Matrassen

 

 

Factoren die de keuze bepalen:

 

 

 

Materiaalsoorten

 

Schuim

Polyurethaan (basis voor polyether)

Koudschuim (Bultex, HR-schuim)

Traagschuim (Tempur en Tempo, visco-elastisch schuim)

 

 

Latex (schuimrubber)

Natuurlatex

Synthetische latex

 

Veren

Pocketveren

Boxspring

Bonnelveren

 

Luchtvering

Waterbed

Natuurlijke materialen

Stro

Kapok

Kameelhaar

Katoen

 

 

Stevigheid

 

 

Beddenbodem

 

 

Op basis van de mij ter beschikking staande informatie waag ik mij tot volgende vergelijkingen.

 

Wat milieuvriendelijkheid van productie van de matrassen betreft, liggen ze allemaal qua milieubelasting zowat in elkaars buurt.†† Waterbedden zijn het meest belastend gezien het verbruik van elektriciteit.

 

Qua levensduur scoren binnenveringmatrassen en waterbedden het best, gevolgd door Tempur, daarna latex en HR-schuim.Polyether matrassen scoren het minst.

 

Qua prijs zijn waterbedden het duurst, gevolgd door matrassen van natuurlijke materialen,

Tempur, latex matrassen, binnenveringsmatrassen, HR-schuim en polyether.

 

Wat betreft de mate waarin de matras de vorm van het lichaam aanneemt, scoren de Tempurmatrassen het hoogst, gevolgd door waterbed, pocketveren, andere binnenveringsmatrassen, latex, HR-schuim, polyethermatrassen.

 

Qua ventilatie scoren binnenvering- en pocketveringmatrassen het best, gevolgd door HR-schuim en latex.Polyethermatrassen scoren het slechtst.Vergeet niet dat we zoín 250 tot 500 ml vocht verliezen ís nachtsÖ

 

Qua hygiŽne zijn er heel wat matrassensoorten die behandeld zijn tegen vorming van bacteriŽn, schimmels en tegen huisstofmijt.Ook bestaan veel matrassen uit anti-allergisch materiaal.De Tempur en HR-matrassen zijn zeer goed, evenals de latexmatrassen.Na polyether scoort een binnenveringsmatras het slechtst.

Op een boxspring heb je altijd drukpunten, die na een tijdje aanleiding geven om van slaaphouding te veranderen, wat de diepte van de slaap verstoort.De Tempur- en Tempomatrassen bieden het beste comfort: men ligt als het ware gewichtloos.De polyethermatrassen scoren het slechtst qua ligcomfort.

Beddenbodems, waterbedden en matrassen waarin veren verwerkt zijn, lopen het risico elektromagnetisch en/of geopathisch belast te worden met allerlei potentieel ziekmakende frequenties stralingen.

 

De beste matras lijkt in het algemeen de Tempur- of Tempomatras te zijn.Let wel op de juiste hardheid ervan.Van de Tempo-matrassen is er een versie beschikbaar zacht, middelmatig en hard.De Tempo-matrassen zijn van hetzelfde materiaal gemaakt als Tempur, maar goedkoper dan Tempur-matrassen, een merknaam, waarvoor je extra moet betalen (voor het ego van de ontwerpers en de marketinggabbers).Voor de beschrijving van de eigenschappen, zie www.tempur.nlHet Tempur-materiaal werd ontwikkeld door de NASA voor gebruik in de ruimtevaart en wordt ook gebruikt in medische matrassen (ziekenhuizen en verzorgingstehuizen) o.a. ter preventie van doorligwonden en ter verlichting van orthopedische klachten.Er bestaan ook Tempur-hoofdkussens en andere toepassingen.

Deze matras scoort niet het hoogst qua ventilatie voor mensen die veel zweten, maar dit kan opgelost worden door het gebruik van Aerosleep-matrasopleggerDeze bestaat uit een honigraatstructuur en voert vochtige warmte af en verse lucht aan, zodat warmtestuwing en vocht vermeden worden.Deze matrasoplegger vindt ook zijn toepassing bij astma, allergieŽn, huidirritatie, en kan op 60įC gewassen worden.

In Nederland kan men o.a. terecht bij www.primatras.nl voor deze matrassen aan groothandelsprijzen.

 

Er zijn echter ook nadelen aan de Tempur-matrassen.

