Reumatoïde artritis

 

Samenvatting

Omschrijving

Symptomen

Oorzaken en beïnvloedende factoren

Behandeling

 

Samenvatting

Artritis is een infectueuze of niet-infectueuze ontsteking van een gewricht, die vele variaties kent en allerlei risicofactoren.  Er zijn vele mogelijke oorzaken en beïnvloedende factoren.  Men dient zo snel mogelijk de huisarts te raadplegen.

Gedurende het herstelproces kan aanvullend worden gebruikt gemaakt van de mogelijkheden van de natuurlijke gezondheidszorg, zoals voedingstherapie, fytotherapie.

 

Omschrijving

 

Artritis is een gewrichtsaandoening met een ontsteking.  Het treft bijna 30% van de bevolking.  Er zijn ongeveer 200 soorten artritis, bvb psoriatische artritis, syndroom van Sjögren, sclerodermisme, lupus erythematodes,...

De meest voorkomende zijn reumatoïde artritis, osteoartritis en artritis urica (jicht).  Reumatoïde artritis wordt beschouwd als een auto-immuunziekte.  Er kan een mengvorm zijn met artrose.

40 miljoen Amerikanen lijden aan artritis, men schat dat dit in 2020 zal oplopen tot 60 miljoen.

Het komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.  Overgewicht, vroegere letsels, erfelijkheid, leeftijd boven 40 jaar zijn allemaal risicofactoren.

Als gevolg van stress of trauma aan een gewricht, ontstaat er een ontsteking in het synoviaal membraan (synovitis) en de gewrichtscapsule.  Het gaat ofwel om een infectie met een micro-organisme (bacterie, virus) agv een verwonding van het gewricht of agv een besmetting elders in het lichaam, of om een niet-infectueuze ontsteking.  Door gekwetst weefsel worden chemische stoffen geproduceerd en vrijgemaakt.  Het ontstoken weefsel wekt bijkomende signalen op, die leukocyten aantrekken, die schadelijke stoffen vernietigen en cellulaire resten verwijderen van het beschadigde weefsel.  In het begin is er nog geen schade aan het kraakbeen.

 

 

Symptomen:

·         Pijn in het gewricht

·         Ontsteking (zwelling, warmte, pijn, roodheid)

·         Functieverlies

·         Stijfheid bij rust die verbetert bij beweging

·         Vervorming van het gewricht

·         Een opstoot van RA gaat vaak gepaard met klachten thv de darm

·         Vermoeidheid

·         Soms koorts en rillingen

·         Huiduitslag bij sommige vormen

·         Psychische belasting

 

Oorzaken en beïnvloedende factoren:

·         Mate van belasting van het gewricht

·         Erfelijke factoren

·         Infectie met een virus of bacterie

·         Trauma aan het gewricht (breuk, bloeding)

·         Afwijkingen

·         Overgewicht

·         Reuma of jicht verhogen het risico, evenals systemische aandoeningen, gewrichtsprothesen, injecties in een gewricht, intraveneuze medicatie, blessures, immunosuppressiva, artroscopie, corticosteroïdeninjecties

·         Bij osteoartritis is er vernietiging van kraakbeen en synoviale vloeistof, vooral bij oudere mensen, en bij gewrichten die veel gewicht moeten dragen zoals knieën en heupen.  Doordat de tussenwervelschijven slijten, ontstaat er lage rugpijn en nekpijn.

·         Artritis urica of jicht kent zijn oorzaak in het teveel aan urinezuur in het bloed, waardoor acute gewrichtsontsteking ontstaat vooral in de grote teen.

