Geitenmelk

 

 

Geitenmelk is licht verteerbaar, wordt steeds populairder en mag zeker thuishoren in een gezonde voeding.

Geitenmelk kan men rauw verkrijgen; hierbij blijven enzymen en nuttige bacteriën intact in tegenstelling tot gepasteuriseerde of gesteriliseerde melk.  Mede daardoor worden de eiwitten niet verhit en zijn ze beter verteerbaar, naast het feit dat de eiwit- en vetmoleculen in geitenmelk kleiner zijn en ook daardoor een betere verteerbaarheid kennen.  Ook het calcium in de melk is beter opneembaar als er geen hittebehandeling is.

Ook de lecithine wordt niet vernietigd, zodat het de cholesterol in oplossing houdt.  Geitenmelk bevat echter minder foliumzuur dan koemelk.

Geiten zijn immuun voor TBC; men hoeft dus geen schrik te hebben dat de rauwe melk besmet zou zijn.  Rauwe melk blijft een drietal dagen goed.  De melk heeft een karakteristieke smaak.

 

Aanbevolen bij :

 

·         Maag- en darmkwalen

·         Huidaandoeningen: eczema, acné,…

·         Astma

·         Migraine

·         Bij allergie voor koemelk kan je proberen geitenmelk te gebruiken

·         Geitenmelk bevat volgens sommigen meer en volgens anderen minder cholesterol dan

          koemelk…

·         Daar het calcium beter opgenomen wordt dan bij koemelk, is het ook geschikt voor de

          opbouw van het beendergestel, bij osteoporose, enz.

·         Babyvoeding

·         Zenuwkwalen, M.S.

·         Stress, vermoeidheid, CVS of ME

·         Sportvoeding; ondergewicht

 

Schapenmelk

 

  Dr. Vogel heeft bij een aantal collega’s kunnen vaststellen dat bij mensen die schapenmelk regelmatig gebruiken, minder kanker voorkomt.   Mensen die kanker hebben en schapenmelk gebruiken in hun voedingstherapie overleven langer.

Bij schapenfokkers en –houders komt erg weinig kanker voor. 

Bij schapen zelf schijnt er helemaal geen kanker voor te komen, wat doet vermoeden dat ze sterke afweermiddelen hebben tegen de ziekte.  Dit zou te wijten kunnen zijn aan het orootzuur, door dr. Hans Nieper ontdekt in schapenmelk en sindsdien vitamine B13 genoemd., dat gebruikt wordt bij de preventie en behandeling van M.S., leveraandoeningen, voortijdige celveroudering, kwaadaardige anemie, oteoporose, etc.

  Schapenmelk bevat opvallend veel eiwit, calcium, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en vitamines A, B en C.  Bovendien bevat ze veel meer korte en middelgrote ketens van mono- en poly-onverzadigde vetzuren en essentiële vetzuren.  Middellange vetzuurketens, in het bijzonder de C8 en C10-ketens, spelen een belangrijke rol in de energiestofwisseling en hebben de eigenschap om serum-cholesterol op te lossen.  Schapenmelk zelf bevat geen cholesterol in tegenstelling tot koeienmelk.

Geiten- en schapenmelk kunnen gezien worden als versterkend voedsel voor mensen, verzwakt door ziekte, stress, enz.

Schapenyoghurt wordt beschouwd als de lekkerste van alle yoghurts.

 

Geraadpleegde literatuur:

 

Gezondheidsnieuws 1988 nr.8

Michiels, A., Melk en kaas, rauwe schapenmelk en kaas voor de gezondheid, s.d.

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.