Lijnzaadolie

 

Na perilla-olie, is lijnzaadolie de rijkste bron van omega-3 vetzuren nl. alfalinoleenzuur, dat in het lichaam wordt omgezet tot eicosapentaëenzuur (EPA) en docohexaëenzuur (DHA).  Bij sommige mensen zijn de enzymes deficiënt die ALA helpen omzetten tot EPA en DHA; deze mensen kunnen visoliecapsules gebruiken of vette vis eten.

 

Eigenschappen:

·         Antitrombotisch: vermindert het samenkleven van bloedplaatjes, werkt bloedverdunnend en is nuttig bij de preventie van hart- en vaatziekten in het algemeen, van arteriosclerose, kransslagaderarteriosclerose en bij de behandeling van de gevolgen van trombose, infarct, beroerte, hartritmestoornissen

·         Verbetert de cholesterol- en triglyceridenspiegel

·         Bevordert het opnemen van zuurstof en afgeven van koolzuurgas thv de hartspiercellen; verbetert de elektrische geleiding thv het hart; verlaagt de bloeddruk bij verhoogde uitgangswaarden

·         Verbetert de werking van het immuunsysteem; anti-allergisch, ontstekingswerend en is nuttig bij auto-immuunziekten zoals MS, ziekte van Crohn, reumatoïde artritis, lupus erythematodus, astma, psoriasis. 

·         Verbetert de werking van de cel en de celmembranen en kan dus o.a. nuttig zijn bij kneuzingen, verstuikingen, spierspijn na inspanning

·         Remt de groei van kankercellen en van metastases; vertraagt de groei van borstkanker en helpt zowat alle soorten voorkomen

·         Ondersteunt de werking van de pancreas: verbert de insulinegevoeligheid van de celmembraan, vermindert de insulineresistentie en is dus nuttig bij diabetes

·         Bevordert de ontwikkeling van hersenweefsel en oognetvlies en is nuttig bij verminderd gezichtsvermogen

·         Verbetert de kwaliteit van celmembranen van zenuwcellen en het evenwicht in het ZS; bevordert de geleiding van prikkels en is nuttig bij ADHD, dyslexie, coördinatie- en concentratiestoornissen, geheugenzwakte, depressie, agorafobie, psychose o.a. schizofrenie,

·         Verbetert de werking van de lever en de energiestofwisseling en is nuttig bij zwakte, vermoeidheid, gebrek aan uithoudingsvermogen

·         Bevordert het hormonaal evenwicht bij de vrouw en is nuttig bij PMS

·         Bevordert de haargroei, een gezonde huid en sterke nagels en is nuttig bij de behandeling van eczema, psoriasis, acné, blauwe plekken, afbrekende nagels, roos, droge huid, haaruitval

 

Aan lijnzaadolie moet best een antioxidant zijn toegevoegd zoals vitamine E voor de preventie van snelle oxidatie.

Aan lijnzaadolie wordt soms teunisbloemolie of bernagieolie toegevoegd omwille van het gammalinoleenzuur of om de verhouding met omega-6 vetzuren te verbeteren en zo het werkingsspectrum uit te breiden.

Voorzichtigheid is geboden bij mensen met lage bloeddruk, auto-immuunziekten, dun bloed, transplantatieorganen, cholesterolverlagende medicijnen of bloedsuikerverlagende of bloedverdunnende medicijnen of stoffen., insulinegebruik, bij kinderen en zwangere vrouwen.  Niet gebruiken de laatste 2 weken voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep wegens het bloedverdunnend effect.  In deze gevallen dient men eerst advies in te winnen bij een arts.

 

 

Olijfolie

 

·         Oxideert minder makkelijk dankzij hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren (+/- 80%) en verzadigde vetzuren (+/- 13%).

·         Bevat lecithine, fytosterolen, fenolen, flavonoïden, vitamine E, beta-caroteen, chlorophyl

·         Cholesterolverlagend op LDL-cholesterol

·         Preventie van arteriosclerose, hart- en vaatziekten, trombose door het verminderen van het samenklonteren van bloedplaatjes en anti-oxiderende werking op de vaatwand.  Maakt lipoproteïnen zoals LDL-cholesterol minder gevoelig voor oxidatieve stress waardoor minder oxycholesterol gevormd wordt.  Bloeddrukverlagend.

·         Vermindert celbeschadiging door de fenolen, vitamine E, beta-caroteen, carbolzuren, squaleen

·         Galvormend en galdrijvend; preventie van galstenen, galwegenontstekig, galblaasontsteking.  Helpt kleine galsteentjes te elimineren; vermindert pijn en kolieken gepaard gaande met galstenen.