·         Chronische repetitieve belasting of te zware belasting van bepaalde spieren, pezen, gewrichten (bvb RSI ten gevolge van veel werken aan computer)

·         Gebrek aan ergonomie veroorzaakt een verkeerde belasting van het skelet en de spieren: niet gebruiken van ergonomische toetsenbord/muis/zitmeubilair, verkeerde matras, slechte lattenbodem, slecht hoofdkussen, onaangepaste houding voor computerscherm of bij het TV-kijken.  Zie ook www.sit-and-sleep.be en www.backshop.nl

·         Onaangepast woningen en meubilair: te lage tafels, stoelen of zetels, te lage deurhendels, te lage WC’s, te lage lavabo’s, te lage spiegel enz.   Architecten bouwen nog steeds huizen op basis van standaarden volgens de lengte van mensen van de jaren ’60.  Idem voor meubelmakers.  Onder de architecten en meubelmakers zijn er bovendien geen lange mensen, anders zouden ze zelf wel voelen dat er iets niet klopt.  Zie ook:

http://www.productergonomie.be/onderzoek/dinbelg.htm

·         Verkeerde lichaamshoudingen (zie rugschool, zie ergonomie) houden in dat men honderden keren per dag de rug verkeerd belast, wat op lange termijn leidt tot functionele en anatomische problemen vb inzakkingen tussenwervelschijven, hernia, lumbago, isiasch, artrose, spierspanningen, lage rugpijn,...

·         Een bekkentorsie met als gevolg ongelijke lengte van de benen, leidt tot spanningen op spieren, pezen, gewrichten, wervels.  Zie www.dewegnaargezondheid.com

·         Hyperlaxiteit van de gewrichten speelt een nadelige rol, zie bij de tekst over reuma op de site

·         Te zwakke buik- en rugspieren dragen bij tot verkeerde lichaamshouding en belasting van spieren, pezen, gewrichten, wervels.  Deze spieren kunnen best getraind worden onder leiding van fysiotherapeuten die werken met hiervoor aangepaste trainingstoestellen, het zgn. David Back-programma of het Genius-programma.  Deze training wordt bovendien vergoed door het ziekenfonds mits voorschrift door een arts in de fysische geneeskunde.  Voor adressen zie www.david.de

·         Tekort aan bepaalde opbouwende stoffen voor de gewrichten en de gewrichtsvloeistof

·         Uitdroging, vooral bij oudere mensen, is een onderschat probleem.  Als het lichaam te weinig vocht krijgt, haalt het dit uit de cellen, tussen de cellen en uit het bloed.  Daardoor vernauwen de bloedvaten, stijgt de bloeddruk en op termijn zelfs het cholesterolgehalte, want als de cellen teveel water aan het bloed dreigen te verliezen, wordt er extra cholesterol gestuurd om de celmembranen te dichten als noodmaatregel om zich te weren tegen de osmotische druk van het bloed.  Ook kan er zout opgehouden worden om water vast te houden.  Als men dan als medicatie plaspillen krijgt voorgeschreven, valt men van de regen in de sloot...  Te weinig vocht kan ook leiden tot neurologische problemen zoals depressie, dementie en tot nierkwalen, vermoeidheid, infecties enz.

·         Verstoorde kalkstofwisseling

·         Blootstelling aan koude; het overwegend koude klimaat het grootste deel van het jaar in dit landje speelt een nadelige rol

·         Allergie: “Op het moment dat er een overmatige reactie ontstaat worden de zogenaamde immuuncomplexen opgeslagen in spieren, huid, longen, bloedvaten e.d. en kan zo leiden tot ontsteking, pijn en overgewicht. Met name als de immuuncomplexen zeer groot worden laten de neutrofiele witte bloedlichaampjes de gifstoffen vrij, waardoor ook in de buurt van de cellen schade kan ontstaan, leidend tot chronische ontsteking zoals eczeem, Morbus Crohn en reumatoïde artritis.” (http://www.managersziekte.nl/meervoedingsfactoren.html)

·         Infectie door een schimmel, virus, bacterie kan aan de oorsprong liggen van het ontstaan van een auto-immuunreactie

 

Behandeling :

 

Klassiek

·         Antibiotica

·         NSAID’s tegen pijn en ontsteking

·         Vocht afnemen uit het gewricht

·         Hormoontherapie

·         Soms een operatieve drainage

·         Immobilisatie van het gewricht

·         Fysiotherapie om mobiliteit te herstellen

 

Bericht uit de V.S.

