Chocolade

 

 

Cacaobonen werden door de Spanjaarden meegebracht uit Mexico en Zuid-Amerika in de 16e eeuw en vanuit Spanje verspreid over Europa.In het midden van de 17e eeuw ontstonden in Nederland de eerste koffie- en chocoladehuizen.De cacaoproductie situeert zich tegenwoordig ook in Afrika en AziŽ.De cacaoboom bloeit het hele jaar door in de tropen.In de grote vruchten zitten zoín 40 ŗ 50 paarse, taaie en onaangenaam bittere cacaobonen.Tijdens een fermentatieproces verandert de kleur naar bruin en verbetert de smaak.Daarna worden ze gedroogd, gereinigd, gebrand, gebroken en ontdopt, nogmaals gebrand en uiteindelijk gemalen, waarbij cacaomassa ontstaat.Hieruit wordt cacaoboter geperst; de overblijvende cacaokoek wordt vermalen tot cacaopoeder.

 

Chocolade bestaat uit: cacaomassa, suiker, melkpoeder en cacaoboter. Deze worden gemengd, daarna door een wals gehaald, gekneed, verwarmd, er wordt nog lecithine en cacaoboter toegevoegd.Bij dit proces verbetert de smaakt steeds meer.Dan wordt de vloeibare chocolade in een vorm gespoten, getrild, gekoeld en uitgeklopt (invormen).Bij het glaceren wordt een laagje chocolade om een kern heen gelegd zoals bvb. bij candybars.

Zwarte chocolade bevat 70% cacao, melkchocolade bevat een groot percentage melkpoeder, witte chocolade wordt alleen met cacaoboter gemaakt. Er bestaat chocolade voor diabetici zonder suiker, die vervangen werd door maltitol, gewonnen uit gerst.BelgiŽ staat wereldwijd bekend om zijn pralines.

 

Gunstige eigenschappen:

†††††††††††††††††††††††

         Bevat lecithine, een emulgator met gunstig effect op slechte cholesterol

         Rijk aan polyfenolen, bioactieve stoffen, werkzaam als antioxidant tegen vrije radicalen.

         Rijk aan magnesium

         Pure chocolade zou volgens beperkte onderzoekingen een bloeddrukverlagend effect hebben

         Stresswerende en antidepressieve eigenschappen

 

 

Ongunstige eigenschappen:

 

         Bevat suiker: over de talrijke nadelen hiervan hebben we het elders op de site uitvoerig.

         Cacaoboter is rijk aan vet; cacaopoeder is arm aan vet

         De combinatie vet-suiker-melk maakt chocolade moeilijk verteerbaar

         Erg rijk aan calorieŽn: 100 gram levert meer dan 500 kcal.!

         Bevat verhitte en verzadigde vetten: over de gevolgen hebben we het ook al gehad.

         Bevat tannine, dat een onoplosbare verbinding aangaat met ijzer.Tannine veroorzaakt de wrange smaak van chocolade; daarom voegt men er een grote hoeveelheid suiker aan toe om de smaak te maskeren.

         Bevat oxaalzuur dat ijzer en calcium aan zich bindt, waardoor deze mineralen niet of nauwelijks kunnen opgenomen worden in het lichaam. (mineralenrover)Ook ongunstig voor reumapatiŽnten.

         Bevat purines, afbraakproducten van eiwitten; deze purines worden zelf verder afgebroken tot urinezuur.Bij mensen met aanleg voor reumatische aandoeningen kunnen urinezuurkristallen in hun gewrichten worden afgezet, waarbij pijnlijke ontstekingen kunnen ontstaan.Ook mensen met aanleg voor nierklachten kunnen best purinerijke voeding vermijden.

         Bevat phenylťthylamine, een dopamine-precursor.Staat bekend als de liefdesdrug.Het zou door deze stof zijn dat chocolade bekend staat als een afrodisiacum.Verliefde personen hebben een hoger niveau van deze stof in het bloed.Het verbetert het gemoed en kan dus ook beschouwd worden als een antidepressivum.Kan echter ook een reden zijn van allergie voor chocolade.

         Bevat theobromine, een stof die het zenuwstelsel op een gelijkaardige manier beÔnvloedt als cafeÔne en dat bepaalde carcinogenen in menselijke cellen versterkt die het DNA beschadigen, atrofie van de testikels kan veroorzaken, enz.

         Bevat anandamine, een neurotransmitter. Het speelt een rol bij pijn, depressie, geheugen, vruchtbaarheid en het hongergevoel.

