Pompoen

 

In november 2009 ging ik wandelen in een bos in Flobecq, waar ik plots temidden van de bomen een container zag staan.  Tot mijn ontzetting was deze half gevuld met kapotte pompoenen, die men gebruikt had voor Halloween om overal het bos te versieren met uitgeholde pompoenen.  Waanzin om zo’n waardevol voedsel op deze manier te verspillen.

 

Inhoudsstoffen:

 

·        Heel rijk aan carotenoïden: alfa-, betacaroteen

·        Ruwe vezels

·        Caloriearm

·        Vitamine C, E, B5

·        Kalium, magnesium

·        Hoogste basenoverschot van alle groenten

·        Antioxidanten

 

Gezondheidswaarde:

 

·        Huid

·        Ogen

·        Hart en vaten

·        Bij reumatische aandoeningen belangrijkste groente

·        Bij kanker

·        Ontstekingsreemmend

 

Tips

 

·        Als u elke keer dat u pompoen wil eten, zo’n karrewiel de keuken in moet rollen, zal de zin in pompoen u snel vergaan door praktische bezwaren.  Gelukkig zijn er ook kleine soorten, zelfs in allerlei vormen zoals de butternut en de kardinaalsmuts en de Hokaidopompoen.

·        Pompoenen zijn makkelijk zelf te kweken als u een tuin heeft, waarom zou u het niet eens proberen?  U hoeft de zaadjes zelfs niet te zaaien, gooi ze maar vanaf het balkon de tuin in, ze zorgen wel voor zichzelf.

·        Ik zag eens bij een bezoek aan een kennis, tot mijn stomme verbazing een pompoenboom waar de pompoenen in hingen als lampadères.  Bij nader inzien bleek dat de pompoenzaadjes dicht bij een boom waren ontkiemd en de uitlopers hadden zich de stam omhoog gewerkt tot in de takken.  Het was me nogal een zicht.

·        Slik geen carotenen in pilvorm, onderzoekingen hebben uitgewezen dat de kans op gezondheidsklachten vergroot wordt.  Dit is een pleidooi voor volwaardige, volledige natuurlijke voeding met hun synergie aan samenwerkende stoffen ipv stoffen te isoleren en als supplement te verkopen.

 

 

Geraadpleegde literatuur

Pratt, S. & Matthews, K., Superfood, Elmar, Rijswijk, 2005

 

 

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.