Hoge bloeddruk

 

Samenvatting

Inleiding

Mogelijke symptomen

Mogelijke verwikkelingen

Beïnvloedende factoren

Preventie en behandeling

 

 

Samenvatting:

 

Er zijn tal van factoren die een invloed hebben op hoge bloeddruk.  Deze factoren zijn grotendeels te herleiden tot de levenswijze, voeding, drank en tot persoonlijkheidskenmerken.  Dit betekent dat men gelukkig zelf erg veel kan bijdragen tot een verbetering van de klachten.  Niettemin blijft opvolging van de klachten en advies door de huisarts of specialist noodzakelijk.

In de natuurgeneeskunde wordt na een anamnese een individueel therapieplan opgesteld, met voedingstherapie als hoofdtherapie, fytotherapie, voedingsaanvullingen, adviezen op vlak van levenswijze, en psychologische begeleiding bvb met relaxatietherapie, Bachbloesems, bespreking van de mogelijke psychologische componenten of symboliek.

 

 

Inleiding

 

De systolische bloeddruk of bovendruk geeft de hoogste druk weer die in slagaders wordt gemeten als het hart samentrekt en bloed in de slagaders pompt.  De diastolische bloeddruk of onderdruk is de druk in de slagaders als het hart geen bloed in de slagaders pompt, dus tijdens de rustfase van het hart. 

Men spreekt van hoge bloeddruk als de systolische druk (bovendruk) hoger is dan 140 mm Hg en/of de diastolische druk (onderdruk) hoger dan 90mm Hg.  De bloeddruk is het hoogst als de hartspier samentrekt en het bloed in de bloedvaten stuwt en het laagst als de hartspier zich ontspant en zich met bloed vult.

De bloeddruk hangt af van het hartdebiet, de hartfrequentie, het slagvolume en de perifere vaatweerstand.

Ongeveer 40% van de overlijdens in België is te wijten aan hart- en vaatziekten.  Gezien de ernst van het probleem dient men zich steeds in behandeling te stellen bij een huisarts.

Dit jaar zullen ongeveer 40.000 mensen overlijden tgv een hart- en vaataandoening.   Hiervan zullen er 15.000 overlijden tgv een hartstilstand.

 

Organen die verband houden met het hart: lever en gal, nieren, lymfestelsel. stofwisseling, zenuwspanningen, longen.

 

Ik verwijs ook naar de aanvullende tekst:

Cholesterol en vetten

Arteriosclerose

 

Mogelijke symptomen:

 

Symptomen worden pas op termijn ervaren, in het beginstadium zijn er meestal geen symptomen:

 

 

Mogelijke verwikkelingen:

 

1. Hart

 

Vergroting van het hart mogelijks leidend tot hartinsufficiëntie

Bevordering van atherosclerose van

 

2. Hersenen

 

Meer kans op CVA (cerebrovasculair accident), vnl. hersenbloedingen waarbij een bloedvat in de hersenen barst maar ook hersentrombose waarbij een bloedprop een deel van de bloedstroom naar de hersenen afsluit met zuurstoftekort als gevolg

 

3. Nieren

 

Vermindering van de nierfunctie; nierinsufficiëntie

 

4. Ogen

 

Bloedingen van het oognetvlies met zichtstoornissen als gevolg

 

 

Beïnvloedende factoren:

 

Een teveel aan eiwit bemoeilijkt dus de doorstroming van cholesterol, insuline, urinezuur of in het algemeen de uitscheiding van afvalstoffen en de opname van nuttige voedingsstoffen.  Zo wordt stilaan de kiem gelegd van talrijke ziektes en aandoeningen, en dit gebeurt op steeds jongere leeftijd.  Ik merk op dat dit niet alleen geldt voor dierlijke eiwitten maar ook voor een teveel aan plantaardige eiwitten.

 

Eenzaamheid schaadt de gezondheid

Van eenzaamheid voel je je niet alleen ongelukkig, het is ook nefast voor je gezondheid.  In die mate zelfs dat het even schadelijk blijkt te zijn als pakweg roken of overgewicht.  Dit bleek uit een onderzoek dat werd uitgevoerd door prof. Cacioppo van de universiteit van Chicago.  Het blijkt dat de meest eenzame mensen een bloeddruk van 30 punten hoger hadden dan personen met een zeer actief sociaal leven.  Het logische gevolg hiervan is dat eenzame mensen een hogere kans hebben op hartziekten met een fatale afloop.  Hier blijft het niet bij.  Eenzame mensen hebben ook meer last van slapeloosheid en hebben ook een verhoogde kans op Alzheimer.