·         Helpt de bloedsuikerspiegel te verlagen

·         Mild laxerend

·         Vermindert de afscheiding van maagsappen en legt een beschermende film op de maagwand

·         Preventie van degeneratieve ziekten zoals kanker, ouderdomsverschijnselen, maagzweer

·         Nuttig bij geelzucht, winderigheid, opgezette buik door slechte vetvertering, diabetes, constipatie

·         Niet geschikt bij galstenen van wegens het risico op een galwegenkoliek tenzij onder controle van een arts, bij galwegenatonie en verwijding, noch bij leverontsteking

 

Enkel olijfolie gebruiken van eerste koude persing (extra vierge), biologisch en ongeraffineerd, in donkere glazen fles.

Liefst onverhit gebruiken.  Door zijn vetzuursamenstelling mag de olie gebruikt worden om te bakken of braden, waarbij best een temperatuur van 170° niet overschreden wordt.  De normale baktemperatuur is 120°, bij frituren is dit 180 à 190° C.  Best de olie niet in de koelkast bewaren, omdat hij dan gaat stollen, wat nog niet wil zeggen dat hij slecht of ranzig is geworden.

 

 

Teunisbloemolie en bernagieolie

 

Bevatten gammalinoleenzuur (GLA), een belangrijk onderdeel van het celmembraan.

Normaal wordt linoleenzuur omgezet in GLA maar dit wordt bemoeilijkt bij leverstoornissen, diabetes, te hoog cholesterolgehalte, gebruik van alcohol, ouderdom, cortisonegebruik, tekort aan vitamines, virale infecties, hormonaal onevenwicht.

Bevordert de aanmaak van de ‘goede’ prostaglandine E1, en verbetert de verhouding tot de ‘slechte’ prostaglandine E2, vooral in combinatie met een olie rijk aan omega 3, en draagt aldus bij aan:

·         Preventie arteriosclerose, hart- en vaatziekten zoals trombose, embolie, infarct, te dik bloed, verhoogde cholesterol, te hoge triglyceridengehalte, hoge bloeddruk, vaatspasmen, ziekte van Raynaud, angina pectoris, migraine.

·         Nuttig bij auto-immuunziekten vb reumatoïde artritis, ziekte van Crohn, fibromyalgie, MS, astma, hooikoorts, allergieën, kanker en bij CVS, ME; spastisch colon.

·         Bevordert het vrouwelijk hormonaal evenwicht (oestrogenen, progestagenen en maakt minder gevoelig voor prolactine) en is nuttig bij premenstrueel syndroom, onregelmatige menstruatie, uitblijven van menstruatie, sterke menstruele bloeding, borstcysten, goedaardige borsttumoren, vruchtbaarheidsproblemen bij man en vrouw, endometriose, vochtophoping tijdens premenstruele periode, menopauzale klachten.

·         Regelt voeding, elasticiteit, vochtinbreng, talgproductie en herstel van de huid en is nuttig bij eczema, droge huid, schilferige huid, vroegtijdige huidveroudering en –verslapping, rimpels, slechte wondheling, acné, huidontsteking, haaruitval, jeuk.

·         Verbetert het geestelijk evenwicht, de gemoedstoestand, het gevoel van welzijn en is kalmerend; nuttig bij ADHD, depressiviteit, prikkelbaarheid, gedragsstoornissen, alcoholisme.

·         Bevordert de speeksel- en traanproductie en is nuttig bij droge ogen, droge mond, syndroom van Sjögren.

·         Ondersteunt de pancreas in zijn insulinewerking en kan bij diabetes de behoefte aan insuline verminderen.

·         Bevordert de prikkelgeleidingssnelheid van perifere zenuwen en is nuttig bij diabetische neuropathie.

·         Beschermt de lever en verbetert de leverfunctie en is nuttig bij leverstoornissen door alcoholgebruik, leververvetting, leverdegeneratie.

·         Beschermt het maagslijmvlies tegen het ontstaan van maagzweren o.a. bij gebruik van niet-steroïdale ontstekingsremmers.

·         Bevordert de afbraak van “bruine” vetten o.a. voor warmte-energie en is nuttig bij overgewicht, vermoeidheid en spierzwakte.

