Komboecha of Kargasok

 

Andere namen voor de wereldwijd bekende zwam zijn: Theekvas, Japanse paddestoel, Tjainie grib, Theeschimmel, Theebier, Siberische paddestoel, Russische kwal of bloem, enz. De eerste meldingen zijn van 2000 jaar geleden, de tijd van de Han Dynastie in China., volgens overlevering afkomstig van een arts met de naam Komboe (cha = thee). Kargasok is de naam die dit product later kreeg. Bij een bezoek van een Japanse delegatie in het dorp Kargasok, bleek dat daar veel vitale hoog bejaarden woonden. Men dronk daar van jongs af aan volop Theekvas en daar is de verspreiding weer opnieuw begonnen. In BelgiŽ wordt deze zwam daarom meestal Japanse paddestoel of Kargasok genoemd.

In de oorlog is de verspreiding van de zwam gestagneerd, men heeft namelijk suiker voor de bereiding nodig en dit was toen moeilijk verkrijgbaar.

 

De Komboecha is een gemeenschap van lagere levensvormen, een symbiose van gisten en bacteriŽn. Ze hebben elkaar nodig om te overleven. Het is geen zwam of paddenstoel en het hoort ook niet bij de wieren, algen of mossen.

 

De Komboecha is een gladde, taaie, glibberige massa gevuld met gistcellen. De zwam groeit eerst in de breedte en dan in de dikte. De zwam, zoals we de Komboecha verder maar zullen noemen, neemt de vorm aan van de fles waarin hij verder wordt gekweekt. Komboecha kan beschouwd worden als een breed gezondheidsmiddel. Bij het opzoeken in het "Hagers Handbuch der Pharmazeutischen Praxis" leest u dat Komboecha een volksgeneesmiddel is tegen darmtraagheid, jicht, arteriosclerose, en om nier- en galstenen af te voeren. Komboecha is niet alleen een uitstekend voedselsupplement en gezondheidsdrank, maar is door zijn ontslakkende en antiseptische werking een waardevol biologisch "all-round-middel" bij alle stofwisselingsziekten, en dit zonder ongewenste bijverschijnselen. In Rusland en in de Aziatische landen wordt deze drank van oudsher gebruikt als heildrank tegen duizend en ťťn kwalen. Mensen die deze drank regelmatig gebruikten leefden langer en kenden minder ziekten dan anderen, dus.... een waardevol geschenk van de natuur wat onze gezondheid bevorderd.

 

Kenmerken

Eťn van de voornaamste taken van de Komboecha is zijn zuiverende werking.

Urineonderzoek heeft aangetoond dat de urine van proefpersonen die voor de eerste maal Komboecha gedronken hadden, sporen bevatte van zware metalen en organische giffen zoals kwik, lood, caesium en benzol, terwijl dit in de drank niet aanwezig was. Koemboechadrank heeft invloed op het hele organisme tot in de cellen en het celmetabolisme toe.

Een wel zeer speciale eigenschap van de Komboechadrank is het vermogen om het afweermechanisme van het menselijk organisme te verhogen en zo de immuniteit tegen infectieziekten te verhogen.

De Komboechadrank is een werkzaam antibioticum, zonder de verwoestende bijwerkingen van antibiotica op de darmflora.

Tegen virussen heeft het ook een goede werking, door zijn gunstige invloed op het immuunsysteem is de Komboechadrank ook virus remmend.

Zoals gezegd is de Komboechadrank werkzaam bij allerlei ontstekingen. Snelle resultaten worden bereikt bij mond-, slijnvlies-, tong- en amandelontstekingen.

De Komboechadrank is ook goed ter behandeling van longaandoeningen, borst- en neusverkoudheden. De heildrank maakt het slijm los.

 

In de Komboechadrank zitten zeer veel gisten en samen met rechtsdraaiend melkzuur zijn ze zeer belangrijk voor onze darmen. Het kan helpen bij verstoppingen, zelfs hardnekkige darmtraagheid, diaree, dysenterie, ontstekingen van dikke- en dunne darmslijmvliezen en gasvorming. De Komboechakuur is een bloedzuiverend middel dat op allerlei lichaamsfuncties inwerkt, wat onder andere duidelijk merkbaar is aan het gezonder uitzien van de huid. In geval van stofwisselingsziekten zoals: reuma, jicht, psoriasis, en anderen, moet de zo belangrijke darmflora gesaneerd worden. Ook hierbij helpt de Komboechakuur. De Komboechadrank wordt ten zeerste aanbevolen als preventief middel en therapeuticum tegen jicht, reuma, artrose, artritis, aderverkalking, hoge bloeddruk, trombose en oedeem. Ook bij vermageringskuren kan de drank nuttig zijn.

 

De gisten zorgen, door middel van enzymen, voor het splitsen van de samengestelde suikers tot enkelvoudige suikers, die ze daarna vergisten tot alcohol en koolzuur. De azijnbacteriŽn zorgen voor de opbouw van het gelatineus skelet, door suikers om te zetten in cellulose. Samen met nog andere bacteriŽn fabriceren zij, door afbraak van ethylalcohol, allerlei organische zuren, vitamine, antibacteriŽle stoffen, enz. Het zuur milieu, de alcohol en het koolzuur beschermen de gemeenschap tegen infecties.

De gemeenschap, de zwam dus, beschermt zichzelf tegen vreemde micro-organismen door afscheiding van bepaalde, voor de ontwikkeling van indringers remmende of bacteriŽle stoffen. De gisten vallen de toegevoegde suiker aan, splitsen deze in enkelvoudige suikers, die ze dan verteren om energie te krijgen. Als afvalproducten scheiden ze alcohol en koolzuur af. De bacteriŽn daarentegen gebruiken die alcohol om, onder zuurstofopname, organische zuren, zoals rechtsdraaiend melkzuur, azijnzuur, oxaalzuur en glucoronzuur te produceren.

Vervolgens worden ook antibiotische stoffen aangemaakt.

 

Door zijn vitaliserende, versterkende, prikkelende, opwekkende en stimulerende werking, tonifieert de Komboechadrank het menselijk organisme opmerkelijk en zorgt voor een toename aan energie, eetlust, fitheid en weerstandsvermogen. De werking is deels te danken aan het gehalte van vitamine C, een rijkdom aan allerhande andere vitamine zorgt voor verbetering van de algehele toestand. Dit alles verklaart de werking van de Koemboecha bij depressie, apathie, concentratieverlies, moeheid en zo meer.