vrije radicalen neutraliseren

·         Basenoverschot

·         Bio-energetische waarde (levenskracht); de biofotonen zorgen voor een betere opname en omzetting

·         Verbetert de waterhuishouding

·         Rauwkost

·         Verbetert de darmflora en vandaaruit de immuniteit

·         Bio-actieve stoffen of fytochemicaliën: polyfenolen, carotenoïden (pigmenten; alfa- en betacaroteen, luteïne, zeaxanthine, lycopeen...), fyto-oestrogenen

·         Weinig belasting van het spijsversteringsstelsel daar de mens reeds van bij zijn ontstaan het verteringsstelsel bezit van een fructivoor

·         Enkelvoudige suikers zijn direct opneembaar

·         Lage glycemische index

·         Invloed op de bloedviscositeit (interactie met bloedverdunners, gelieve met uw arts te overleggen)

·         Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat er een interactie bestaat tussen de afbraak van medicatie en pompelmoes (zie verderop).

·         De spijsvertering is de functie van het lichaam die de meeste energie vraagt: door de lichtverteerbaarheid van fruit wordt energie gespaard ten gunste van andere metabole processen bvb immuniteit, zelfgenezend mechanisme, cognitieve processen, enz.

 

 

Ontgifting van het lichaam

 

Laten we even uitweiden over één van de belangrijkste eigenschappen van fruit, nl. de bijdrage aan de ontgifting van het lichaam.

Het lichaam kent heel wat ritmes vb. het ademhalingsritme, de hartslag, de peristaltische bewegingen van slokdarm, van de maag en de darmen, het dag-nachtritme, de maandstonden, enz.

Wat het voedsel betreft, kunnen we drie fasen onderscheiden:

 

04u00 – 12u00: eliminatie (afvalstoffen)

12u00 – 20u00: opname (eten en spijsvertering)

20u00 – 04u00: assimilatie (absorptie en gebruik)

 

Deze functies verlopen de hele dag door, maar toch is elke functie het meest intensief gedurende deze periodes.

Dat je ’s ochtends nog aan het elimineren bent, kun je soms merken aan een beslagen tong, een zwaar hoofd, sufheid, slecht ruikende adem, veel dorst, donkere urine, geen honger hebben, pap in het gezicht, enz.

 

Om het lichaam te helpen ziektes te voorkomen veroorzaakt door onvoldoende uitscheiding van afvalstoffen, is het belangrijk deze cyclussen niet tegen te werken, maar zo goed als het kan te volgen.  Een overmaat aan afvalstoffen is immers de voorbode van talrijke ziektes. 

 

Als we een foto van een man of vrouw van 20 jaar leggen naast een foto van dezelfde man of vrouw 20 jaar later en nog een foto van als ze 60 jaar zijn, wat zien we dan?  We zien vaak dat ze in alle richtingen uitgezet zijn. 

Al hetgeen ze in de loop van de jaren teveel hebben gegeten (zie de tekst ‘overbodige voeding’), heeft zich ergens opgeslagen.  Het gaat niet alleen om het teveel aan caloriën, maar ook om de extra afvalstoffen en toxines die ze met die voeding opnemen (pesticiden, herbiciden, fungiciden, insecticiden, smaakstoffen, kleurstoffen, conserveringsmiddelen, antibiotica, hormonen, reukstoffen, antischuimmiddelen, zware metalen, dioxines, heterocyclische aminen, polycyclische aromatische koolwaterstoffen, xeno-oestrogenen, enz.).