Men schat dat elk jaar ongeveer 107.000 patiënten gehospitaliseerd worden voor gastro-intestinale complicaties ten gevolge van het gebruik van NSAID’s.  Minstens 16500 mensen overlijden ten gevolge van het gebruik van NSAID’s alleen al bij arthritis.  De cijfers voor alle NSAID-gebruikers zou overweldigend zijn, zodat men kan stellen dat de draagwijdte van dit probleem algemeen zwaar onderschat wordt.

(Am J Med. 1998 Jul 27; 105(1B): 31S-38S.)

 

De toediening van NSAID’s kan leiden tot

·         Vermindering van de darmbarrièrefunctie

·         Absorptie van antigenen doorheen het darmslijmvlies

·         En aldus bijdrage tot het continueren van de ziekte

Bjamason I, et al. Intestinal permeability and inflammation in rheumatoid arthritis: effects

of non-steroidal anti-inflammatory drugs.

(Lancet. 1984, 2(8413): 1171-1174.)

 

Uit in vivo studies blijkt dat verschillende NSAID’s de productie van glucosamineglycanen te verminderen:

·         Acetylsalicylic Acid

·         Fenoprofen

·         Isoxicam

·         Tolmetin

·         Ibuprofen

Aantasting van de dijbeenkop en versnelling van osteoarthritis zijn goed gedocumenteerd in verband met NSAID’s. (Lancet. 1985, Jul 6; 2(8445): 11-4).

 

Aanvullend

 

Naast de klassieke behandelingen, bestaan er heel wat aanvullende behandelingen gericht op zelfzorg om de pijn te verlichten en verergering te vertragen.

 

Aanpassing van de fysieke belasting

·         Rugschool

·         Ergonomisch verantwoord zit- en slaapmeubilair en computermateriaal

·         Verhogen of verlagen van tafels, stoelen, meubels naargelang de lichaamslengte

·         Aanpassing of verandering van de werkbelasting

 

 

Anti-inflammatoire voeding, met hoog basenoverschot

 

1.      Silicium is een bouwstof voor huid, haar, nagels (verband met collageen en elastine), voor kraakbeen, beenderen, pezen, voor bloedvaten (elasticiteit), voor bindweefsel en slijmvliezen.    De hoeveelheid silicium in het lichaam bedraagt ongeveer 7 gram, hfdz anorganisch.  De dagelijkse behoefte wordt geschat op ongeveer 100 mg.   De organische vorm, die een biologische functie heeft, vermindert in het lichaam al vanaf de leeftijd van 10 jaar.  Het lichaam gebruikt langzaamaan de voorraad aan silicium op en haalt het bij het ouder worden o.a. uit de huid (verrimpeling), nagels (verbrokkeling), tanden, de gewrichten en de beenderen.

Silicium komt in de natuur vooral in niet-oplosbare vorm voor en is dus moeilijk opneembaar. De oplosbare vorm is weinig stabiel en polimeriseert snel.  Zodoende raakt het lichaam moeilijk aan zijn dagelijkse behoefte voor het metabolisme en is suppletie met organisch silicium aanbevelenswaardig.  Rijk aan silicium: brandnetelbladpoeder, heermoespoeder, bamboescheuten, gierst, champignons, tarwekiemen.  Wordt ook vaak gebruikt als voedingsaanvulling.

2.      Rijk aan magnesium, dat een belangrijke bijdrage levert aan de verhoging van de botdensiteit : sesamzaad, zonnebloempitten, cashewnoten, amandelen, paranoten, boekweit, gerst, gierst, banaan, papaya, passievrucht, gedroogde vruchten

3.      Volgens dr. Vogel maakt een stoornis in de minerale stofwisseling het noodzakelijk om van een voeding met een zuuroverschot over te schakelen op voedsel met een basenoverschot.

