Lekkende darm of Leaky Gut syndroom

 

Omschrijving

 

Leaky gut syndroom, is de eenvoudige benaming voor toename van de permeabiliteit van de intestinale mucosa voor luminale macromolecules, antigenen en toxinen geassocieerd met inflammatoire degeneratieve en/of atrofische mucosale beschadiging.

(www.ziekdoorvoeding.nl)

Men spreekt van een syndroom als nog niet alle oorzaken, verloop en prognose gekend is. Als dit wel het geval is, spreekt men van een ziekte.

 

De kwaliteit en de integriteit van het darmslijmvlies is erg belangrijk voor de instandhouding van de gezondheid, daar hier het grootste deel van onze immuniteit zich bevindt. 

In de dunne darm bevinden zich talrijke plooien, die op vingers (villi) lijken. Hierdoor wordt de oppervlakte van de darm en de opnamecapaciteit sterk vergroot.  Zij scheiden ook enzymen en bicarbonaat af voor een extra vertering van voedingsstoffen alvorens deze naar de bloedbaan te leiden.  Zij bieden ook een barrière tegen bacteriën, toxines, parasieten.

 

Als deze villi ontstoken raken, als gevolg van blootstelling aan voedselallergieën en –intoleranties, parasieten en nutritionele tekorten, kan het zgn leaky gut-syndroom ontstaan, dat volgens prof. Castronovo heel vaak voorkomt.  Er ontstaan gaten in de darmwand en darmvingers, waardoor te grote moleculen en pathogene organismen het lichaam inlekken en de darmflora uit evenwicht raakt, met overwoekering van ongunstige bacteriën, gisten, schimmels.

 

De samenwerking van het lymfatisch weefsel van de darm, het neuro-endocrien netwerk en de epitheelbarrière staan in voor tolerantie en immuniteit tegen vreemde antigenen. 

Als er toch antigenen (macromolecules) ten gevolge van onvoldoende verteerd voedsel door een beschadigde darmbarrière heendringen, ontstaat een immunitaire reactie met talrijke mogelijke gevolgen, bvb prikkelbare darmsyndroom, ontstekingen zoals reumatoïde artritis, psoriasis, astma, enz.  Ook wordt de lever belast met talrijke toxines met projectie van Kupffercellen in de bloedstroom voor de fagocytose van vreemde stoffen, verwijdering van toxines en modulatie van de immunitaire reactie.


Eén van de symptomen is wat men noemt een magnesium-lek, met talrijke gevolgen door een tekort aan dit belangrijke mineraal.  Voor dit magnesium-lek heeft men geen bewijzen kunnen vinden, ondanks de duidelijke symptomen van een magnesiumtekort en de duidelijke verbetering van allerlei klachten bij suppletie.

 

Bij onvoldoende ontgifting ontstaan er veel vrije radicalen, die schade aan cellen kunnen aanrichten bvb. ter hoogte van zenuwstelsel, hormonaal stelsel, immuunstelsel, enz.

Exogene toxines krijgen we binnen via de huid, de lucht, de drank en de voeding.  Het gaat om alle mogelijke voedseladditieven en –contaminanten, uitlaatgassen, fijn stof, onkruid- en ondierverdelgers, antibiotica, xeno-oestrogenen, chloorverbindingen in het leidingwater, enz, enz.  Endogene toxines ontstaan tijdens de vertering, stofwisseling en immunitaire afweer.  Hierbij kunnen we ook de emotionele en mentale toxines rekenen die het gevolg zijn van psychische klachten zoals stress, depressie, minderwaardigheidsgevoelens, pessimisme, melancholie, neerslachtigheid, jaloezie, kwaadheid, enz.

 

Stress is volgens dr. Robert-Jan Brummer, hoogleraar Gastro-enterologie en Klinische voeding aan de universiteit van Örebro in Zweden, funest voor de barrièrefunctie van de darm.  Omdat het ene na het andere geneesmiddel voor prikkelbare darmsyndroom van de markt wordt gehaald wegens bijwerkingen, richt hij zijn aandacht o.a. het gebruik van probiotica en omega-3-vetzuren en de behandeling van chronische stress en depressie.