 

Vergeten we ook niet alle toxines die in leidingwater zitten, hierbij op te tellen, zoals chloorverbindingen, nitraten, hormonen die werken als xeno-oestrogenen, anorganische mineralen.  Er zijn zelfs steden die leidingwater promoten als drinkwater… 

Heel wat mensen nemen bovendien allerlei drank tot zich dat in feite niet de dorst lest, maar zorgt voor meer uitscheiding van vocht dan nodig is (hiermee bijdragend aan een ander essentieel kenmerk van ouder worden,  nl. uitdroging) en bovendien zélf ook afvalstoffen en toxines bevat.  U kent ze wel: koffie, zwarte thee, frisdrank, bier, alcohol, chocolademelk,…  Een aantal mensen zijn misleid door de reclame en drinken water dat rijk is aan anorganische mineralen, die eveneens ergens moeten opgeslagen worden of waarvoor de nieren extra moeten werken om ze uit te scheiden.  Enkele mineraalarme waters zijn: Spa Reine, Mont Roucous, Volvic, Montcalm, Norwater, Königstein, Lauretana, Reine de la Montagne.  Uiteraard bij voorkeur in glazen flessen, daar water in plastic flessen giftige weekmakers en antimoon bevat, als contaminant of residu van de plasticproductie.

 

Een goede 30% van de bevolking rookt en zadelt zichzelf hiermee op met een massa nicotine, teer, koolmonoxide, ammoniak, butaangas, cadmium, radioactiviteit,…

Laten we niet vergeten dat tabaksrook niet de enige vervuilde lucht is die zowel rokers als niet-rokers binnenkrijgen.  Men ademt ook nog de uitlaatgassen in van auto’s, de uitstoot van fabrieken, van schoorstenen enz.

Sommige mensen doen er graag een schepje bovenop en smeren toxines in hun huid.  Gemiddeld gebruikt de vrouw zo’n 12 verzorgingsproducten per dag, samen goed voor 168 chemische ingrediënten; de man gebruikt gemiddeld 6 producten, samen goed voor 85 chemische stoffen.

 

Wist u dat de lucht binnenshuis tot 5 keer meer vervuilende stoffen bevat dan de lucht buiten? 

Oorzaak ligt in het gebruik van schoonmaakproducten, cosmetica, bouwmaterialen, vinylbehang, uitwasemingen van toestellen en meubels, verf, lijmen, tapijten, tabaksrook, enz. in combinatie met de buitenlucht die naar binnenkomt.  De schadelijkste stoffen zijn de vluchtige organische componenten vb benzeen, tolueen, xyleen, alcoholen, ketonen, aldehyden o.a. het kankerverwekkende formaldehyde,...  Eén van de oorzaken van toenemende allergieën en astma zijn biologische contaminanten en scheikundige vervuilende stoffen in de woning.  De symptomen die het gevolg zijn van al deze vervuiling kunnen erg talrijk en uiteenlopend zijn: symptomen ter hoogte van huid, ogen, luchtwegen, spijsvertering, hart en vaten, nieren, lever, zenuwstelsel, hormonaal stelsel, hoofdpijn, multiple chemische overgevoeligheid,...

Formaldehyde is zowat de meest voorkomende en schadelijke stof in de woning en wordt ontwikkeld door producten (zoals harsen, lijmen, isolerend schuim, glaswol, rotswol, klassieke synthetische verven, verglazingproducten, kreukvrij meubelstof en textiel, ...) die gebruikt worden in de vervaardiging van papier, cosmetica, meubels, behangpapier, tapijten, spaanhout, detergenten, tabak,...  Formaldehydedampen blijven jarenlang aanhouden.

De regering van het Vlaamse Gewest heeft een richtwaarde afgekondigd van max. 10 microgram per kubieke meter formaldehyde in de binnenlucht. (bron: Test Gezondheid, n° 66, april-mei 2005, pp. 26-29)

Heeft u een Teflon-anti-aanbakpan?  Enkele scheikundige gassen en stoffen die vrij kunnen komen bij het gebruik van anti-aanbakpannen : TFE, HFP, TFA, DFA, MFA, PFOA, SIF4, PFIB, COF2, HF, CF3COF, OFCB, CF4, C-8.   Bij het bakken komen er giftige polymere gassen vrij in de kamer en in het voedsel. 

Fabrikant Du Pont gaat miljoenen dollars schadevergoeding betalen aan inwoners van 2 Amerikaanse staten voor de vervuiling van het leidingwater met PFOA, een stof die gebruikt wordt bij de vervaardiging van Teflon.  Er komen deeltjes van de anti-aanbakstof in het voedsel terecht.   