Naast de hoge prijs en de minder goede ventilatie, is er het feit dat specialisten in de fysiotherapie en ergotherapie er geen voorstanders van zijn.Dit heeft te maken met het feit dat men haast niet van houding verandert tijdens het slapen.Het traagschuim reageert op warmte. Als je een koude kamer hebt, is de soepelheid van het materiaal minder goed.†† Het schuim zakt in onder de warmte van je lichaam, neemt de vorm van je lichaam aan; je ligt ahw in een soort schelp.Als je nu van houding wil veranderen, lukt dit moeilijk omdat je dan ahw tegen een heuvel op moet draaien.Na maanden gebruik van zoín matras, kunnen er zich pijnlijke plaatsen op het lichaam ontwikkelen, vb thv de heup en de schouders.Dit heeft te maken met een slechtere bloeddoorstroming, een stremming van de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof en van de afvoer van afvalstoffen en koolzuur.Dit kan leiden tot een soort ochtendstijfheid en vermoeidheid.

 

Bij nader inzien lijken de latexmatrassen en de pocketverenmatrassen dan toch beter.Gezien de nadelen van metaal als antenne voor elektromagnetische stralingen, blijft dan de latexmatras over.Zorg ervoor dat je 5 of 7 comfortzones hebt, deze ondersteunen het lichaam waar het nodig is thv schouders, taille, heup.

 

In Bliss nr. 16 van oktober 2009 verscheen een artikel over de nadelen van latexmatrassen.Natuurlatex is ecologisch gezien beter dan synthetisch latex of dan een mengeling van natuur- en synthetisch latex.Bij het vulkaniseringsproces, dit is het onder hoge druk en temperatuur brengen van de witte vloeistof uit de rubberpalm met toevoeging van zwavel, komen er chemicaliŽn aan te pas.Zo ontstaat er nitrosamine, een kankerverwekkende stof, dat we inademen.Verder komen er zwavelkoolstoffen vrij, waarvan er gelukkig nog slechts sporen worden teruggevonden door een beter gecontroleerd vulkaniseringsproces.

De matrasovertrek kan optische witmakers bevatten, die via het zweet op de huid terechtkomen en bij instraling van de zon allergische reacties teweeg kunnen brengen.Verder wordt het giftige metaal antimoon ingezet bij de productie van plyestervezels en dit kan de huid en slijmen irriteren.

In de vermelde Duitse ÷kotest beoordeelt slechts 3 van de 16 geteste matrassen als goed: PiuMa van Baumberger Schlafkomfort, Lai Comfort van Prolana en Sana Optima van Allnatura.Voor BelgiŽ kan ik de matrassen van Green Sleep vermelden.

 

Als tijk voor de matras is wellicht de Medicotttijk ťťn van de beste materialen: 100% katoen, stofvrij, reukvrij, bacterie- en schimmelwerend, anti-allergisch, anti-reumatisch, wasbaar op 60įC.

 

Als matrasdrager zijn er ook heel wat mogelijkheden.Matrasdragers op basis van metalen (springveren, spiraaldraad, metaaldraad) zijn te mijden gezien het risico op elektromagnetische of geopathische belasting; metalen werken immers als antenne.Lattenbodems dienen versterkt te zijn op die plaatsen waar er een hoger gewicht op ligt: de heupen, de schouders.Als men een goede matras heeft die dik genoeg is, kan men eigenlijk net zo goed op een plank of op de grond liggenÖEr bestaat ook een lattenbodem met interactief hydraulisch systeem, zie www.dorsoo.com

Mensen die last hebben van een maagbreuk of reflux, dienen er rekening mee te houden dat het bed op een kleine helling dient te staan: het hoofdeinde van het bed of de lattenbodem dient dus wat opgetrokken te worden.Bij mensen met veneuze insufficiŽntie is het omgekeerde het geval: dan dient het voeteneinde verhoogt te worden.Het is niet duidelijk wat er moet gebeuren als men last heeft van reflux ťn van veneuze insufficiŽntieÖ

 

Welke ligging is het beste?

In buikligging wordt de nek teveel gedraaid en dit kan voor klachten zorgen.