4.      Een voeding rijk aan eiwit, zoals die algemeen gangbaar is in de klassieke Westerse voeding, is één van de oorzaken van de talrijke beschavingsziektes

5.      anti-inflammatoire voeding:

·         elemineren van voedingsmiddelen waarvoor men allergisch of intolerant is, is primordiaal, gezien deze o.a. kunnen leiden tot autoimmuunstoornissen, en de koolhydraat-/energiehuishouding ernstig kunnen aantasten

·         lichtverteerbare voeding (de spijsvertering is de functie van het lichaam die de meeste energie vraagt), rijk aan vitaminen, mineralen, sporenelementen  Hoe lichter de maaltijden, hoe meer energie voor iets anders.

·         omega-3 vetzuur

·         green foods (zie de tekst hierover) zoals chlorella, barley green, alfalfablad

·         elke dag groene groente (kropsla, eikenbladsla, spinazie,...) desnoods gemixt door soep, puree of smoothies (zie tekst groene groente op de site)

·         vermijden vleesbouiloon, vlees, worst, charcuterie, hamburger, kaas, eieren.  Gekookt, dierlijk eiwit is schadelijk voor arhritispatiënten.  Kwark en soja is goed, evenals noten, zaden, pitjes.

·         Gebruik geen verhitte vetten, wel ongeraffineerde, biologische, koudgeperste vetten en oliën vb cocosvet, olijfolie, lijnzaadolie, avocado, avocado-olie,...

·         Gebruik geen maisolie, saffloerolie, zonnebloemolie,... die te rijk zijn aan omega-6 vetzuren.

·         Gebruik nooit suiker en de talrijke variaties waarin suiker, witmeel, geraffineerde vetten voorkomen. 

·         Gebruik verse tuinkruiden

·         Gebruik verse kimen of scheuten vnl alfalfascheuten

·         geraffineerd, verschraald voedsel vermijden: witmeelproducten, blikvoedsel, suikerproducten, patisserie, snoep, etc.

·         tonifiërende en immuunstimulerende kruiden zoals gember, curcuma, basilicum, tijm, rozemarijn, knoflook, ajuin, mierikswortel enz.  (zie tekst keukenkruiden)

·         voedingsmiddelen rijk aan zwavelverbindingen (immuunsysteem): broccoli, zuurkool, ajuin, knoflook, prei, boerenkool,...  Indien men dit niet verdraagt, is het gebruik van MSM een goed alternatief

·         tomaten hebben geen nadelige invloed op reuma, integendeel, ze hebben een basenoverschot en talrijke nuttige vitamines en mineralen

·         gebruik van aardappelsap is volgens dr. Vogel het voornaamste middel, te drinken op de nuchtere maag of verdunnen met warm water of in de soep.  Evenals sap van witte kool, groene kool, wortelen.  Gebruik ze consequent al is het in kleine hoeveelheden.  Overdrijf echter ook niet, gezien anders mogelijks een te hevige reactie volgt.  Mag ook in de soep gemengd worden als deze tot lichaamstemperatuur is afgekoeld

·         gebruik van paddenstoelen vb oesterzwam, shii-take voor het immuunsysteem, vitamine D en B

·         vermijden van geraffineerde suiker/zetmeel/vetten en al hun variaties op het thema (ttz patisserie, charcuterie en snoepwinkel)

·         vermijden van alle vitaminen- en mineralenrovers zoals koffie, frisdrank, suiker, alcohol, tabak, de pil (vraag bij arts naar alternatieven), enz.

·         anti-inflammatoire voeding (zie artikel op de site)

·         voor de lever: artisjok, witlof, andijvie, prei, paardebloemblad of -bloem, heermoespoeder (www.groenedag.org), curcuma

·         zie onderaan: nota 2: verzorging van de lever

·         Veel fruit, groente, aardappelen; zoete aardappelen bevatten meer antioxidanten dan gewone aardappelen

