Aambeien

 

Aambeien kunnen gezien worden als een vorm van spataderen in de anus.  Door een verzwakking van de kleppen in het bloedvat, stroomt het bloed in de verkeerde richting of het stagneert ter plaatse. Zodoende raakt de ader overvol met bloed.  De uitgerekte aderwand scheurt gemakkelijk door de druk, wat uitmondt in een bloeding.

Ze komen vooral voor bij overgewicht, zwangerschap en constipatie.  Het bloedverlies bij langdurige aambeien kunnen bijdragen tot bloedarmoede.  Ze kunnen ontstoken of ge´nfecteerd raken.

 

Symptomen:

 

 

Be´nvloedende factoren:

 

 

 

Preventie en behandeling:

 

 

 

Bron:

 

Bohlmann, F., Gezond en fit dankzij genezende voeding, Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar, 2004

Haneveld, G.T., Atrium geneeswijzer, Atrium, Alphen aan de Rijn, 1997

Mathijssen, E., Vitaminen en mineralen, Elmar, Rijswijk, s.a.

Pietroni, P., De complete familiegids voor alternatieve geneeskunde, Terra/Lannoo, Warnsveld/Tielt, 1996

Sharon, M., Alles wat je moet weten over voeding en gezondheid, Zuidnederlandse Uitgeverij, Aartselaar, 2001

UNDA, Compendium van de specialiteiten, UNDA, Brussel, 2000

Vogel, A., De kleine dokter, UGN, Elburg, 1987

 

ę info@lucvanoost.be ľ www.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.