 

 

Mogelijke oorzaken en beïnvloedende factoren

·         Voedselallergenen waardoor meer en grotere antilichaamcomplexen gevormd worden wat een algemene verslechtering van de darm, de immuniteit, de lever.  Nogal eens ziet men een toename van glutenintolerantie

·         Overaanbod of woekering van ongunstige bacteriën, parasieten, virussen, schimmels,..

·         Tekorten aan voedings- en hulpstoffen voor de darmcellen

·         Chronische stress verzwakt het immuunsysteem

·         Klassiek Westers pro-inflammatoir voedingspatroon

·         Alcoholgebruik

·         Blootstelling aan veel milieutoxines

·         Erfelijke aanleg voor hyperpermeabiliteit

·        

 

Prolongation of life

The natural death of human beings cannot be regarded as due to exhaustion from reproduction.  It is more likely due to an auto-intoxication of the organism. 

The inherited structure of the human large intestine and the customary diet of civilized man are especially favorable to the multiplication of toxic microbes that cause intoxication.

Eli Metchnikoff, director of the Pasteur institute, discoverer of the phagocyte, 1910

 

Mogelijke symptomen

·         Vermoeidheid

·         Malabsorptie

·         Tekorten aan bepaalde vitaminen, mineralen, sporenelementen

·         Spier- en gewrichtsklachten

·         Maag- en darmklachten zoals zuurbranden, prikkelbare darm, diarree, constipatie, brijige ontlasting,…

·         Huidklachten

·         Migraine

·         Verslaving voor een voedingsmiddel waarvoor een overgevoeligheid bestaat

 

 

Mogelijke verwikkelingen

·         Magnesium-lek

·         Fibromyalgie

·         Chronisch vermoeidheidssyndroom

·         Reumatische aandoeningen

·         Auto-immuunziekten

·         Huidziekten: psoriasis, eczema,…

·         Luchtwegaandoeningen: astma,…

·         Leverbelasting door het extra aanbod van toxines via de lekkende darm en door de ontstekingsmediatoren

·         Therapieresistentie

·         Grotere vatbaarheid voor infecties

·         Vaatziekten

·         Dysbiose, verstoring van de darmflora, overwoekering met ongunstige bacteriën, schimmels,…

·        

 

Gevolgen van een magnesiumtekort uiten zich op het vlak van:

·         Stressbestendigheid

·         Uithoudingsvermogen

·         Spiertonus

·         Energieproductie

·         Recuperatievermogen

·         Slaap

·         Gemoedstoestand

·         Vochtcirculatie

·         Concentratie

·         Helderheid van geest

·         Tolerantie lawaai

·         Glucosetransport

·         Vermoeidheid

·         Immuniteit

 

 

De bekende immunoloog Dr. Van Montfort stelt dat ong. 45% van de Westerse bevolking lijdt aan een voedselintolerantie en dat overgevoeligheidsreacties daarmee de meest voorkomende oorzaak zijn van chronische ziektebeelden in de industrielanden.  Ze kunnen de grootst mogelijke waaier aan symptomen en ziektes veroorzaken waarvan men er veel totaal niet in verband zou brengen met de voeding of drank die men gebruikt.  We denken hierbij bvb aan reumatische aandoeningen, CVS, diabetes, MS, ADHD, postpoliomyelitis, eczema, psoriasis en andere huidaandoeningen, teveel maagzuur, constipatie, diarree, lekkende darm of leaky gutt, ziekte van Crohn, snurken, migraine, hoofdpijn, slaapapnoe, krampen, gewrichtspijnen, obesitas, schildklierproblemen, aderverkalking, hoge bloeddruk, te hoge cholesterol, oogproblemen, sinusitis, rhinitis, oorontsteking, vermoeidheid, slaapproblemen, enz.

Ook het scala aan mogelijke psychische symptomen en gevolgen van deze allergieën en intoleranties is indrukwekkend, van depressie tot psychose toe.

Als arts of therapeut loopt men het risico te dweilen met de kraan open, omdat men patiënten jarenlang kan behandelen zonder de ware oorzaak van hun problemen te kennen, om nog niet te denken aan de financiële gevolgen hiervan voor de patiënt. 