 

Niet gebruiken bij epilepsie, schizofrenie en niet de laatste twee weken voor een chirurgische of tandheelkundige ingreep, noch aan personen met een actieve bloeding bvb igv bloedende maagzweer of bij klachten van te overvloedige menstruaties.

Er zijn zelden nevenaffecten zoals hoofdpijn, vochtvasthouden, slaapproblemen, misselijkheid, milde diarree, darmgassen.  Deze verdwijnen bij aanpassing van de dosis.

Er wordt soms vergroting van de borsten gemeld, verhoogde bloedingsneiging bij tanden poetsen, kwetsuren.  Enkel op voorschrift bij zwangerschap, zogen, bij kinderen, bij mensen met hypoglycemie. 

Er zijn mogelijke interacties met medicijnen: fenothiazines, bloedverdunners, galzuurbinders, niet-steroïdale ontstekingsremmers, bloeddrukverlagers, anti-epileptica, tricyclische antidepressiva, bloedsuikerspiegelverlagers, chitosan.

De oliën kunnen het effect van cholesterolverlagers vergroten, de effectiviteit vergroten van cholesterolverlagers, van het antibioticum ceftazidime, van cytostatica, van tamoxifen,  en nierschade verminderen bij gebruik van ciclosporine.

Hou rekening met verminderde behoefte aan insuline igv diabetes.

Vraag in deze gevallen advies van uw arts.

 

 

Extra vierge kokosolie

 

Gangbare kokosolie wordt gemaakt van de copra van de kokos, bekomen door kokosnootpulp onder heel hoge temperatuur te drogen en waaruit men dmv solventen kokosolie extraheert, daarna bleekt, ontgeurt en raffineert, waarbij sterolen, lecithine, polyfenolen, carotenoïden, mineralen, vitamine E en andere plantaardige stoffen verwijderd worden.  Deze olie smelt rond 30 à 37°C en is vast bij kamertemperatuur.

Extra vierge kokosolie bekomt men door de pulp een natuurlijke fermentatie te laten ondergaan of door mechanisch persen, is vloeibaar bij 25°C, heeft een heel kleine moleculaire structuur en is heel goed opneembaar door de darmen en door de huid.

Het is belangrijk dat de extra vierge kokosolie van biologische kwaliteit is, ongeraffineerd, niet ontgeurd en ongehard.  We bekijken nu de voordelen:

 

1.      Kokosolie is rijk aan middellange vetzuurketens.  Deze worden snel afgebroken en hebben  weinig energie en enzymen nodig om opgenomen te worden.

2.      Ze hebben geen enzymen van de pancreas nodig, noch tussenkomst van lever en gal.  Dit is nuttig bij mensen met spijsverteringsproblemen, oudere mensen, kleine kinderen, nerveuze mensen.

3.      Nuttig bij mensen met spastische darm, colitis ulcerosa, gastritis, diverticulosis, chronische darmontsteking, ziekte van Crohn, constipatie, glutenallergie omdat voedingsstoffen dan minder worden opgenomen en het lichaam belast wordt met toxische stoffen uit de zieke darm.  MCT’s uit kokosolie doen voedingsstoffen zelfs beter opnemen bij mensen met een gedeeltelijk of geheel verwijderde dikke darm. 

4.      MCT’s worden eerder als brandstof gebruikt dan als vet opgeslagen.  Ze worden 3 keer sneller afgebroken dan lange vetzuurketens.  Lange vetzuurketens zoals in visolie en veel plantaardige olieën worden eerder als vet opgeslagen en slechts in tweede instantie als energie gebruikt.  MCT’s kunnen het metabolisme met 12% doen stijgen tegenover 4% met lange vetzuurketens en bevatten 10% minder calorieën dan andere vetten.  Dit betekent dat ze goed zijn bij de strijd tegen overgewicht.

5.      Bevat ontstekingswerende bestanddelen

6.      Bevat bestanddelen werkzaam tegen bacteriën, virussen, schimmels, protozoa, gisten.  Het gaat om laurinezuur, capronzuur, caprinezuur, caprylzuur, myristinezuur die samen meer dan 70% uitmaken van de vetzuren van kokosolie.  Normaal bestaat 18% van moedermelk uit laurine- en caprinevetzuren die de baby helpen beschermen tegen infecties van schimmels, bacteriën, virussen en protozoa.  Voor moeders tijdens de zwangerschap is het dus ook erg nuttig om te gebruiken. 