 

Tot zover deze uitweiding, een kleine greep uit de ecotherapie, waarover u een uitgebreide tekst op de website.

Uiteraard zijn de uitscheidingsorganen in staat een groot deel van deze toxines uit te scheiden, maar nooit helemaal.  Het teveel, daar blijft men mee zitten.

 

Verstopping van de kanalen van het lichaam

 

Het lichaam moet immers érgens blijven met afval dat het niet krijgt uitgescheiden en daarom kan het opgeslagen worden door vocht vast te houden of extra vet te produceren.  Het kan ook opgeslagen worden in het bindweefsel, in de huid (vb de zgn levervlekken), in de hersenen (‘plaques), in de bloedvaten (slagaderverkalking), in de dikke darm (zie hoge darmspoelingen), in de lymfekanalen, in de gewrichten (vb urinezuurkristallen), in de spieren, in het vet, in de longen (vb teer), enz.  Geleidelijk aan raken de kanalen van het lichaam verstopt, de doorstroming verminderd, de bio-energie verzwakt, het immuunsysteem en de conditie gaan achteruit en zo wordt de weg gebaand voor ziekte.

 

Soms krijgen we symptomen of een ziekte waarbij er een sterk verhoogde uitscheiding van afvalstoffen plaatsvindt, vb. verkoudheid, diarree, koorts, ophoesten van slijmen, enz.  Bij een vastenkuur, reinigingskuur, sapkuur enz wordt het lichaam in staat gesteld een grote hoeveelheid opgeslagen afvalstoffen uit te scheiden.  Vandaar het advies, wie het geld heeft om op vakantie te gaan, te kiezen voor een kuuroord voor uw jaarlijkse reinigingskuur of inwendige grote schoonmaak.

 

Je wordt er niet vrolijk van, maar er is goed nieuws: fruit is het enige voedingsmiddel dat de ontgifting die ’s ochtends nog volop bezig is, niet stopzet of onderbreekt, ja zelfs stimuleert en ondersteunt.  Zodra men echter er een eiwitrijk, vetrijk, of meervoudig koolhydraatrijk voedingsmiddel bij eet, wordt de ontgifting afgeremd.  Verderop heb ik echter wel enkele goede combinaties hiermee vermeld, om enige variatie te bieden.

 

Wie ’s ochtends fruit eet, doet zichzelf en zijn gezondheid een groot cadeau!

 

Er zijn talrijke manieren en vormen om ’s ochtends fruit te eten:

 

 

 

Eén van de redenen waarom mensen eigenlijk te weinig groente of fruit eten, is dat ze hun boodschappen doen in supermarkten zoals GB, Delhaize, enz.  De prijs van groente en fruit ligt daar echter hoog, zodat mensen zich inhouden om financiële reden.  Goedkoper groente en fruit kan men vinden in specifieke groentenwinkels en voor mensen die in grootsteden wonen zoals Antwerpen, Gent, Brussel zijn er de Marokkaanse of Turkse winkels, waar men opvallend goedkoper zich kan voorzien van de nodige vitamientjes; hier vindt men ook olijven, noten, zaden, pitjes, cocos, enz.  Laten we immers niet vergeten dat de Mediterrane voedingswijze de ideale voeding sterk benadert…

 

Voor mensen met een gevoelige maag of darmen, zijn er aantal regels waar men best op kan letten bij het eten van fruit, zie verderop.  Eet vooral nooit fruit na een maaltijd bij wijze van dessert, gezien het risico op gisting.

Als tussendoortje of onderweg is fruit ook handig bvb. banaan, appel, mandarijntjes, enz.  Gedroogd fruit is nog handiger, gezien de lange bewaartijd en het geringe volume.  Er zijn nu ook verse dadels te koop in kartonnen verpakkingen van +/- 600 gram, die zijn wat vriendelijker voor de tanden dan gedroogde dadels en een mooi alternatief voor mensen die verslingerd zijn aan pralines.

