Azijn

 

Azijn kan worden gemaakt van wijn, cider of bier of andere zwak alcoholische dranken. De alcohol verbindt zich met het zuurstof in de lucht en wordt door de in de lucht voorkomende azijnbacillen omgezet in azijn en water.

Naast azijnzuur bevat azijn ook stoffen van de grondstof zoals mineralen, enzymen, aminozuren, antioxidanten, ballaststoffen. Er bestaat appelazijn, kruidenazijn, rijstazijn, wijnazijn, druivenazijn. Natuurazijn wordt alleen gemaakt van alcohol en water.

Voor inwendig gebruik en volksgeneeskundige remedies is appelazijn te verkiezen boven natuurazijn, gezien de vele andere nuttige stoffen die appelazijn bevat.

Alcoholazijn zoals die in supermarkten verkocht worden, is te vermijden en dient als huishoudmiddel.

 

Azijn wordt al duizenden jaren gebruikt als bewaarmiddel en als volksgeneeskundige remedie voor het behandelen van wonden, infecties, huidaandoeningen, oorklachten, insectenbeten, desinfectie van handen, jeuk, wassen van de oksels bij ruikende oksels (niet nawassen), gorgelen, het leggen van een wikkel op pijnlijke plekken, desinfectie van kunstgebit enz.

 

Inwendig kan het gebruikt worden bij artritis, opruimen van ontstekingshaarden, herstelling van het bacterieel evenwicht, voedselvergiftiging. Klassiek wordt soms een zuur gebruikt als men last heeft van teveel maagzuur. Zuur remt zuur af, zegt men, maar dit klopt scheikundig niet. Men vermoedt dat azijn de productie stimuleert van de vloeistof die instaat om de maagwand te beschermen zodat het overtollige maagzuur geneutraliseerd wordt.

In voedingsbereidingen heeft azijn het effect om vezelachtige structuren zachter te maken, vet af te breken om deze beter verteerbaar te maken. Azijn wordt gebruikt bij de bereiding van dressings, marinade, mayonaise, vinaigrette, mosterd, rauwkostschotels, slaatjes, enz.

Als u op de voedselcombinaties let, is het goed te weten dat zetmeel zich slecht laat combineren met zuur, dus bvb aardappelen of brood met een slaatje bereid met appelazijn of een vinaigrette, zal een moeilijkere vertering geven van het brood of de aardappelen. Mensen met een gevoelig maagslijmvlies kunnen van azijn last ondervinden en kunnen het wellicht beter vermijden.

 

In het huishouden kan azijn gebruikt worden om geurtjes te absorberen, bvb een kopje azijn in de frigo, of in de ruimte waar u aan het schilderen bent. Azijn in het spoelwater van de wasmachne helpt tegen verkalking en bezorgt de was een fris geurtje. Aangebrande potten en pannen kunt u redden door er azijn in te koken en laten weken.

 

Geraadpleegde literatuur:

http://home.hetnet.nl/~tjina_w/Info/azijn.htm

Dries, J., Nieuwsbrief, Winter 2005, Europese Academie voor Natuurlijke Gezondheidszorg

 

Luc Van Oost gezondheidstherapeut www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld. Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is. De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.