(Bron: Maar natuurlijk, nr.32, jan-feb 2010, p.57)

 

Overwerken kan schadelijk zijn voor het hart

Wie 10 tot 11 uur per dag werkt, riskeert een grotere kans op bepaalde ernstige hartziekten.  Dat is de conclusie van een studie die werd uitgevoerd bij ruim 6000 Britse werknemers.  Het risico op een hartaandoening was 60% hoger bij de groep van werknemers die 3 tot 4 uur overuren maakt, ook als de risicofactoren voor hart- en vaatziekten werden gecorrigeerd, zoals roken, overgewicht en een te hoog cholesterolgehalte.  1 of 2 uren overwerk zouden geen verhoogd risico op hartziekten opleveren.

De onderzoekers benadrukken dat de studie niet aantoont dat overwerken de oorzaak is van hartproblemen.  Wel denken ze dat er een duidelijk verband is tussen de 2.  Mogelijk gaat de levensstijl van de werknemers in kwestie achteruit door slechte eetgewoonten of overmatig alcoholgebruik.  Daarnaast kan ook werkgeralteerde stress een rol spelen bij het verhoogde risico op hartproblemen.

(Bron: LM, juli-augustus 2010, p.11)

 

Preventie en behandeling:

 

Hoge bloeddruk is iets waar men gelukkig erg veel kan doen om zichzelf te behelpen, men hoeft helemaal niet machteloos toe te kijken.  Er is dus hoop op verbetering door aanpassingen van de voeding en levenswijze.

In de natuurgeneeskunde wordt na een anamnese een individueel therapieplan opgesteld, met voedingstherapie als hoofdtherapie, fytotherapie, voedingsaanvullingen, adviezen op vlak van levenswijze, en psychologische begeleiding bvb met relaxatietherapie, Bachbloesems, bespreking van de mogelijke psychologische component of symboliek.

 

 

Voedingstherapie 

Op vlak van voeding zijn er veel mogelijkheden:

In de voedingstherapie komt het erop aan dat men tal van voedingsmiddelen inschakelt die een gunstige werking hebben op de bloeddruk: goede vetten, voedingsmiddelen rijk aan kalium, magnesium, vitamine B, C, E, specifieke groente, vruchten, noten, granen, kruiden met een hoge bio-energetische waarde op hart en vaten of bepaalde fytochemicaliën, rijk aan ballaststoffen, enz.  Er zijn ook een aantal gezonde voedingsmiddelen die men niettemin bij hoge bloeddruk beter vermijdt.

Anderzijds zijn er voedingsmiddelen die een negatieve invloed hebben op de bloeddruk die men beter weglaat of zoveel mogelijk tracht te vermijden.  Het gaat hier bvb om zout, suiker, cholesterolrijke voedingsmiddelen, patisserieproducten, slechte vetten, vlees, charcuterie, alcohol, frisdrank, koffie, gewone thee,... 

 

·         In het algemeen gezondere voeding met vermijden van verborgen zout (kaas, brood, charcuterie, snoep, fastfood, enz.) en verborgen vetten, en van te veel dierlijke eiwitrijke voeding (vlees, vis, kaas, charcuterie, eieren).  Meer groente, fruit, aardappelen, noten, zaden, pitten, koudgeperste olie gebruiken. 

·         Vermijden van geraffineerde suiker: wordt toegevoegd aan confituur, chocolade, alle mogelijke snoep, gebak, taart, cake, koeken, enkele groenteconserven, frisdrank, ijs, wijn, pralines, enz.  Een lijst met 124 nadelige gevolgen van suiker vindt u op:

            http://www.seleneriverpress.com/media/pdf_docs/6_124Ways.pdf

·         Meer vitamine C in de voeding, door verse groente, fruit, aardappelen, kruiden

·         Letten op een goed zuur-basenevenwicht wat spontaan volgt als men het voorgaande punt toepast