 

Tandverzorging en fruit

 

In verband met tandverzorging na het eten van fruit, dient men op te letten, want hier loopt het bij de meeste mensen mis.  Bij het eten van zuur fruit of andere zuren, lost het tandglazuur telkens iets op, waardoor makkelijker gaatjes kunnen ontstaan.  Als men vlak na het eten van zuur fruit de tanden poetst, poets men dit laagje weg en baant men op termijn de weg vrij voor tandproblemen.  Daarom kan men best voor het eten van dit fruit de tanden poetsen met Sensodyne tandpasta omdat dit de tanden beschermt, maar ook dan niet poetsen na het eten.  

Een andere mogelijkheid is niet te poetsen, omdat het calcium in het speeksel na het eten de tanden zal beschermen; men kan wel een uur na het eten van zuur fruit de tanden poetsen omdat deze beschermende werking van het speeksel dan intussen heeft plaatsgevonden.  Deze opmerking geldt ook voor het gebruik van bvb. yoghurt, karnemelk, vinaigrette (azijn), melkzure groente, koolzure dranken,…

 

 

Voedselcombinaties

 

Belangrijkste combinaties voor een betere vertering en absorptie, vermijding van gisting van koolhydraten en rotting van eiwitten, en verzuring als gevolg hiervan:

 

Fruit:

+        afzonderlijk: één soort afzonderlijk of meerdere soorten

+        verzuurde melkproducten

+        vet

+        noten, zaden, pitjes

+        kruiden

+   green foods

+   zoetmaker

+   eetbare bloemen

+   etherische olie

·         (max. 1 druppel van een kwaliteit die geschikt is voor inwendig gebruik, niet bij klachten van lever, nieren, zwangerschap)

·         vb anijs, rozemarijn, munt, sinaasappel, citroen, lavendel, citroenmelisse, eucalyptus,..

+   hydrolaat

·         is een waterige extractie van kruiden, bijproduct van stoomdestillatie van kruiden, met slechts een kleine hoeveelheid etherische olie, maar ook met therapeutische wateroplosbare inhoudsstoffen.  Soms met toevoeging van kaliumsorbaat als bewaarmiddel.  Hebben bactericide eigenschappen.

·         vb. kamillewater, muntwater, marjolein, lavendel

           

 

 

Er zijn ook combinaties mogelijk van voorgaande mogelijkheden:

+        verzuurde melkproducten + room

+        verzuurde melkproducten + kruiden

+        verzuurde melkproducten + room + kruiden

+        verse of gedroogde kruiden + vet

+        noten, zaden, pitjes + kruiden + green foods

vb. amandelmelk met kiwi, lychees, muntblaadjes en spinaziepoeder

+   verzuurde melkproducten + kruiden + green Foods

 

Etherische olie, hydrolaat, eetbare bloemen, kunnen met alles gecombineerd worden behalve zoetmakers.

Afhankelijk van persoonlijke gevoeligheden, sterkte van de spijsverteringsorganen, enz. is het mogelijk dat sommige combinaties moeilijker liggen en men zich bij voorkeur houdt aan de eenvoudigste combinatie nl. fruit met verzuurde melkproducten.  Het is het beste, als men leert smoothies te maken of een andere vorm van fruitontbijt te nemen, te beginnen met deze eenvoudige combinatie.

Overdrijf zeker niet met alle mogelijke ingrediënten en combinaties, waar men niet weet tot welke smaak men komt en die de vertering mogelijks in de war brengen. 

Meng geen noten, zaden, pitjes met verzuurde melkproducten, noch met een extra vetbron, dit zijn moeilijk verteerbare combinaties.  Zoetmakers laten zich goed combineren met fruit en verzuurde melkproducten, maar slecht met de andere mogelijke combinaties.  De waardevolle stuifmeelpollen laten zich combineren met fruit en verzuurde melkproducten, hydrolaat, etherische olie.

 

Bijzondere aandacht kunnen we besteden aan de populaire smoothies (fruitmoes).  Hiervoor heeft u een blender of mixer nodig.  Op het Boekenfestijn in 2010 in Antwerpen Bouwcentrum kon men zeker 10 boeken vinden over smoothies.