·         Meer drinken, vnl mineraalarm water

·         Gebruik van goede vetten en vermijden van verkeerde vetten

·         Lichtverteerbare maaltijden en vermijden van zware spijzen

·         Vermijden van kaas, hardgekookte eieren

·         Zuinig zijn met vlees; vermijden van charcuterie; vette vis mag omwille van de omega-3 vetzuren.  Eet liever vis dan vlees, maar met mate, niet meer dan 3 keer per week

·         Vermijden van sterk gekruide maaltijden (vb peper, paprika, curry,...); gebruik van curcuma, rozemarijn, tijm, gember e.d. is wel toegestaan gezien hun gunstige invloed op de lever en ontstekingsremmende werking

·         De helft van de mensen boven 60 jaar heeft last van onvoldoende maagzuurproductie of hypochlorydria.  Dit wordt in verband gebracht met heel wat ziekten zoals astma, coeliakie, hepatitis, artritis, osteoporose, diabetes.  Symptomen zijn een gevoel van volheid na het eten als je nog niet veel hebt gegeten, opgeblazen gevoel, overmatig boeren, indigestie, meervoudige voedselallergieën, onverteerd voedsel in de ontlasting, gebarsten nagels.   Begin met goed te kauwen.  Je kan verder ook betaïne nemen om de maagzuurproductie te verbeteren.  Een klein glas water met een koffielepel appelazijn vóór de maaltijd kan helpen evenals sommige maagzuurstimulerende middelen.

·         Vermijd industriesuiker in al zijn oneindige vormen en variaties: koek, gebak, cake, taart, confituur, chocolade, chocopasta, ijscrème, snoep, ontbijtgranen, enz.

·         Gebruik betere zoetmakers zoals

o   honing

o   melasse

o   appel/perenstroop zonder toegevoegde suiker

o   granenstropen (gerstemoutstroop, maismoutstrop, rijstemoutstroop),

o   amasake (gefermenteerde rijst, haver of gierst)

o   diksap vb appeldiksap, perendiksap

·         Vermijd verkeerde vetten (teveel verzadigd vet, gefrituurde gerechten, transvetzuren, teveel omega-6 vetzuren, geraffineerd, verhit, enz) te vinden in margarine, patisserie, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie, saffloerolie, palmvet, rundsvet, reuzel, pindakaas, geroosterde noten en zaden

·         Gebruik goede vetten:  avocado, olijven, olijfolie, tarwekiemolie, lijnzaadolie, hennepolie, noten, zaden, pitten, extra vierge bio cocosolie, extra vierge bio rode palmolie,

·         Lijnzaadolie is een weldaad voor de lever. 

·         Als broodsmeersel is margarine uit den boze (fabrieksproduct; transvetzuren); boter is altijd beter.  Men kan ook cocosvet gebruiken, of olijfolie, of rode palmolie (de smaak hiervan kan niet iedereen bekoren) of rijpe avocado.

·         Een vezelrijke voeding voorkomt en verhelpt constipatie (een normale stoelgang is drie keer per dag); deze bekomt men vanzelf door voorgaande adviezen

·         Eet veel rauwe voeding en minder gekookte voeding

 

 

Aanpakken van de ontsteking:

 

1.      Remming van pro-inflammatoire wegen

meer omega-3 vetzuren en minder omega-6 vetzuren (dierlijk vet: vlees, melk) daar arachidonzuur uit de voeding voor 90% wordt geïntegreerd in de fosfolipiden van de celmembranen, vanwaaruit ze een voorraad vormen voor de productie van prostaglandines type II (pro-inflammatoir) onder invloed van fosfolipase-A dat geblokkeerd wordt door glucocorticoïden, indometacine, stress, vitamine E, PGE-1.

Vb. ook door Glidkruid

2.      Ondersteuning van anti-inflammatoire wegen: gember, curcuma, omega-3 vetzuren 1 tot 3 gram per dag gedurende meer dan 12 weken

3.      Bestrijding van oxidatieve stress

voeding rijk aan groente, fruit, kruiden, noten, zaden, pitten,...