·         Kleinere, lichter verteerbare maaltijden

·         Minder eiwitrijke voeding

·         Zoutarme voeding.  Zout wordt soms over het eten gestrooid, maar het meeste zout wordt geconsumeerd uit voedingsproducten: kaas, brood, charcuterie, conserven, kant-en-klare gerechten, snoep, ketchup, mayonaise, mosterd, ontbijtgranen, bouillon, groentesappen, kant-en-klare kruidenmengsels voor spaghetti, kip, barbecue, enz.  De gemiddelde inname van zout bedraagt in het Westen zo’n 10 gram per dag!  Een volwassene heeft slechts 575 mg natrium (of zo’n 1400 mg zout) per dag nodig…

·         Pikante voedingsmiddelen en specerijen vermijden.  Omdat men ook al zout dient te vermijden, kan men keukenkruiden leren gebruiken om het eten wat meer smaak te geven, zoals peterselie, paardebloem, daslook, citroenmelisse, oregano, curcuma,...  Rozemarijn kan men beter vermijden daar dit een kruid is dat bij lage bloeddruk gebruikt wordt om de bloeddruk te verhogen.

·         Mensen die last hebben van opgeblazenheid als gevolg van gisting zijn geholpen door het toepassen van betere voedselcombinaties, het vermijden van industriesuiker, azijn, alcohol, kolen, bonen, en het innemen van probiotica om de darmflora te herstellen

·         Cholesterolarme voeding en cholesterolverlagende voedingsmiddelen zoals artisjok-blad, knoflook, daslook-blad, druiven-blad.

·         Gebruik van knoflook.  Mensen die last hebben van maag- en darmen kunnen gefermenteerde knoflook gebruiken van Kyolic.  Knoflook heeft een gunstig effect op het hart, de bloeddruk, de cholesterol, het bloed.

·         Voedingsmiddelen met een hoge bio-energetische waarde op hart en bloedvaten: abrikoos, ananas, bosbessen, banaan, broccoli, cactusvruchten, framboos, kaki, kiwi, kersen, knoflook, honingmeloen, gele meloen, mayahoning, mispel, rode bessen, peterselie, tarwekiemen, ui, tomaat, selderij, aardappelen, zwarte bessen, druiven

·         Te vermijden: sap van rauwe wortelen

·         Gunstige granen: boekweit met het rutine als tonicum voor de bloedvaten, zilvervliesrijst wegens bloeddrukverlagende werking

·         Kalium, vriend van het hart.  Kaliumrijke voedingsmiddelen: alle fruit, groente, aardappelen, noten, pitten, zaden, paddenstoelen, gedroogd fruit.  Kaliumrijke voedingsmiddelen zijn niet geschikt bij nierklachten.

·         Voedingsmiddelen rijk aan vitamine C: fruit, groente, aardappelen, kruiden, kiemen of scheuten vb luzernescheuten

·         Sterk verminderen van de hoeveelheid dierlijke eiwitten, maar ook een teveel aan plantaardige eiwitten is niet goed

·         Voor het hart is extra co-enzyme Q10 nodig: spinazie is de rijkste plantaardige bron

·         De kwaliteit van vetten is ontzettend belangrijk voor mensen met hoge bloeddruk.  Wat zijn de goede vetten:

1.      Extra vierge bio olijfolie

2.      tarwekiemolie voor de vitamine E en de lecithine

3.      Barlean’s Flaxseed oil (lijnzaadolie) omwille van de omega-3 vetzuren; specifiek voor vrouwen is er het wonderbaarlijke Barlean’s Essential Woman Oil met o.a. lijnzaadolie en teunisbloemolie.  Voor mannen is er Barlean’s Omega Man, dit is lijnzaadolie, aangevuld met pompoenpitolie voor de prostaat.  Deze lijnzaadolie bevatten extra vitamine E als antioxidant, zodat men bij gebruik van deze lijnzaadolie de tarwekiemolie eventueel kan weglaten.

4.      Boter is in principe altijd beter dan het fabrieksproduct margarine, behalve als men teveel cholesterol heeft, dan kan men het beter vermijden

5.      Avocado rijp

6.      Olijven zwarte, steeds heel goed afspoelen in een vergiet onder water, om het zout zoveel mogelijk te verwijderen

7.      Noten, zaden, pitten; we denken hierbij vooral aan amandelen en sesamzaad.  Gebruik geen gezouten en/of geroosterde noten vb cashew.  Pinda’s zijn geen noten, maar gebrande peulvruchten en zeker geen gezondheidsvoedsel.