Met smoothies kan men talrijke variaties verzinnen.

Heel wat mensen zijn al vertrouwd met milkshakes, maar men kan fruit ook mengen met avocado of kokosmelk, er bvb verse munt- of basilicumblaadjes aan toevoegen, zelfs eetbare bloemen.  Men kan als zoetmaker gebruik maken van appeldiksap of honing, zelfs vlierbessensiroop.  Als men appelen of bananen gebruikt, krijgt men een smeuïge smoothie.  Wie het toch wat vloeibaarder wil, kan sappen zoals granaatappelsap of cranberrysap (vb van Pajottenlander) toevoegen.

Ook kan men als rijke bron van antioxidanten en mineralen ABC-poeder aan toevoegen.  Zelfs verse, rauwe spinazieblaadjes zijn heel zoet en verrassend lekker om er een groene kleur en veel chlorophyl aan toe te voegen.  Wie een chocoladesmaak wil, kan carobepoeder gebruiken, dit smaakt identiek als chocolade, maar heeft niet zoveel nadelen voor de gezondheid als chocolade. 

Werkelijk oneindige variaties zijn mogelijk.

 

 

Tips en aandachtspunten:

 

Vers fruit:

·         Zorg er altijd voor dat het fruit rijp is.  Onrijp fruit kan spijsverteringsstoornissen veroorzaken. Het is helaas zo dat fruit al te vaak te vroeg geplukt wordt van de bomen, waardoor ze erna soms niet meer kunnen rijp worden.  Een aantal vruchten die problemen op dit vlak geven: sommige soorten mango’s, kiwi’s, pruimen,…  Ze worden dan precies nooit rijp, ze gaan dan rotten vóór ze ooit rijp zijn geworden.  Consumentenactie: breng ze indien mogelijk terug naar de verkoper, en klaag erover.

·         Soms moet men wel weken wachten voor het fruit rijp is dat men in de winkel koopt.  Een oplossing is de aanleg van een voorraad appels, deze kunnen zelfs rijp lang bewaren.  Als men geen ander rijp fruit heeft, kan men dan nog altijd appels eten.  Ook druiven kan men zowat heel het jaar kopen, deze zijn vaak rijp, wat je kan herkennen als ze zacht indrukbaar zijn..  Opgelet: een gele banaan is geen rijpe banaan, wacht tot deze voldoende bruine vlekjes heeft, de zgn ‘sproeten’

·         De zuren in fruit, de zgn. vrije zuren, mogen niet verward worden met de gebonden zuren zoals in de tekst over het zuur-basenevenwicht uitgelegd, en dragen dus niet bij tot reumatische klachten.  Integendeel, fruit heeft een basenoverschot.

·         Omdat zuursmakende vruchten ontzurend zijn, mag ons dit niet ertoe doen besluiten om de zuurste vruchten te kiezen.  Ook deze vrije zuren moeten geneutraliseerd worden.  Een aantal mensen hebben daar last mee en ondervinden allerlei gezondheidsklachten als gevolg daarvan.  Daarom het advies : van de vruchten die tot de zure vruchten gerekend worden, neem steeds de zoetste !  Neem de zoetste sinaasappels, zoetste ananas, zoetste druiven, de zoetste appels enz.  Eet je toch een zure vrucht, combineer deze dan zo mogelijk met een zoetere.

·         In geval van spijsverteringsproblemen kan het aangewezen zijn slechts één soort fruit te eten bij het fruitontbijt of als tussendoortje.  De meningen zijn verdeeld over het feit of zure vruchten zich goed laten combineren met zoete vruchten of niet vb. banaan met kiwi.  Men kan het dus best zelf uitproberen.  Er wordt aangeraden niet meer dan drie soorten fruit te eten bij elkaar.  Heeft u geen bijzondere last van de vertering, dan is er geen bezwaar allerlei soorten fruit bij elkaar te eten.  Van sommige vruchten kan men immers maar weinig eten omdat ze te zuur zijn vb. kiwi, ananas, rode aalbessen of omdat ze te prikkelend zijn op de stoelgang vb. pruimen, peren, sinaasappel of omdat ze te duur zijn vb. bosbes.  Desgevallend kan men deze combineren met vruchten waarvan men een grotere hoeveelheid kan eten vb. appels, druiven, bananen.

