Spirulina

 

Spirulina is een blauwgroen spiraalvormige algje, dat behoort tot de rijkste natuurlijke vitaminen- en mineralenbronnen ter wereld.

Het bestaat vnl. uit volwaardig eiwitten, een tiental vitaminen (o.a. B12) en een twaalftal mineralen (o.a. ijzer), een hoge concentratie aan chlorofyl of bladgroen en andere phytochemicaliën, enzymen en antioxidanten met een celbeschermende functie.  Het is tevens zeer rijk aan het anti-inflammatoire gammalinoleenzuur, dat ook een rol speelt in het cholesterolmetabolisme.

 

Spirulina wordt aangeraden bij :

Ø      Herstel na ziekte

Ø      Zwakte, vermoeidheid

Ø      Zware geestelijke en lichamelijke inspanning

Ø      Overgewicht, problemen met het vetmetabolisme

Ø      Zwangerschap, menstruatieklachten, menopauze

Ø      Klachten van de huid, haren en nagels

Ø      Reiniging van afvalstoffen in het lichaam

Ø      Zwak immuunsysteem

Ø      Stabiliseert de bloedsuikerspiegel (diabetes)

Ø      Bloedarmoede (B12, foliumzuur, chlorofyl, ijzer)

Ø      Leveraandoeningen

Ø      Maagzweren (chlorofyl bedekt de geïrriteerde maagwand)

 

Bij langdurige inname verbetert spirulina de celstofwisseling en zorgt voor een normaliserend effect op de eetlust; de drang om te snoepen verdwijnt. 

Het werkt niet slijmvormend en wordt toegepast in zuiveringskuren om oud slijmerig materiaal uit het lichaam te verwijderen.  Doordat het de cellen en gewrichten sterk zuivert, kan het gebeuren dat er een overbelasting van de lymfecirculatie en pijnlijke gewrichten ontstaan.  Deze verschijnselen zijn echter tijdelijk en kunnen met aangepaste therapieën verlicht worden.  Chlorofyl ontgift de lever, bestrijdt ontstekingen en voorkomt tandbederf.

Het heeft een versterkende werking, beter dan ginseng, stuifmeel en andere producten.  Het is ook een natuurlijk antibioticum.  Spirulina versnelt de opbouw van het cellulair immuun-systeem, verhoogt de antilichaam productie en beschermt tegen contactbacillen.  Het bevat phycocyanin, dat werkt als erythropoetin, (EPO). EPO is het hormoon dat het beenmerg reguleert bij de productie van witte bloedlichaampjes. Phycocyanin stimuleert het onvolgroeide of beschadigde immuunsysteem om te groeien of zichzelf te repareren, als het geïnfiltreerd werd door infecties, giftige bestanddelen of straling. Wetenschappers vonden ook een polysaccharide (een complex suikermolecuul) uniek voor spirulina. Spirulina polysaccharide reageert ongeveer hetzelfde als Phycocyanin. Het is zeer potent en het activeert het immuunsysteem. Het verbetert het vermogen om lichaamsvreemde microben of bacteriën op te sporen en te vernietigen, en het vermogen om te ontgiften. Het verhoogt ook de opbouw van T-cellen en verbetert de functie van de thymusklier.

Een kleine tip voor dierenliefhebbers : spirulina wordt met succes gebruikt als voeder voor o.a. zieke vogels en vissen.

 

 

Geraadpleegde literatuur 

De Greef, R., Gastro-intestinale therapie, Arinus, Genk, s.d.

Healthlife, Natuurlijke voedingssupplementen voor het hele gezin, Debosan N.V., Schoten, s.d.

http://www.aquariana.be/spirulina.htm

http://www.homepages.hetnet.nl/~vmolja/spirulina.htm

Labo Mordan N.V., Tussen mens en natuur, Mordan voedingssupplementen en kruidenpreparaten, D. Van Heddegem, Oostende, s.d.

Sharon, M., Alles wat je moet weten over voeding en gezondheid, Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar, 2001

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.