8.      Extra vierge bio kokosolie van Aman Prana

9.      Extra vierge bio palmolie van Aman Prana

10.  Dan is er nog het vet van volle melkproducten (behalve bij te hoge cholesterol)

11.  Vette vis voor de omega-3 vetzuren

12.  Lecithine houdt de cholesterol in oplossing.  Men kan extra lecithinekorrels nemen, maar met de juiste, goede vetten krijgt men normaal gezien voldoende lecithine binnen.

13.  Raapzaadolie

·         Te vermijden vetten wegens teveel omega-6, te veel verzadigd vet, transvetzuren, of te veel cholesterol, enz.:

1.      Saffloerolie, zonnebloemolie, maïsolie, sojaolie

2.      Boter, slagroom

3.      Eieren

4.      Gezouten en/of geroosterde noten, zaden, pitten

5.      Barbecue

6.      Vlees en charcuterie

7.      Bakmargarine

8.      Verborgen vetten in de patisserie en snoepsector: koeken, gebak, taart, wafels, koffiekoeken, cake, snoepgoed, enz.

·         Zenuwversterkende voeding, rijk aan vitamine B: bananen, aardappelen, paddestoelen, honing, biergisttabletten, tarwekiemen, tarwekiemolie, noten, zaden, pitten.  Stuifmeelpollen mag men niet nemen bij hoge bloeddruk, evenmin als gomasio, tamari of soyu.

·         Natto bevat het fibrineafbrekende enzyme nattokinaze, waardoor de kans op stolselvor-ming, trombose of embolie vermindert.  Bevat ook vitamine K2, nuttig in de strijd tegen arteriosclerose.Voedingsmiddelen rijk aan magnesium: groene groenten, noten, zaden, pitten, volle granen (vooral boekweit), sojabonen, bananen

·         Vitamine D helpt de bloeddruk regelen.  Wordt aangemaakt in de huid dankzij blootstelling aan de zon en zit in voedingsmiddelen zoals boter, room, eidooier, paddenstoelen

·         Voedingstherapie bij diabetes en regelmatige controle bij huisarts

·         Afslanken bij overgewicht

·         Zorgen voor een goede uitscheiding van afvalstoffen door het aanpakken van eventuele constipatie, door veel drinken van mineraalarm water of kruidenthee i.p.v. koffie, gewone thee, alcohol en frisdrank, door meer lichaamsbeweging, door een goede slaap, door ongezonde voeding te vermijden, voeding rijk aan ballaststoffen,...

·         Voedingsmiddelen rijk aan resveratrol, dat de oxidatieve stress vermindert, de bloedvetwaarden verbetert, ontstekingsremmend werkt, bloedvatverwijdend werkt: druivenschillen, druivenpitten, rode wijn, cranberry’s, blauwe bosbessen, mulberry’s

·         Te vermijden dranken: koffie, zwarte thee, groene thee, frisdranken, cola, redbull, alcohol (bier, wijn,...), chocomelk.  Rode wijn wordt vaak aanbevolen als preventie van hartkwalen.  Men vergeet echter de alcohol, dat voor de lever een vergif blijft, en dat de gunstige resveratrol ook kan bekomen worden door het eten van druiven of drinken van druivensap.  Een onafhankelijk onderzoek in Frankrijk leidde tot de conclusie dat zelfs één glas wijn per dag niet gezond is. Heel Frankrijk stond op zijn kop, de wijnindustrie op de eerste plaats.

·         Aanbevolen dranken: mineraalarm water, kruidenthee, natriumarme groentesappen, vers geperst fruitsap, komboecha

·         Te weinig vitamine K2, deze vitamine beschermt de vaatwand tegen arteriosclerose, te vinden in zuurkool, luzerne, groene bladgroente, broccoli, spruitjes, eidooier, vislevertraan, saffloerolie, sojaolie, spirulina, kelp, yoghurt

·         Vermijd geraffineerde meelproducten, de zgn. witmeelproducten (wit brood, witte deegwaren, witte rijst, paneermeel,…) en vervang deze door volkorenproducten.

·         Gebruik ruwe vezels of ballaststoffen in de vorm van veel groente, fruit, noten, zaden, pitjes, volkorenproducten,…

·         Schaaldieren en weekdieren bevatten meer cholesterol dan vis

 

Fytotherapie

Men kan van de volgende lijst een aantal kruiden gebruiken als keukenkruid en /of kruidenthee.