·         Nogal wat mensen melden problemen met meloenen.  Meloen kan men best volledig afzonderlijk eten omdat dit maag en darmen zo snel doorloopt dat alles wat men erbij eet en de opname vertraagt, kan leiden tot gisting.  Als men watermeloen neemt, kan men best vragen aan de verkoper of deze rijp is; een ervaren fruithandelaar vb bij de Marokaan of Turk, weet hoe hij rijpe watermeloen kan herkennen (de zgn kloptechniek).  Indien u een onrijpe watermeloen koopt van 5kg en deze opensnijdt en ontdekt dat deze niet rijp is, bent u genegerd of “gesjareld”.

·         Het is niet omdat rijp fruit zo mals kan zijn, dat men het maar lekker ineens door de keel naar binnen moet laten glijden.  Ook fruit dient ingespeekseld te worden, met andere woorden : neem je tijd !

·         Er zijn mensen die uit principe alleen voeding willen gebruiken uit eigen streek.  Dit is heel begrijpelijk en aanvaardbaar.   Een biologische landbouwer vertelde me eens dat tropisch fruit naar hier getransporteerd moet worden met vrachtwagen of vliegtuig en dat dit heel wat brandstof en energie kost.  Dit is inderdaad waar.  Niettemin is de mens van oorsprong niet afkomstig uit deze streken, waar hij dankzij hulpmiddelen als kleding en verwarming kan overleven, maar uit de subtropen/tropen.   Men kan zich beperken tot appels, peren, pruimen, kersen, bessen enz. maar bij het zien, ruiken en proeven van een lekkere, rijpe mango loopt het water toch in de mond, laten we eerlijk zijn.  Daarom mogen we geen bezwaar maken tegen tropisch fruit zoals mango, avocado, passievrucht, lychees, olijven, verse vijgen, enz.  Het geeft ons een glimp van het verloren paradijs.

·         Het beste ogenblik om fruit te eten is ‘s ochtends op nuchtere maag en tot 12u.  Op andere ogenblikken van de dag kan het ook heel goed, maar er zijn mensen met spijsverteringsproblemen bij wie dat niet goed afgaat.  Zij zijn beter zich te beperken tot de voormiddag.

·         Meng liever geen olie in fruitgerechten, dit kan op de maag en de lever blijven liggen, in tegenstelling tot slagroom.

·         Veel vruchten hebben pitjes vb granaatappel, cactusvrucht, mispel, dadel, druiven.  Het is beter deze pitjes niet mee op te eten om darmkrampen te vermijden.  Men speekselt of zuigt in de mond in feite het sap of het vruchtvlees van de pitjes af, slikt dit sap of vruchtvlees door waarna men de pitjes met een lepeltje uit de mond neemt en op een bord legt.  Soms kan men de pitjes vóór het eten verwijderen vb in geval van druiven, dadels of watermeloen.

·         Wees voorzichtig met pompelmoes.  Deze vrucht wordt gemetaboliseerd door het leverenzym cytochroom P450, dat ook verantwoordelijk is voor de afbraak en eleminatie van veel medicamenten o.a. voor hoge bloeddruk, pijn, allergieën, depressie, anticonceptie, kanker, cholesterol, reuma.  De vertering kan de lever zodanig bezighouden dat deze medicatie onvoldoende wordt afgebroken en daarmee hun werking belemmeren.  Zo kunnen vrouwen die de pil nemen en die veel pompelmoessap drinken toch zwanger raken!   Als je dergelijke medicatie neemt, kun je dus beter geen pompelmoes gebruiken.  Raadpleeg uw huisarts.

·         Sinaasappels leiden bij veel mensen tot problemen: allergische reacties, gasvorming, diarree, enz.  Volgens biochemicus Walter Faché zijn 90% van de mensen allergisch voor sinaasappels en –sap.