7.      Laurinezuur beschermt de lever en helpt ontsteking tegen te gaan.

8.      Advies voor zwangere moeders of moeder die de borst geven : 1 tot 3 eetlepels bio extra vierge kokosolie met rode palmolie per dag en 1 eetlepel plantaardige omega 3/6/9 met voldoende natuurlijke vitamine E en carotenoïden.

9.      Advies voor baby’s tot 2j die de borst niet meer krijgen : 1 à 3 kleine dessertlepeltjes kokos- met rode palmolie per dag, spreiden over de maaltijden en 1 à 2 kleine dessertlepeltjes plantaardige omega 3/6/9.

10.  Kokosolie (laurinezuur) kan ook ingezet worden om de Helicobacter pylori te bestrijden, die mede verantwoordelijk is voor het ontstaan van maagzweren.

11.  Kokosolie (caprinezuur, laurinezuur, caprylzuur) kan ingezet worden om Candida albicans te bestrijden, tumoren, seksueel overdraagbare ziekten, meningitis, herpes virus-6A, griepvirus, hepatitis C, mazelen, chronisch vermoeidheidssyndroom… en kan zelfs tandbederf met 80% verminderen.  Ook helpt het de neveneffecten en symptomen van AIDS te verlichten.

12.  Verhoogt de weerstand tegen bacteriën die kunnen leiden tot long-, keel-, oorontsteking, tandbederf, voedselvergiftiging…

13.  Verhoogt de weerstand tegen schimmels en gisten die kunnen leiden tot candida, ringworm, voetschimmel, spruw en andere infecties.

14.  Verhoogt de afweer tegen wormen, luizen en andere, en doodt parasieten.

15.  Vermindert de kans op chronische ontstekingen.

16.  Drie lepels per dag, telkens één bij of voor de maaltijd, doet het schimmelbestand in de darmen verdwijnen.  Door het massaal afsterven  van schimmels zoals Candida albicans kan je wel tijdelijk hoofdpijn, huiduitslag en diarree ervaren.  Men noemt dit ‘afsterf-effect’ ook de reactie van Herxheimer.

17.  Kan helpen ondervoede mensen terug op gewicht te krijgen.

18.  Kokosolie toevoegen aan de maaltijden helpt bijdragen tot een stabiele bloedsuikerspiegel, en hypoglycemie-aanvallen, hongeraanvallen en snacken tussendoor te verminderen. 

19.  Door een betere opname van de vetten uit kokosolie bij diabetespatiënten worden vele vitaminen, mineralen en alle vetoplosbare stoffen beter opgenomen.

20.  Kokosolie bevat minder dan 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, waardoor de kans op oxidatie door de inwerking van vrije radicalen vermindert.

21.  Zorgt voor een verlaging van hoge bloeddruk en van eiwitten in de urine bij diabetespatiënten.

22.  Transvetten en geraffineerde vetten belemmeren de goede werking van de celmembranen, waardoor glucose de cellen veel moeilijker binnenraakt en de cellen minder gevoelig worden voor insuline.  De gezonde vetten van kokosolie zorgen voor een betere insulinewerking.

23.  Kokosolie kan een positief effect hebben op goedaardige prostaatvergroting omwille van de MCT’s.

24.  Uitwendig aangebracht is het goed voor de huid omdat deze een vetlaagje afscheidt die vnl. bestaat uit MCT’s, waaronder laurinezuur.  Daarnaast is kokosolie licht zuurvormend, wat eveneens goed is voor de huid.  Etherische olie van limoen, citroen, mandarijn en sinaasappel toevoegen aan kokosolie zijn wonderbaarlijk voor een jonge, zachte huid (op voorwaarde dat men geen allergie heeft voor deze citrusoliën).  Kokosolie is een ideale handcrème maar kan ook gebruikt worden tegen kloven aan de voeten.

25.  Kan ingezet worden bij psoriasis en eczema door inwendig en uitwendig gebruik omwille van de ontstekingsremmende werking.

26.  Kan gebruikt worden als glijmiddel, veel veiliger dan petroleumderivaten zoals vaseline.

27.  Bij vaginale schimmelinfectie kan het aangebracht worden in de vagina.

28.  Gemengd met etherische olie van lavendel, kamille, rozemarijn, roos, bergamot of sandelhout is het een ideale massageolie.

29.  Kan ook gebruikt worden als tandpasta en helpt tandcariës te voorkomen met 80%.

30.  Kan ook gebruikt worden als lippenbalsem.

31.  Het geeft het haar zijn natuurlijke glans terug.  Door de heel kleine moleculen kan de olie makkelijker en dieper in de haarschacht binnendringen in vergelijking met bvb. zonnebloemolie en petroleumderivaten (minerale olie). Ook de pels van dieren krijgt meer glans met kokosolie, vooral bij paarden.