Als u een fytotherapeutisch middel zoals een tinctuur wenst te gebruiken, dient u met de arts te voerleggen of dit geen kwaad kan als u tevens medicamenten gebruikt tegen de hoge bloeddruk.

In de fytotherapie zijn er talrijke kruiden met een gunstige werking: vochtafdrijvend, rustgevend, bloedvatelasticiteitverbeterend, cholesterol- of triglyceridenabsorberend, antitrombotisch, bloedverdunnend, vaatwandantioxidantia, aanslibben van oxycholesterol op de vaatwand verminderend, oxidatieverminderend van cholesterol tot oxycholesterol, cholesteroluitscheidingsverhogend, leverfunctieverbeterend, cholesterol- of triglyceridenbio-syntheseverminderend, de verhouding tussen HDL en LDL verbeterend, renine- of angioten-sineresponsverminderend, vaatverwijdend, ontstekingsremmend.  Er zijn ook een aantal kruiden die men beter vermijdt.

 

Vochtafdrijvend: 

Rustgevend: 

Vaatverwijdend, vaatspasmenverminderend, bloedvatelasticiteitverbeterend of renine/angio-tensineresponsverminderend: 

Cholesterolabsorberend, triglyceridenabsorberend en afvoerend: 

Leverfunctieverbeterend, cholesteroluitscheidingverhogend: 

Verbetert verhouding tussen HDL en LDL-cholesterol: 

 

Cholesterolbiosyntheseverminderend, triglyceridenbiosyntheseverminderend in de lever: 

 

Oxidatieverminderend van cholesterol tot oxycholesterol: 

 

Antitrombotisch, bloedverdunnend: 

Vaatwandantioxidantia: 

Vermindert het aanslibben van oxycholesterol op vaatwanden:

 

Ontstekingsremmend:Te vermijden kruiden:

 

 

Voor hardnekkige hoge bloeddruk is een combinatie van maretak en meidoorn vaak succesvol, uiteraard mits het tegelijk toepassen van maatregelen van voeding, levenswijze, relaxatie, stoppen met roken, enz. 

 

Levenswijze

 

Qua levenswijze gaat het om factoren als stoppen met roken, lichaamsbeweging, slaap, positief denken, levensvreugde, ontspanning en vrije tijd, advies voor een regelmatige controle van bloeddruk, cholesterol, triglyceriden, enz.

 

·         Stoppen met roken   Er zijn tegenwoordig tal van mogelijkheden om te stoppen, raadpleeg je huisarts of apotheker.  Zie ook www.tabakstop.be

·         Meer lichaamsbeweging in het dagelijks leven inbouwen: fietsen i.p.v. autorijden, wandelen in het park, zich inschrijven in een fitnesscentrum waar men zich professioneel kan laten begeleiden, een hometrainer voor de TV zetten, enz.  Dit dient echter op advies van een arts te gebeuren.

·         Meer ontspanning in het leven inbouwen, ev. Ontspanningsoefeningen, yoga

·         Als men weet dat er in de familie hart- en vaatziekten voorkomen en men kan vermoeden dat men een erfelijke aanleg ervoor heeft, dient men dus extra op te letten en gezond te leven; het is niet omdat men een aanleg heeft voor een ziekte, dat men die ook zal krijgen; dit hangt van de beïnvloedende factoren af zoals voeding, stress, enz.

·         Vermijden van alcoholinname

·         Regelmatig bloeddruk laten controleren, ev. thuis met een elektronische bloeddrukmeter en de resultaten bijhouden in een dagboek en bespreken met de huisarts

·         Controle van de cholesterolspiegels

·         Na de menopauze kan men overwegen fyto-oestrogenen te nemen

·         Positief denken en meer vreugde in het leven brengen, soms een andere omgang met gevoelens zoeken, eventueel nemen van Bach-remedies

·         De huisarts kan medicatie voorschrijven zoals diuretica, bèta-blokkers, calcium-antagonisten, omzettingsenzymremmers, antidepressivum,...

·         Het is opletten met sexuele opwinding igv hoge bloeddruk.

·         Sommige mensen lijden al vóór hun 30e aan hoge bloeddruk en stress.  Als men navraagt, blijken ze soms 50 uur of meer per week te werken, een huis aan het bouwen, een vrouw te hebben die gaat bevallen, competitiesport te doen, enz.  Waanzin.