·         Overweeg de aanschaf van enkele keukentoestellen en hulpmiddelen zoals een blender een sapcentrifuge, een rasp, enz.  Dit vergroot de mogelijkheden qua bereiding en is ook handig voor mensen met gebitsproblemen, absorptieproblemen enz.

 

Gedroogd fruit

 

 

                                               Eet fruit altijd rijp
Eet fruit nooit na een maaltijd

 

                                   Spoel fruit steeds goed af onder de kraan
Eet nooit fruit koud uit de koelkast of de kelder

 

                                   Poets je tanden niet na het eten van zuur fruit
Eet rustig en geniet van het geschenk van de natuur

 

Fruitsap

·         Het lekkerste fruitsap is zelf geperst fruitsap.  Om praktische reden zoals tijdsgebrek,  geen zin in afwas, geen mogelijkheid op het werk, kan men fruitsap uit de winkel kopen. Dit is echter wel gepasteuriseerd, soms zelfs gezoet met suiker of gemaakt van geconcentreerde vruchtensappen (concentraat, aangelengd met water) of van onrijp fruit (vooral appel).  Als u om praktische reden fruitsap van de winkel wil gebruiken, lees dan op het etiket of het gemaakt is van 100% fruitsap, niet van concentraten, niet gezoet, liefst niet van appel.  Druivensap is een goed idee.

·         Drink sap steeds traag en speeksel het goed in.  Sap dient beschouwd te worden als voeding, niet als water.

·         Heb je last van gistingsverschijnselen bij fruitsap, dan kan groentesap een betere keuze zijn.  Gepasteuriseerd fruitsap kan makkelijker tot gisting overgaan dan zelf geperst fruitsap.   In fruitsap ontbreken de vezels, zodat het sap en de natuurlijke suikers bij een aantal mensen te weinig kans krijgt om door het maagzuur gestabiliseerd te worden en te vlug in de darm terecht komt, wat aanleiding kan geven tot gisting of diarree.  Het kan ook helpen om het sap goed in te speekselen, of er een appel bij te eten, en je tijd te nemen om het sap op te drinken en in te speekselen.

·         Heeft u last van gasvorming bij het drinken van fruitsap, dan kan u ook een probioticum aan het sap toevoegen, bvb. Symbiolact van Energetica Natura of Ultradophilus Acidophilus complex van Altissa.

·         Niet-biologisch maar ook biologisch fruit waarvan men sap perst, moet wel gewassen worden onder stromend water.

·         Bewaar geen versgeperst sap in de koelkast, want dit oxideert snel door de zuurstof in de lucht.

·         Men kan bij fruitsap ervan profiteren om waardevolle kruiden toe te voegen zoals gemberpoeder, echte vanille, kaneel, curcuma, enkele muntblaadjes, enz.

 

 

Uitsmijter:

In de Metro van 18 mei 2010 lezen we:

 

Brussel

Werkgevers die hun personeel gratis koffie en frisdrank aanbieden, kunnen de gemaakte onkosten volledig ingeven als beroepskosten.  Dat staat te lezen in De Zelfstandige, het halfmaandelijkse magazine van het Nationaal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ).

Ook broodjes worden beschouwd als een sociaal voordeel.  Opvallend genoeg geldt dat niet voor een fruitmand.  Ongezonde frisdrank is dus niet belastbaar, gezond fruit is dat wel.  Een ietwat vreemde regel, n u steeds meer bedrijven hun werknemers gezonde voeding proberen aan te bieden.

Zie ook www.nsz.be

 

Geraadpleegde literatuur:

 

De Wever, S., Uw natuurlijke voeding: fruit, Groene Nieuwsbrief, Groene Dag, Roosdaal, s.a.

De Wever, S., Smoothies uit alle windstreken, Groene Dag gezondheidsgids 6, Groene Dag ism De Levensark, Ninove/Wielsbeke, 2007

Dries, J., Voedingsadviezen, Arinus, Genk, 2000

Faché, W., Gezond  ontbijten, Publi Media VIOW, Laarne, 2005

 

© Luc Van Oost – http://www.lucvanoost.be/  

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.