Silicium

 

 

Functie:

         Bouwstof voor huid, haar, nagels (verband met collageen en elastine)

         Bouwstof voor kraakbeen, beenderen, pezen

         Bouwstof voor bloedvaten (elasticiteit)

         Bouwstof voor bindweefsel en slijmvliezen

         Genezing van wonden

         Antiseptisch (immuunsysteem)

         Antioxidant

         Vertraagt veroudering

         Transporteur van andere moleculen

         Bij zwangerschap en borstvoeding

         Rol bij het zenuwstelsel

         Silicium maakt overal in het lichaam een betere binding tussen water, calcium- en eiwitmoleculen.

 

Bronnen:

Heermoes of paardestaart, bamboe, brandnetel, peterselie, schillen van groente en fruit, grasachtigen (tarwe, haver, gierst, gerst, rijst) vooral gierst, champignons, bier, wijn, tarwekiemen, tarwezemelen, pastinaak. In de voedingstabellen wordt echter geen rekening gehouden met oplosbaar en niet-oplosbaar siliciumdioxide.

 

Silicium wordt gebruikt in de fytotherapie, edelsteentherapie en in kuuroorden (modderbaden).

 

De hoeveelheid silicium in het lichaam bedraagt ongeveer 7 gram, hfdz anorganisch. De dagelijkse behoefte wordt geschat op ongeveer 100 mg. De organische vorm, die een biologische functie heeft, vermindert in het lichaam al vanaf de leeftijd van 10 jaar. Het lichaam gebruikt langzaamaan de voorraad aan silicium op en haalt het bij het ouder worden o.a. uit de huid (verrimpeling), nagels (verbrokkeling), tanden, de gewrichten en de beenderen.

Silicium komt in de natuur vooral in niet-oplosbare vorm voor en is dus moeilijk opneembaar. De oplosbare vorm is weinig stabiel en polimeriseert snel. Zodoende raakt het lichaam moeilijk aan zijn dagelijkse behoefte voor het metabolisme en is suppletie met organisch silicium aanbevelenswaardig.

 

 

Bron:

www.wikipedia.org

De Wijn, J.F. & Hekkens, W.Th.J.M., Fysiologie van de voeding, Bohn, Scheltema & Holkema, Utrecht, 1985

 

 

Luc Van Oost gezondheidstherapeut www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld. Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is. De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens. Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts. De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.