Melasse

 

 

Melasse is een bijproduct van de rietsuikerbereiding.  Na de persing van suikerriet, wordt het sap gekookt en ingedikt door verdamping.  Hieruit worden dan nog de suikerkristallen verwijderd door centrifuge.  Melasse bevat zo’n 30% sucrose, 15% levulose en dextrose, 20% vocht, 10% as, water en de rest zijn mineralen zoals ijzer, kalium, calcium, magnesium, koper, chroom, zink, mangaan, molybdeen, vitamine A, B (o.a. inositol, PABA) en caroteen.

 

Melasse kan ingezet worden bij:

 

Melasse kan gebruikt worden als zoetmiddel in taart, gebak, thee, hoestsiroop, enz. en als broodbeleg.

Sommige soorten melassestroop worden bewaard met zwavel, wat ongunstig is.  Ruwe melasse geniet de voorkeur.  Het is beter dat diabetici dit product niet gebruiken.

Na het gebruik van melasse is het wel nodig om de tanden te poetsen gezien het suikergehalte.

 

Koop biologische ruwe melasse want in gewone melasse kan door het indikkingsproces een concentratie ontstaan van bestrijdingsmiddelen.

 

 

Geraadpleegde literatuur: 

Faché, W., Gezond ontbijten, Publi Media VIOW, Laarne, 2005

Sharon, M., Alles wat je moet weten over voeding en gezondheid, Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar, 2001

http://www.czmedicinfo.nl/{e325c181-bd57-41f4-b90e-2b723f565d5d}_listbox/{cdbc7f63-3c1a-4ed4-8c7f-e20121fccc9b}.xml#top

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.