 

Voedselovergevoeligheden kunnen ontstaan door een verzwakking van het immuunsysteem ten gevolge van jarenlang te veel werken, te weinig ontspanning, te weinig slaap, zichzelf verwaarlozen, aanslepende vermoeidheid, klappen die men krijgt (vb. ontslag, relatiebreuk, overlijden van een dierbare,...), inflammatoire voeding (m.a.w. het gewone Westerse dieet), opofferende persoonlijkheidsstructuur, enz.

 

“Vaak zien we dat er sprake is van ziekte ondanks een gezond leefpatroon.  De oorzaak hiervan kan liggen in zogenaamde gemaskeerde, verborgen voedselovergevoeligheden. Vooral als deze voedselovergevoeligheden al langer bestaan kan dat leiden tot een reactie op steeds meer voedingsmiddelen. Ook kan het geheel leiden tot een verhoging van cholesterol en triglyceriden, het ontstaan van overgewicht bij toch een normale hoeveelheid calorieën in de voeding, een verhoging van het urinezuur en reumatische klachten, winderigheid, opgeblazen gevoel, darmontstekingen, migraine, hooikoorts, huidproblemen, etc.  Ook de suikerhuishouding kan hierdoor gestoord worden.”

“Vertraagde of gemaskeerde overgevoeligheid wordt uitgelokt door de antistof immuunglobuline G ( IgG ). De reactie vindt plaats binnen 8-72 uur na het gebruik van het voedingsmiddel. Dat betekent dat reacties pas na dagen kunnen optreden en dan wordt de relatie met het voedingsmiddel niet meer gelegd . Helemaal wordt het onduidelijk als het betreffende voedingsmiddel ook (bijna) dagelijks gegeten of gedronken wordt, omdat er dan een voortdurend reactiepatroon onderhouden wordt.”

(http://www.managersziekte.nl/meervoedingsfactoren.html)

 

Lezersreactie op de site van dr. Tinus Smits:

Vertaling: Ik las uw website met veel interesse. Mijn zoon (nu 29 maanden) werd ernstig autistisch samen met andere lichamelijke klachten na zijn eerste DTP vaccinatie. We hebben de laatste 13 maanden met veel succes een klassieke homeopaat bezocht. Die behandeling met dat homeopathische DTP geneesmiddel was niets minder dan een wonder. Om kort te gaan mijn zoon werd van een kind dat niet sprak, niet speelde, niet op je reageerde, de hele dag met zijn hoofd bonkte, in rondjes draaide en andere rare dingen, met een lekkende darm syndroom, gist infecties en andere gekke dingen, een jongetje dat nu spreekt, speelt, lacht, zindelijk is en in alle opzichten een normale peuter is. Er zijn geen autistische kenmerken meer. Hij moet echter wel op een streng dieet blijven. Hij kan alleen rijst, aardappels, peren, kip en rundvlees eten. Hij kan ook schapen yoghurt verdragen.hij is nog erg overgevoelig voor gluten, caseïne, soja, maïs en fenolen.

Commentaar: in dit geval zie je mooi dat de genezing niet uitsluitend zit in het ontstoren van de vaccins, maar dat ook de darmen vaak aangedaan zijn bij autisme en dat een behandeling met gepotentiëerde vaccins dit probleem niet zonder meer oplost. Hier kan nu een orthomoleculaire behandeling met extra zink, een darmflorapreparaat, etc. nog veel verbetering op lichamelijk gebied teweeg brengen.

 

 

Behandeling

Het syndroom is niet met één middel te behandelen.  Een geheel van maatregelen op vlak van voeding, drank, kruiden, probiotica, suppletie, bestrijding van pathogene organismen leidt tot het verminderen van systemische ontsteking, dit is een ontsteking die zich niet alleen in de darm bevindt, maar is uitgebreid tot andere plaatsen van het lichaam.