         Bevat serotonine, wat in grote hoeveelheden de eetlust wegneemt en de voorkeur van koolhydraten naar eiwit verandert

         Bevat een kleine hoeveelheid cafeÔne.

         Verslavend effect door de gecombineerde hoeveelheid aan stoffen als theobromine, anandamide, cafeÔne, tryptofaan, phenylethylamine, serotonine, theophylline, ocotpramine, leoamylanmine, synephrine, ethylamine, isobutylamine, magnesium.Verslaving is een toestand waarin een persoon fysiek en/of mentaal van een gewoonte of stof afhankelijk is, zodanig dat hij/zij deze gewoonte of stof niet, of heel moeilijk los kan laten (http://nl.wikipedia.org/wiki/Verslaving).Dankzij deze ingrediŽnten wordt chocolade vaak gebruikt om zich emotioneel en mentaal beter te voelen.

         Theobromine kan voor honden en paarden dodelijk zijn, aangezien hun metabolisme het niet kan omzetten. Als honden chocolade eten, blijft de theobromine 20 uur in hun bloed circuleren. Het kan epileptische aanvallen, hartinfarcten, interne bloedingen, en tenslotte de dood veroorzaken. Als een hond chocolade eet, laat hem dan braken of breng de hond naar de dierenarts. Een hond van 25 kilogram zou 200 gram chocolade moeten eten om deze gevolgen te ervaren. (http://nl.wikipedia.org/wiki/Chocolade)

         Geen bio-energetische waarde, bevat geen levenskracht zoals bvb. vers fruit en groente.

         Erg belastend voor de lever.

         Bij sommige mensen geeft chocolade aanleiding tot constipatie, migraine, allergie (door het aanwezige tyramine en fenylethylamine), nierklachten of reumatische klachten, overgewicht, enz.

         Er wordt een verband vermoed tussen het gebruik van chocolade en het ontstaan van MS.

         Er bestaat zgn. pure chocolade (70% of meer cacao).Deze bevat echter meer van de nadelige stoffen door de grotere concentratie.

 

De ingewikkelde productiemethode van chocolade met zijn talrijke bewerkingen en de erg bittere smaak van de rauwe cacaobonen leert ons dat cacao geen natuurlijk voedsel is voor de mens.Het gaat om een cultuurproduct, dat door zijn talrijke psychoactieve stoffen een verslavend effect kan hebben.Chocolade hoort thuis in de categorie genotsmiddelen en goedkope antidepressiva.

 

 

Tips:

 

         Er bestaat ook een vervangproduct op basis van carob (uit Johannesbroodpitten) met dezelfde smaak en geur als cacao maar zonder cafeÔne, weinig vet.Er bestaan o.a. carobrepen en carobpasta.

         Als je om emotionele reden naar chocolade grijpt, verdient het aanbeveling vroeg of laat deze redenen eens grondig onder de loep te nemen, eventueel onder begeleiding van een psychotherapeut.Door de nadelige effecten van chocolade op de gezondheid, o.a. bijdrage tot overgewicht, is het eerder te verwachten dat men emotioneel nog meer in de knoei komt op langere termijn.

         Het is mogelijk dat je grijpt naar chocolade om je beter te voelen omdat je allerlei stoffen in je lichaam en je hersenen tekort komt door een onvolwaardige voeding, vb. een tekort aan chroom, magnesium, enz.In een gezonde, natuurlijke voeding zijn talrijke psychoactieve stoffen aanwezig, vb. in groente, fruit, olijfolie, kruiden, enz.Deze kennen echter niet de talrijke nadelen van chocolade.

         Lekkerbekken kan ik van harte aanbevelen over te schakelen naar de populaire fruitsmoothies

 

 

Besluit:

Cacao, chocomelk, chocopasta horen niet thuis in een gezond, natuurlijk voedingspatroon.De nadelen voor de gezondheid zijn veel groter dan de voordelen.Ze worden eerder gebruikt uit traditie en om emotionele redenen.Wie nog in de overschakelingsperiode zit, kan eventueel gebruik maken van carob.

 

 

Geraadpleegde literatuur

BBNa, Nieuwsbrief nį1/09, Genk, 2009

Diamond, H.&M., Een leven lang fit, De Kern, Baarn, 1985

http://www.voedsel.net/themas/choc.htm

http://users.skynet.be/chocolat/nl/

http://www.chm.bris.ac.uk/webprojects2001/millward/phenylethylamine.htm

http://www.euphoria.nl/producten.php?groepzien=Personal%20care

http://www.chocola.nu/spreuken.html

http://www.food-info.net/nl/national/ww-chocolade.htm

 

 

© Luc Van Oost Ė gezondheidstherapeut Ė www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.