32.  Is de ideale deodorant om onder de oksels aan te brengen omdat het de bacteriën die zweet doen ruiken doodt.

33.  Werkt bij sommigen heel goed bij roos, schilfertjes en luizen.

34.  Het laat cholesterol niet stijgen.

35.  Ideale olie om mee te bakken, wokken, braden, frituren.  Omdat het 92% gezond verzadigd vet bevat en slechts 2% meervoudig onverzadigde vetzuren, is het 5 keer minder vatbaar voor oxidatie dan olijfolie.  Het kan keer op keer verhit worden op hoge temperaturen zonder dat er zich transvetten en vrije radicalen vormen.  Kokosolie is de meest stabiele van alle plantaardige oliën.  Frietjes in kokosolie hebben een bijzonder zachte en lekkere smaak.  Het is wel goed om de olie regelmatig te filteren door een filterzak.  Bijna alle frituuroliën zijn zelfs bij koud gebruik schadelijk door het raffinageproces, de transvetten en oxidatie bij verhitting.  Om acrylamidevorming te voorkomen of te beperken is het aangeraden bio aardappelen te gebruiken, extra vierge bio kokosolie en nooit boven de 180°C te verwarmen.

37.  Kokosolie stimuleert de verbranding en doet de lichaamstemperatuur stijgen bij mensen met traag werkende schildklier.  Dit wil zeggen dat het bij hen de schildklier activeert.  Vrouwen met een traag werkende schildklieren dienen overdreven gebruik van sojaproducten en van heel of gebroken lijnzaad en lijnzaadolie met toegevoegde lijnzaaddeeltjes, pindanoten, pijnboompitten, meervoudig onverzadigde vetzuren, fluoridetandpasta’s en kwik (amalgaamtandvullingen) te vermijden.  Ze bevatten alle stoffen die een onderdrukkende werking op de schildklier kunnen hebben.

38.  Helpt om eiwitten en mineralen beter op te nemen.  Verbetert de opname van calcium en magnesium en ondersteunt de aanmaak van sterken botten en tanden.  De MCT’s hebben geen carnitine nodig om verbrand te worden, waardoor zij zorgen voor een betere been/spier versus vet verhouding en kunnen helpen bij de opbouw van spiermassa bij training.  Bovendien zorgen deze ketens voor een extra energiebron, naast de bloedglucose en de glycogeen, die na 1 of 2 uur trainen soms al opgebruikt zijn, waardoor het gevaar bestaat de spiereiwitten afgebroken worden als energiebron, als de lichaamsvetten niet goed kunnen aangesproken worden.  Kokosolie kan het testosterongehalte verhogen voor meer spieren, minder vet en meer libido.

 

 

 

Geraadpleegde literatuur ivm vetten:

 

Baillie-Hamilton, P., Het detox-dieet, De Boekerij, Amsterdam, 2002   (ISBN 9022530957)

Coene, I., Nieuwe voedingsaanbevelingen voor vetten en w-3-vetzuren, in: Nutrinews, XI, nr.2, p.17-19

De Wever, S., Lijnzaad en lijnolie, Nieuwsbrief 13, Roosdaal, s.a.

De Wever, S., Vetten, Ninove, 2004

Dries, J., Bio-energetische voedingsleer, Arinus, Genk, 1996

Dries, J., Visolie is overbodig, Bijlage Nieuwsbrief BBNa, Genk, aug. 2005

Guggenbühl, N., “Beter vet” eten en daardoor gezonder leven, brochure, Belgische Cardiologische Liga, Brussel, s.a.

Maes, B., Waarom omega-3/6/9 en waarom die niet zonder vitamine E en carotenen kunnen, Tai-Pan, Brasschaat, 2005

Margodt, J., Fytotherapie, Arinus, Genk, s.a.

Reader’s Digest, Gezond leven/Natuurlijk genezen, Gezonde voeding, Uitgeversmaatschappij The Reader’s Digest, Amsterdam/Brussel, 1999  (ISBN 9064075557)

Union, Alles weten over margarine, Union, Antwerpen, 1982

http://www.cholesterol.nl/

http://www.nice-info.be/html/PROF/NUTRINEWS_PDF/NN0904/01cla0904.pdf

www.voedingscentrum.nl

http://users.telenet.be/myprojects/gezondevoeding/gezondheid/cholesterol.html

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.