 

·         Aanpakken van de ontsteking

·         Vermijden van voedsel waarvoor men allergisch of intolerant is

·         Bestrijding van pathogene organismen in de darm

·         Herstel van de darmbarrièrefunctie

·         Aanvullen van voedseltekorten

·         Ondersteuning van de leverfunctie

·         Gezonde voeding; zie diverse teksten op de site

·         zie ook de meer uitgebreide tekst over de darmflora

·         zie ook de tekst over ontstekingen

 

 

 

Herstel van de darmbarrièrefunctie mogelijkheden

·         Prebiotica vb FOS in banaan, asperge, prei, schorseneren, cichorei, andijvie, paardebloem, tomaat, biet, aardappel, tarwe, rogge, gerst, artisjok, look, ui, bieslook

·         Probiotica vb symbioflor, omega-3 vetzuren, want DHA is een COX-1 en COX-2 remmer)

·         L-glutamine voor een normale functie van de darmbarrière te bewaren en voorloper van glucosamine die een rol speelt in de synthese van de mucus die het darmslijmvlies beschermt en verhoogt de productie van IgA dat de immunitaire bescherming van het darmslijmvlies betekent, à 3 à 7 gram per dag; Zinksulfaat 110 mg (???!) 3 x per dag 8 weken zink tightens leaky gutt

·         Betacaroteen (beter in voeding) 15 mg per dag

·         Glucosaminesulfaat 1500 mg en chondroïtine 750 mg per dag min 3 maanden

·         Gamma-oryzanol is een extract van rijstzemelen dat de zenuwafhankelijke controle van de spijsverteringssappen reguleert en een bewezen therapeutisch effect heeft op de symptomen van prikkelbare dikke darm 25mpg 3 x per dag

·         Butyraat is een voedingsstof voor de darmslijmvliescellen en wordt gesynthetiseerd door de lactobacillen en bifidobacteriën vanuit plantaardige vezels.

·         Planten die de permeabiliteit verbeteren: aloe vera, ginkgo biloba, zoethout, ulus rubra, uncaria tormentosa

·         Onderzoek en vermijden van voedingsallergieën en –intoleranties

·         Protocol Energetica Natura: zie fiche.

·         Total Leaky Gutt (Nutriwest)

·         Omega-3 vetzuren (vb lijnzaadolie van Barlean’s, Optimal EFA’s (Energetica Natura), Fish EPA Max (Orthica)

·         Probiotica

·         Enzympreparaten

·         Antioxidanten en co-factoren zoals vitamine A, B3, B6, B9, C, E, zink, mangaan, selenium, quercetine, rutine, magnesium, biotine, carotenoïden, limoneen, hesperidine; voldoende L-glutamine (aminozuur), natriumsulfaat, N-acetylcysteïne,

·         Ontstekingsremmende stoffen in bepaalde voedingsmiddelen en kruiden

·         Zoveel mogelijk ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen en factoren vermijden

·         Stoffen die ongunstige bacteriën doden zoals knoflook, etherische olie van oregano, walnoot, venkel, gentiaan, rozemarijn, gember, curcuma, Spaanse peper, enz.

 

Symboliek

 

Er lekt iets uit, er is iets uitgelekt wat moest verborgen blijven, ontsnapt aan controle 

Darmen = baan, route, pad, traject dat het voedsel, de energie moet volgen, levenspad

Lek = van het traject afgeweken.  Dat is niet de bedoeling.

Overweeg of het nodig is dat je van het traject dat je nu (nog) volgt, dient af te wijken zodat dit niet hoeft fysiek vertaald te worden.  Het energieverlies kan zich dan ongedaan maken en terug in de juiste banen geleid worden.

Er komt te veel binnen wat niet binnen moet of mag komen.  Leren meer assertief te zijn dus, niet zomaar alles pikken wat tegen je gezegd wordt of boven je hoofd gebeurt zonder dat je ervan weet hebt of vat op hebt. 

Zie in dit verband ook het helperssyndroom of bulldozersyndroom in de tekst over bijnieruitputting.

 

 

Geraadpleegde literatuur:

www.cigmtr.nl

www.ziekdoorvoeding.nl

www.circadian.nl/onderwerpen/gezondheidsklachten/darmen/lekkende-darm-darmen-klachten/

Symposium Energetica Natura

Kamsteeg, J., Voedselintolerantie ook immunologisch!, Orthomoleculair oktober 1993, nr.5, pp. 190-196

 

 

© Luc Van Oost – gezondheidstherapeut – www.lucvanoost.be  

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.