Slagroom

 

 

Room kan tot 40% vet bevatten en is in allerlei vormen en vetgehaltes verkrijgbaar.Voor de voedingstherapie wordt alleen rauwe of gepasteuriseerde verse slagroom gebruikt zonder toevoegingen, al of niet gehomogeniseerd.Indien mogelijk kunt u beter room van biologische kwaliteit gebruiken.

 

Kan gebruikt worden bij:

 

         Teveel maagzuur, maagzweer en andere maag- en darmkwalen

         Ondergewicht

         Lever- en galklachten; moeilijk vet verteren

 

Probeer rauwe of gepasteuriseerde slagroom te gebruiken; gesteriliseerde room is eigenlijk verbrand vet en is helemaal niet goed voor het organisme en zwaar belastend voor de lever.

Room is licht verteerbaar omdat het melkvet kortere vetzuurketens heeft dan bvb. olie en omdat het een geŽmulgeerd vet is, in tegenstelling tot geÔsoleerde koudgeperste olie.†† Verder bevat het vet heel wat vitamines (A, B, D) en mineralen.

Soms voegt men carrageen toe; dit maakt het voor sommige mensen echter moeilijker verteerbaar.

Omwille van het cholesterolgehalte zal men ervoor zorgen dat men zorgt voor een voedselpatroon met veel fruit, groente, aardappelen en een sterke beperking van het vleesgebruik met zijn verzadigde vetten en hoog cholesterolgehalte.

Het opkloppen van room, waarbij lucht in het mengsel wordt gebracht, kan bij gevoelige mensen soms voor een moeilijkere vertering zorgen omdat men lucht in de maag brengt.

In de voedingstherapie is het aangeraden te leren wennen aan het gebruik van slagroom door te beginnen met een kleine hoeveelheid, ideaal toe te voegen aan fruit, kwark, yoghurt, enz.

Slagroom is niet aangewezen bij een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, hart- en vaatpatiŽnten, geelzucht, enz.

 

 

Geraadpleegde literatuur:

 

http://www.nicevzw.be/html/NUTRINEWSONLINE/NN0401SPmelkvetART.htm

Houben, Jef, Voedingsmiddelenleer, Arinus, Genk, 1995

 

 

 

© Luc Van Oost Ė gezondheidstherapeut Ė www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.