4.      Gebruik van NSAID’s doet de structuur van de microvilli wijzigen wat leidt tot absorptieproblemen en problemen thv de tight junctions, leidend tot permeabiliteitsproblemen, zgn. leaky gutt, vb. glutenintolerantie of andere voedselovergevoeligheden

5.      Volgens dr. Vogel is de oorzaak van arthritis vaak een chronische etterhaard die zich in de amandelen, het gebit of elders kan bevinden en die continu heel kleine hoeveelheden toxine en giftige eiwitafbraakproducten aan de bloedbaan afgeeft.  Deze gifstoffen kunnen de gewrichten, maar ook het hart, de nieren en andere inwendige organen ondermijnen.  De etterhaard dient verwijderd te worden en ontgift te worden.  Eventuele littekens dienen ontstoord te worden.  Stoorhaarden kunnen onderzocht worden met een EAV-toestel, evenals ineens tegelijkertijd mogelijke voedingsallergieën of –intoleranties.

6.      Cetylmyristoleaat lijkt een revolutionair product te zijn met volgens een aantal beperkte studies uitstekende resultaten bij ongeveer 70% van de proefpersonen met artritis.  Vul cetyl myristoleate in op www.wikipedia.org voor meer uitleg.

7.      Onderzoek naar allergieën en intoleranties is onvermijdelijk.  Eleminatie van allergenen of behandeling kan tot spectaculaire resultaten leiden.

 

 

Kuren

 

Als u op vakantie gaat, ga dan naar een kuuroord waar sauna’s, stoombaden, modderbaden, hydrotherapie worden toegepast, maar niet in de acute fase.

Een vegetarisch voedingspatroon gedurende enkele weken of maanden is aangewezen.

Zo vermldt dr. Vogel vb de fangokuren in Abano fo Montegrotto in Italië, met afwisseling van fangobehandelingen en saunabehandelingen.

 

Fytotherapie

 

·         Duivelsklauw tinctuur verbetert beweeglijkheid, pijnstillend, ontstekingsremmend

·         Heermoes: bevordert aanmaak en herstel van bindweefsel, remineraliserend, discuslijden, vochtafdrijvend, urinezuurdrijvend, nierstenen, blaasontstekingen, oedemen,…

·         Olmkruid: ontstekingswerend, pijnstillend, vochtafdrijvend, bloedzuiverend, antireumatisch, gewrichtsaandoeningen, cellulitis

·         Wilgenbast; berkenblad tinctuur

·         Boswellia en witte wilgenbast

·         Curcuma tot 1500 mg per dag , gember, rozemarijn, tijm, propolis!!

·         Voeg badolie voor spieren/gewrichten met vb. jeneverbes, toe aan het badwater of masseer uzelf hiermee in

·         Zwarte bes-blad, knop en bes; zwarte populier-knop, boswellia serata, uncaria tormentosa (cat’s claw); harpagophytum (duivelsklauw) werken ontstekingsremmend en pijnstillend

·         Gebruik van bepaalde keukenkruiden en specerijen met anti-inflammatoire en antioxidante eigenschappen, bvb. gember, curcuma, rozemarijn, basilicum, tijm, kruidnagel, waterkers, citroenmelisse, mierikswortel, knoflook, oost-indische kers

·         Siberische ginseng, zoethout-wortel, zwarte bes, maca, panax ginseng hebben een natuurlijk corticoïdeneffect

·         Zwartepopulierknoppenzalf

·         Gebruik van klei uitwendig, eventueel ook inwendig.

·         Groene thee werkt eveneens anti-inflammatoir, antioxidant, antikanker

 

Uitwendig kunnen gekneusde smeerwortels op de pijnlijke plek gelegd worden.  Kan ook als  tinctuur gebruikt worden.  Men kan ook petasites officinalis gebruiken en een thee drinken uit berkebladeren, imperaotria ostruthium, kattedoorn, anijs, guldenroede, paardebloem, spirea, of fytotherapeutische preparaten hiervan..

