Goji-bessen

 

 

Gojibessen of wolfbessen zijn afkomstig uit China, Tibet en Mongolië.  Ze zijn nu ook in gedroogde vorm te vinden in onze streken.  Traditioneel in de Chinese geneeskunde gebruikt sinds meer dan 2000 jaar omwille van de gezondheidsbevorderende eigenschappen.  Er zijn zo’n 85 soorten in Azië en en 15 soorten in Noord-Amerika.

Deze bessen hebben een breed werkingsspectrum voor onze gezondheid en smaken als een kruising tussen kers en cranberry.  Men gebruikt bij wijze van kuur een 10 tot 30 gram  gedroogde bessen per dag.

 

Eigenschappen:

 

Niet-biologische kwaliteit kan men best eerst goed spoelen voor gebruik, gezien men in China meer pesticiden mag gebruiken dan hier.

Te verkrijgen aan de beste prijs bij Groene Dag te Ninove (met verzendingsdienst). 

In kleinere verpakkingen te verkrijgen bij www.gojibessen.nl en www.healthxl.be

Ook als 100% puur sap te verkrijgen, vb van Martera

 

Inzake kanker:

“Een aantal studies hebben de werking van goji bessen op vrije radicalen en de bescherming tegen celbeschadiging onderzocht. In november 2001 werd tijdens een studie aan de Huazhong University of Science and Technologie ontdekt dat de polysacharides uit gojibessen de groei van HL-60 leukemie cellen vertraagden.

Onderzoekers van de Zhejiang Academy of Medical Sciences in Zheijang toonden aan dat goji bessen de pc3 lijn van prostaatkankercellen inhibeerden. Ze ontdekten dat een bepaald stofje genaamd scopoletin uit de goji besswen dit bewerkstelligden.

Onderzoekers van de Tianjin University of Science and technologie ontdeketen dat de polysachariden uit goji bessen de groei van leverkankercellen vertraagden.

Een onderzoek aan het kanker instituut van het Ningxia Medical Calllege in Yinchuan liet zien dat de polysachariden uit goji bessen in bepaalde gevallen de effectiviteit van bestraling kon verdubbelen.

Goji bessen bevatten een groot aantal componenten welke mogelijk kankerverwekkende stoffen kunnen deactiveren en het DNA kunen beschermen.

Ook bevatten de bessen organisch Germanium, dat schijnt tegen kanker te werken. Japanse studies geven aanwijzingen dat Germanium helpt bij de behandeling van leverkanker, longkanker, blaaskanker, baarmoederhalskanker en teelbalkanker, wanneer het in combinatie met andere medicijnen wordt gebruikt. Germanium neemt namelijk waterstof ionen af van de kankercellen, en wanneer kankercellen hun waterstofionen verliezen nemen ze af in sterkte en kunnen zelfs afsterven.” (www.gojibessen.nl)

 

Inzake de lever:

Een aantal studies door een team wetenschappers aan de universiteit van Seoul in Zuid Korea achter in de jaren 90 toonden aan dat de goji bessen uit de Ningxia vallei een aantal unieke voedingsstoffen bevatten welke de lever beschermen tegen kankerverwekkers en het hepatitisvirus.

De eerste studie door het pharmacie college aan de universiteit in Seoul identificeerde en teste deze specifieke componenten. Hoofd onderzoeker Sun Kim classificeerd deze bioactieve stoffen als zijnde cerebrosiden, een speciaal type glycolipide (suiker met vetten combinatie). In tests op levercellen ontdekten ze dat de cerebrosiden uit de gojibessen de lever beschermden tegen beschadiging.

Bij een ander baanbrekend onderzoek uitgevoerd door dezelfde universiteit werden een ander soort leverbeschermende stofjes in de gojibes ontdekt. Deze worden pyrrolen genoemd. Bij testen op levercellen bleek dat de pyrrolen uit de gojibessen nog sterkere lever-regeneratie capiciteiten hadden, dan de cerebrosiden uit de gojibes.

In 2003 ontdekte een andere wetenschapper van deze universiteit nog een andere leverbeschermer in de goji bessen. Namelijk zeaxanthine dipalminaat. Zeaxanthine heeft tevens een beschermende werking voor de ogen. Bij muizen beschadigde hij de lever met het hepatitis virus. Na een aantal keren een dosis zeaxanthine uit gojibessen toe te dienen, bleek de leverschade te zijn verdwenen.

De goji bes is ongetwijfeld de meest krachtige en complexe leverbeschermer van alle tot nu toe bestudeerde voedingsmiddelen.” (www.gojibessen.nl)

 

Inzake overgewicht:

“De goji bessen hebben een glycemische index van 29 wat uitstekend past binnen een laag glycemisch dieet.

In maart 2000, ontdekte de Hubei Medical University dat de Lycium Barbarum's polysachariden het energie niveau in het lichaam opkrikt, door vermoeidheidsklachten te verminderen. Ook ontdekten ze in proeven met muizen dat de spieren en de lever de suikers beter opnamen. En het stikstof gehalte in het bloed na een zware inspanning was veel lager dan zonder de polysacharides uit de goji bessen.

