Additieven

 

 

Men is erg creatief in het uitvinden van voedingsproducten en het toevoegen van allerlei stoffen om ervoor te zorgen dat ze een mooie kleur hebben, niet te vlug bederven, goed smaken, niet uit elkaar vallen, niet oxideren, enz.

We geven een indeling van additieven obv de E-nummers, te vinden op Wikipedia:

Een andere indeling (Houben, J., Additieven, Nieuw Leven, Genk)

 

Kleurstoffen

Conserveermiddelen

Antioxidantie

Emulgeer-, stabiliseer-, verdikkings-, geleermiddelen

Smaakstoffen

Anti-agglomeraatstoffen

Rijsmiddelen

Zuren, basen en zouten

Omhullings- en bestrijkingsmiddelen

Gassen

Antischuimmiddelen

Reukstoffen

Voedingszuren en zuurteregelaars

Vitamines en mineralen

Meelverbetaars

Zoetstoffen

Varia (vb enzymen, gemodificeerd zetmeel)

 

 

Voor de gedetailleerde lijsten kunt u ook www.food-info.net raadplegen.

 

Bij wijze van voorbeeld nemen we broodverbeteraars:

ďDit zijn mengsels van technische hulpstoffen die ervoor zorgen dat brood er smakelijk uitziet en dat ook is. Naast de additieven die wettelijk geregeld zijn mogen fabrikanten van broodverbeteraars de volgende stoffen in hun receptuur verwerken: vetstoffen, suikers, moutmeel of moutextract, voedingszetmelen, melk, melkconserven, karnemelk, caseÔne, caseÔnaten, maltodextrinen, maltose, meel van peulvruchten en gluten. Broodverbeteraars verbeteren de bakeigenschappen, het uiterlijk, de structuur en de houdbaarheid maar veranderen op geen enkele manier de voedingswaarde van brood(http://www.nice-info.be/html/PROF/nndoc/juni98art03.doc)

Bij de additieven voor brood gaat het om bewaarmiddelen zoals sorbinezuur, propionzuur, azijnzuur, citroenzuur, melkzuur; emulgeermiddelen zoals lecithine; textuurverbeteraars zoals al dan niet veresterde mono- en diglyceriden; antioxidanten zoals tricalciumorthofosfaat, L-ascorbinezuur, en ook artificiŽle kleur- en smaakmiddelen.Er worden giftige chemicaliŽn gebruikt om het meel te bleken en chemicaliŽn om de schimmels en bacteriŽn te doden.In sommige graanproducten wordt bakpoeder gebruikt dat aluminium bevat.

Brooddeeg wordt ook gemixt met leidingwater, dat chemicaliŽn bevat zoals chloorverbindingen en de anorganische mineralen in het water zelf.

 

Laten we verder bij voedingsmiddelen en ook bij voedingsproducten niet het gebruik vergeten van chemische bemesting, herbiciden, fungiciden, pesticiden, enz., met alle nadelen vandien voor de natuur, het drinkwater en onze gezondheid.

 

Met al deze gegevens zou men zich ernstige vragen kunnen stellen over ťťn en ander en een schrik opdoen om onbezorgd van het eten te genietenÖDaarom enkele tips.

 

Tips:

 

1.      Op de eerste plaats dient men in een gezonde voeding zo veel mogelijk voedingsmiddelen en zo weinig mogelijk voedingsproducten te gebruiken.

2.      Niet alle additieven zijn schadelijk.Ook de hoeveelheid die men binnenkrijgt speelt een rol.Mensen die leiden aan overgewicht houden vaak makkelijk vocht vast of maken extra vet aan om giftige stoffen in op te slaan omdat ze moeilijkheden ondervinden om ze te ontgiften en uit te scheiden.Additieven zijn een ernstig onderschatte factor bij overgewicht, maar ook bij talrijke andere aandoeningen.

3.      Het verdient aanbeveling een bepaald percentage van je voeding aan te kopen van biologische kwaliteit.Zeker de vetrijke producten zijn aan te bevelen, gezien toxines uit het milieu de neiging hebben opgeslagen te worden in vet: zuivelproducten zoals boter, melk, eieren enz.; koudgeperste olijfolie, enz.Ook wortelen zijn aan te bevelen omwille van de opvallend betere smaak.Salade wordt zwaar bespoten, ook dit is beter biologisch aan te kopen.Vermijd champignons van de gangbare landbouw, deze krijgen de grootste lading landbouwgif over zich heen.Gezien het groot gebruik van brood, verdient ook dit aanbeveling van biologische kwaliteit te zijn.Ideaal zou zijn als men alles van biologische kwaliteit koopt, maar de hogere prijs blijft voor de meeste mensen het grote struikelblok.Daarom kan men beter een beperkt uitgezocht gamma biologische voedingsmiddelen gebruiken dan helemaal geen.

4.      Zorgen voor een goede ontgifting door regelmatige lichaamsbeweging, zo gezond mogelijke voeding met veel fruit en groente, zuiverende kruidentheeís, opzoeken van verse lucht, de woning goed te verluchten, borstelmassage, lymfedrainage, gebruik van groene klei, chlorella, regelmatig kuren, of vasten (onder begeleiding), hoge darmspoelingen, enz..En ook zo veel mogelijk vermijden van voedingsproducten, additieven, zout, suiker, alcohol, koffie, stadslucht, zittend leven, cosmetica, enz.

 

 

 

 

Geraadpleegde literatuur

De Greef, R., Gastro-intestinale therapieŽn, Arinus, Genk, s.d.

http://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_E-nummers

http://www.food-info.net/nl/e/e000.htm

http://www.geocities.com/lucasvo/denadelenvanbrood2.html

 

 

 

 

© Luc Van Oost Ė gezondheidstherapeut Ė www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.