Evneeens kunnen omslagen met groene klei of witte leem toegepast worden

 

Atritis andere therapie

 

  1. Ondersteuning van de bijnieren vb. ADHS van Energetica Natura met vitaminen, kruiden, mineralen.  Kruiden: turnera, schisandra, eleuterococco, maca,...

 

  1. Herstel van de darmbarrièrefunctie

·         Prebiotica vb FOS in banaan, asperge, prei, schorseneren, cichorei, andijvie, paardebloem, tomaat, biet, aardappel, tarwe, rogge, gerst, artisjok, look, ui, bieslook

·         probiotica

·         omega-3 vetzuren, want DHA is een COX-1 en COX-2 remmer)

·         L-glutamine voor een normale functie van de darmbarrière te bewaren en voorloper van glucosamine die een rol speelt in de synthese van de mucus die het darmslijmvlies beschermt en verhoogt de productie van IgA dat de immunitaire bescherming van het darmslijmvlies betekent, à 3 à 7 gram per dag;

·         zinksulfaat versterkt de tight junctions van de darmwellen

·         betacaroteen (beter in voeding)

·         Glucosaminesulfaat 1500 mg per dag

·         Butyraat is een voedingsstof voor de darmslijmvliescellen en wordt gesynthetiseerd door de lactobacillen en bifidobacteriën vanuit plantaardige vezels.

·         Planten die de permeabiliteit verbeteren: aloe vera, ginkgo biloba, zoethout, ulus rubra, uncaria tormentosa

·         Onderzoek en vermijden van voedingsallergieën en -intoleranties

 

Nutritherapie

 

·         Witte wilgenbast, boswellia, duivelsklauw

·         Glidkruid

·         Omega3- vetzuur

·         Cetyl

·         Ontstekingsremmende kruiden

·         Zwavelhoudende voedingsmiddelen

·         Silicium

·         Vitamine D best in geëmulgeerde vorm

·         MSM

 

Enzymtherapie

Bromelaïne, papaïne, tripsyne, alfa chymotripsine

 

Proteolytic Enzymes for Acute/Chronic Pain

Proteolytic Enzymes: Effects

·         Anti-tumor

·         Anti-metastatic

·         Anti-infectious

·         Immune-stimulatory

·         Anti-inflammatory

·         Analgesic

·         Anti-edematous

Note: very well-absorbed from oral administration

            (Abbas, dr. Q., Reduce Chronic Fatigue, Pain and Inflammation)

 

Proteolytic Enzymes

(Edema, Swelling)

·         Well absorbed from the gastrointestinal tract

·         Anti-inflammatory

·         Reduce PG-E2

·         Reduce substance P

·         Modulate adhesion molecules and cytokines

·         Reduce 2 series thromboxanesz

·         Poly-enzyme therapy is better than single enzymes

 

 

 

Homeopathie

Inspuitingen met homeopathische middelen door een arts

 

Symboliek

Men heeft een artritispersoonlijkheid vastgesteld, nl. iemand die niet heeft gerouwd om het verlies van partner of kind, of iemand die woede opkropt.

Er kan sprake zijn van een onbewust conflict.

Het is mogelijk dat men tegelijkertijd op het gaspedaal en op de rem trapt, dan ontstaat er veel hitte in de motor (inflammatie in de gewrichten).  Het komt erop aan in het leven vooruit te gaan, dat is onvermijdelijk, en anderzijds de bezwaren, angstjes voor dit en dat onder ogen te zien en aan te pakken.

 

 

Geraadpleegde literatuur

De Jong, J., Casussen kindergeneeskunde, Biotics congres, Brugge, 2005

Haneveld, G.T., Atrium geneeswijzer, Wellness, Laren, 1997

Pietroni, P., De complete familiegids voor alternatieve geneeskunde, Terra/Lannoo, Warnsveld/Tielt, 1996

Prinsen, H., Seminarie “Nieuwe strategieën bij reumatische aandoeningen”, Schilde, oktober 2009

Verhelst, G., Als gluten een probleem vormt, in : Maar natuurlijk !, nr. 28, winter 2009, pp.34-36

 

© info@lucvanoost.be  

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.