Recent onderzoek toont aan dat laag glycemische voeding helpt om overgewicht te bestrijden, door het hongergevoel na een maaltijd te onderdrukken. Met een glycemische index van 29 zijn goji bessen een perfecte eetlust remmer.

In 2003 werden in de Lancet de onderzoeksresultaten gepubliceerd van een studie die aantoont dat laag glycemische dieten overgewicht kunnen verminderen door het hongergevoel weg te nemen.

In 2003 werd een dubbelblind onderzoek gedaan met een groep tieners die drie verschillende glycemische dieten kreeg. Er werd ontdekt dat de groep die een hoog glycemisch dieet kregen 150% hogere insuline spiegels hadden dan degenen die een laag glycemisch dieet volgden. Opvallend is dat de hoog glycemische groep in rust een 10,5 % lager energieniveau hadden, dit betekent dat hun metabolisme trager werd. Hoog glycemische dieten stimuleren overgewicht.

Met 15,6% proteine en 21% vezels en een flinke hoeveelheid voedingstoffen is de goji bes de perfecte eetlust remmer en voorziet toch in de lichamelijke behoefte aan voedingstoffen.

Goji bessen bevatten meer calcium dan cottage cheese. De goji bes is een uitzonderlijke bron van plantaardig calcium. Dit draagt bij aan een afname van het lichaamsvet. In 2004 publiceerden wetenschappers van de School of Public Health aan de University of Technologie in Perth Australie een onderzoek welke aantoonde dat een verhoogde calcium inname verband heeft met een lagere BMI (Body Mass Index). Een studie in mei 2005 aan de universiteit van Porto in Portugal toonde aan wanneer de ingenomen calcium van plantaardige bron was, de BMI het laagst werd. Met het hoge gehalte aan plantaardig Calcium past de gojibes uitstekend in een dieet om overgewicht te verminderen.

Een van de beste manieren om van overgewicht af te komen is door vet om te zetten in spiermassa. Dit komt doordat iedere kilo spiermassa 13 Kcal per dag verbrand in rusttoestand. Terwijl een kilo vetweefsel maar 4,5 Kcal per dag in rusttoestand verbrand. De grote hoeveelheid chroom in goji bessen helpt prima om de heveelheid spierweefsel te behouden, helemaal tijdens training. Bovendien wordt door chroom het metabolisme sneller waardoor je makkelijker vet verbrand.

In 1999 werd in een studie getest wat de invloed van chroom op de BMI was. De ene groep kreeg dagelijks 600 microgram chroom en de andere groep een placebo. Na twee maanden was het gewicht van beide groepen gelijk maar de lichaamsamenstelling was veranderd. De groep die chroom kreeg had meer spierweefsel en minder vetweefsel. Een Oostenrijkse studie in 1997 toonde hetzelfde aan.

In een andere studie werd aangetoond dat chroom de spiermassa helpt te behouden gedurende een dieet wat laag in calorien is.

Het hoge gehalte aan verschillende aminozuren in goji bessen zoals L-arginine en l-glutamine zorgt ervoor dat de groeihormoonproduktie wordt verhoogd dit zorgt ook weer voor meer spierweefsel en minder vet.” (www.gojibessen.nl)

 

Inzake antioxidanten:

“De hoeveelheid antioxidanten in een bepaald produkt wordt uitgedrukt in de ORAC waarde. ORAC waarde staat voor Oxygen Radical Absorbance Capacity. Deze waarde bepaalt men aan de hand van een standaard test welke is goedgekeurd door het Ministerie van Landbouw in de V.S. De test is onwikkeld door Guohua Cao, een arts en chemicus die werkzaam was bij het nationale instituut in Baltimore. Onderstaand een klein overzicht van een aantal produkten en hun ORAC waarde. In de laatste kolom staat hoeveel gram je dagelijks nodig hebt om te voorzien in de dagelijkse behoefte.” (www.gojibessen.nl)

 

Vrucht

ORAC waarde per 100 gram

Benodigde hoeveelheid

Goji Bessen

25,300

20

Bramen

7,700

65

Bosbes

4,460

112

Rozijnen 

2,830

177

Blauwe bes

2,400

208

Rode Framboos

2,400

208

Zwarte bessen

2,036

246

Aardbeien

1,540

325

Pruim

949

527

Sinaasappels

750

667

Kersen

670

746

Appel

218

2294

Banaan 

210

2381

Peren

134

3731

Knoflook

1939

258

Spinazie

1,770

282

Broccoli stengel

880

568

Broccoli bloemen

890

562

Bieten

840

595

Avocado

782

639

Rode Peper 

710

704

Gebakken bonen

503

994

Uien

450

1111

Mais 

400

1250

Erwten

375

1333

Aardappel

300

1667

Zoete Aardappel

295

1695

Kool 

295

1695

Bloemkool

385

1299

Wortel

210

2381

Tomaat

195

2564

Komkommer

60

8333

(tabel bron: www.gojibessen.nl) 

 

Geraadpleegde literatuur:

De Wever, S. & Vijverman, R., Smoothies uit alle windstreken, Groene Dag, Ninove, 2007

D’Havé, H., De gojibes, wondervrucht uit Azië, in: Agenda plus nr.8, oktober 2009, pp.37-38

www.gojibessen.nl

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.