In rugligging kan de natuurlijke kromming van de wervelzuil in de lenden sterk toenemen door de verkorting van de heupbuigers. Deze spieren verbinden de lendenwervelkolom met het dijbeen. Door deze verkorting wordt de wervelkolom hol getrokken, wat pijn kan veroorzaken.Hiervoor kan men een kussen onder de knieŽn plaatsen

In zijligging dient het hoofdkussen voldoende dik te zijn zodat het hoofd niet gaat afhangen.De matras dient ter hoogte van de schouders en het bekken voldoende door te zakken, zodat de wervelkolom tussen deze beide lichaamsdelen recht kan blijven.Het doorzakken van dit deel kan klachten veroorzaken.Ook de knieŽn dienen wat opgetrokken te worden in deze houding, dit komt de rug ten goede;

 

 

Tips:

         De wervelkolom moet zoveel mogelijk in een natuurlijke houding en recht blijven.Het doorzakken van de wervelkolom is de oorzaak van de meeste rugklachten.De matras mag daarom niet te zacht maar ook niet te hard zijn.Hoe zwaarder je bent, hoe harder de matras moet zijn.

         Keer regelmatig je matras om; dit verlengt de levensduur en komt de ventilatie ten goede.Voor nachtzweters is het eigenlijk ook aangewezen, om hygiŽnische en transpiratieredenen, het beddengoed, de matrasbeschermer en Ėovertrek elke dag op de wasdraad te hangen of als dat niet kan, over een deur te hangen.Dit komt de levensduur van de matras en de algemene hygiŽne ten goede en vermijdt of vermindert reukhinder.

         Overweeg de aankoop van een dekmatras; deze beschermt de matras tegen stof, vuil, zweet en verhoogt de levensduur van de matras; hij is makkelijk te luchten en te reinigen, zelfs wasbaar.Voor mensen die veel zweten, kan het aangewezen zijn een Aerosleep-matrasoplegger te gebruiken.

         Voor meer informatie over slaapproblemen, verwijs ik ook naar de tekst hierover elders op de site.

         Kun je echt niet kiezen, dan kun je een winkel zoeken die matrassen voor een korte periode verhuurt op proef, zodat je een betere keuze kunt maken na een nachtje erover geslapen te hebbenÖNeem een kijkje op Internet, bvb. op http://www.medischmatras.nl/Dit kan ook bij Sit and Sleep.

         Neem een matras die 20 cm langer is dan je lengte en zoín 30 cm breder dan je breedte.

         Als je kiest voor een dubbelbed, en je partner geeft de voorkeur aan een andere hardheid, neem dan twee ťťnpersoonsmatrassen van verschillende hardheid maar dezelfde dikte en leg er een dubbele dekmatras bovenop.

         Een matras dient gemiddeld om de tien jaar vervangen te worden.Bij een polyethermatras kan dit al na enkele jaren zijn.†† Een Tempurmatras kan zoín 15 jaar meegaan.

         Een donsdeken is gevuld met dons en veertjes.Een dekbed is gevuld met synthetisch materiaal.Beide begrippen worden ten onrechte door elkaar gebruikt.

         Voor gratis tips en advies kan u terecht in de winkels van Sit and sleep waar kinesisten en lic. L.O. u graag te woord staan; u kan er ook ergonomisch verantwoorde stoelen, zetels, bureaustoelen, kniestoelen, zitballen, computermateriaal, enz vinden.Bij hen is men voorstander van twee systemen: een latexmatras met speciale lattenbodem en een boxspring.

         Om te bepalen welke matras voor u het meest geschikt is, kan u dit ook laten wetenschappelijk laten uitmeten in het Bedmeet Center in Hasselt.Uit een onderzoek van de universiteit van Hasselt bleek 97% van de proefpersonen inderdaad beter te slapen op een matras die door het Bedmeet Center was aangewezen.Zoín meting duurt ongeveer anderhalf uur.De kosten van de meting worden in mindering gebracht van de aankoopprijs als u ter plekke een matras aankoopt.Zie www.bedmeetcenter.be

 

 

Aanrader:

Het boek van P. Mannekens, Rug en bed : slaapsystemen en de preventie van rugklachten, De Tijdstroom, Genk, 1996

 

Bron:

 

www.opleg-matras.nl

www.tempur.nl

www.slaapcomfort-center.be

http://www.woodland-kindermeubels.nl/NEDERLAND/KINDERMOEBEL.htm?/NEDERLAND/Kaltschaum.asp&1

http://www.milieucentraal.nl/onderwerp/set?onderwerp=Matrassen

http://www.matrassen.nl

http://www.verantwoordslapen.nl/index_intro3.htm

www.spiers.be

http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=90

www.sit-and-sleep.be

 

 

 

© info@lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.