Keukenkruiden

 

 

Zoals bekend heeft zout heel wat nadelige effecten op de gezondheid en ook scherpe specerijen kunnen de maag irriteren.

Als men het zout wil of moet laten, dan kan men gebruiken maken van een heel gamma aan keukenkruiden.  Als men het zout en de bouillon weglaat uit de voeding, herstellen de smaakpapillen zich vlug en kan men beginnen genieten van een hele waaier verrassende smaken en heerlijke geuren van kruiden, die onze gezondheid dienen.

 

Het meest bekend zijn natuurlijk de gedroogde kruiden, vnl. strooikruiden die men overal kan kopen.  Maar men kan ook verse kruiden kopen en toevoegen aan het eten.  De laatste jaren zijn potjes met verse kruiden erg populair geworden en men kan ze dan ook in elke supermarkt vinden, vaak zelfs van biologische kwaliteit. 

Het is ook mogelijk om in de tuin of op de vensterbank zelf verse kruiden te kweken zoals bvb. basilicum, munt, tijm, peterselie, bieslook, kervel, enz.  Men gebruikt dan soms ook het begrip tuinkruiden.

 

De gunstige werking van keukenkruiden is heel uiteenlopend:

 

 

Het is opletten voor inwendige overprikkeling door sterke kruiden.  Mensen met een gevoelige maag kunnen last ondervinden bij frequent gebruik van bepaalde keukenkruiden.  Iedereen zal het een beetje voor zichzelf moeten uitzoeken welke hem of haar best liggen en vooral in welke dosis.  Kaneel en  paardebloemblad zijn het minst sterk.

 

Er is een verschil tussen kruiden en specerijen.  Kruiden zijn “gewassen met sappige, niet-houtachtige stengels, waarvan zowel de bladeren, de bloemen, de zaden als de wortels worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen.”  Specerijen zijn “de gedroogde delen (bloemen, zaden, bladeren, bast en wortels) van aromatische planten die vnl. in de tropen groeien.” (Nutrinews, XII, nr.4, p.9) Specerijen zijn doorgaans scherper en pittiger dan kruiden; voorbeelden zijn nootmuskaat, foelie, saffraan, kurkuma, kruidnagel, peper.

 

Bijna alle kruiden hebben het sterkste aroma als ze vers geplukt zijn.  Bepaalde kruiden kan men best diepgevroren bewaren, zoals basilicum, kervel, korianderblad, dille.  Gedroogde kruiden kunnen best eerst wat trekken in bereidingsvocht of olie zodat de aroma vrijkomt.

 

Er zijn talrijke kookboeken met een lijst van keukenkruiden waardoor men zich kan laten inspireren en ook op het internet vindt men veel recepten met kruiden.  Enkele mogelijkheden:

 

Voor mensen die lijden aan overgewicht kan het soms nuttig zijn het spijsverteringsvuur en de trage stofwisseling ev. als gevolg van een traag werkende schildklier wat aan te wakkeren door het gebruik van bepaalde kruiden zoals gember, mierikswortel, verse basilicum, curcuma, paprika, enz.

Mensen die eerder nerveus van aard zijn, snel opgewonden of gestresseerd, cholerisch, enz. zijn niet gebaat bij scherpe, sterke of tonifiërende kruiden, maar beter gebaat bij kalmerende kruiden zoals citroenmelisse of vrij neutrale kruiden zoals dille, kaneel, paardebloemblad, brandnetelbladpoeder, goudbloem,...

 

 

Geraadpleegde literatuur

 

De Geeter, H., Verrijk je keuken met verse kruiden, in: Nutrinews XII, nr.4, pp.8-11

Dries, I., Keukenkruiden, Arinus, Genk, s.a.

Dries, J. & Houben, J., Kruidenadviezen, Arinus, Genk, 1999

http://specerijen.pagina.nl/

http://www.verstegen.servehttp.com/overzicht/

 

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.