Mosterd en mayonaise

 

Mosterd behoort tot de brassica-familie waartoe ook de kolen behoren, evenals radijs, ramenas, mierikswortel, tuinkers, Oostindische kers, waterkers, enz.  

Mosterdzaad is rijk aan ijzer, calcium, zink, magnesium, mangaan, vitamine B.

Mosterd bevat antithyroide stoffen, die een nadelige invloed uitoefenen op de vorming van het schildklierhormoon, dit geldt ook voor andere voedingsmiddelen zoals kolen (vb. broccoli, zuurkool,  spruiten,...), soja, walnoten, cassave (maniok), rapen, ramenas, radijs, mierikswortel,...  Indien u last heeft van kropvorming, is het beter deze voedingsmiddelen te vermijden.

Mosterd bevat ook een sterke etherische olie, die voor mensen met maagklachten irriterend kan werken.

Mosterd is in elk geval met mate te gebruiken.

Kies voor een mosterd waar alleen dat inzit wat er moet inzitten, en geen suiker, zout, additieven, zetmeel, enz. 

 

Eigenschappen (inwendig):

 

Uitwendig gebruik (mosterdpleisters) bij:

 

Mosterd niet rechtstreeks op de huid aanbrengen, maar in een katoenen of linnen doek en niet langer dan een 5-tal minuten.  Er bestaat immers gevaar op brandwonden bij te lang gebruik.

 

Mosterdzaadjes kunnen ook als scheuten (kiemen) gebruikt worden.  Deze bevatten vitamine A, C, E, B6, foliumzuur, magnesium, calcium, ijzer, betacaroteen, niacine.  Deze scheuten kunnen ingezet worden bij kanker, menopauzale klachten, astma, hart- en vaatziekten.

 

 

Mayonaise

 

Kan best gemaakt worden met olijfolie, eierdooier van eieren rijk aan omega-3 vetzuren en appelazijn.  Dus zonder suiker, zout, citroensap.  Maak bij voorkeur zelf uw mayonaise.  Mayonaise uit de supermarkt is altijd gesteriliseerd, waardoor de kwaliteit van de vetzuren niet meer is wat het zou moeten zijn.

De gunstige eigenschappen zijn dan ook te herleiden tot zijn ingrediënten.  Hier kan omwille van de vele gunstige eigenschappen ook nog tarwekiemolie en lijnzaadolie aan toegevoegd worden.  Met lijnzaadolie verhoogt sterk het gehalte aan omega-3 vetzuren.

 

 

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.