·         Het verhogen van de levensvreugde op alle mogelijke manieren, vb. door meer dingen te doen die men graag doet, minder dingen die men tegen zijn zin doet, voorkeur geven aan humoristische films ipv spannende thrillers die de bloeddruk verhogen, het innerlijk kind een uitlaatklep geven door bvb modelbouw, tekenen, schilderen, met schup en emmertje in de speeltuin gaan spelen, enz.

·         De deprimerende sleur van altijd hetzelfde doorbreken door afwisseling en variatie in het leven te brengen

·         Duiksport is bij hoge bloeddruk verboden.  De druk van het water vormt een belasting en voert de bloeddruk op.

·         Geef de voorkeur aan een rustige vakantie.  Zoek geen drukke hotels of stranden op, met hoge temperaturen en veel zweet, dat is niet goed voor u.  Raadpleeg uw arts als u erover denkt het hooggebergte in te gaan!  Als u met vakantie gaat, valt het te overwegen en te bespreken met de arts of een kuuroord goed voor u zou zijn.

 

 

Relaxatietherapie:

 

In de relaxatietherapie gaat het om ontspanningsoefeningen, vermijden van competitie, lawaai, het leren van copingstrategieën om met stress en problemen om te gaan, expressie van gevoelens, hobby, enz.

 

·         Door middel van biorelaxatie

·         Door psychotherapie

·         Men kan best onnodige spanning vermijden.  Kijk bvb liever naar humoristische films ipv spannende actiethrillers.

·         Lawaai = stress.  Tracht dus zoveel mogelijk lawaai te vermijden.  Zet die lawaaizender op de radio op het werk af, of zoek een zender met rustige klassieke muziek of zet de radio die altijd aanstaat gewoon af, dat is vaak een herademing.  Zoek in je vrije tijd de stilte op, ga wandelen in het park, zet je rustig op een bank met een boek, ga bij mooi weer lekker languit in het gras liggen en geniet van de blauwe hemel en de vormen van de wolken,...  Als je aan een drukke straat woont, kan het soms aangewezen zijn om te verhuizen naar een rustige buurt, zelfs naar het platteland voor je gezondheid.  Aan het verkeersinfarct komt voorlopig nog geen einde.

·         Breng je vrije tijd door in de natuur, aan het water, in het bos, in de stilte, enz.  Werk wat in je tuin, doe rustig wat reparaties aan je woning,...

·         Competitie = stress.  Vermijd competitie bvb in de sport.  Doe sport (in samenspraak met je  arts) voor je plezier, je ontspanning.  Ga niet joggen met een chronometer, hou geen dagboek bij van je prestaties en je vooruitgang; gooi dit radicaal in de vuilbak en ga wandelen luisterend naar de vogeltjes, de krekels, de kikkers, enz.

·         Gebruik van Bachbloesems

·         Essentieel is het aanleren van zgn. “copingstrategieën”, dit zijn probleemoplossings-vaardigheden en attitudewijzigingen.

·         Het zoeken van een goede hobby is ook belangrijk.  Als men een tuin heeft, kan men zeker vreugde vinden in het aanleggen en onderhouden, en waarom niet ineens een aantal kruidenplantjes zetten die goed zijn voor de eigen gezondheid bvb citroenmelisse, oregano, pepermunt, peterselie, lavendel, daslook of bessenstruiken (zwarte bes, rode of witte aalbessen, frambozen,...)

 

Symboliek:

Men kan hoge bloeddruk soms ahw vergelijken met een ketel water die men op het vuur zet.  De druk neemt toe, het water begint te koken, de ketel begint te fluiten...  Wat als er echter geen fluit op de ketel staat?  Wat kan men doen om de druk te verminderen?  Zoeken naar een middel, een methode om de druk van de ketel te houden, een manier om met bepaalde stress om te gaan of ze te vermijden, een uitlaatklep.

Men weet dat de bloeddruk en de hartslag stijgen bij stevige lichamelijke inspanningen en conflicten of andere bedreigende situaties, maar ook alleen al door hieraan te denken.  De bloeddruk en de hartslag daalt reeds door over het conflict te praten of door hetgeen men wil doen in daden om te zetten.  Als men plannen niet in daden omzet of over problemen, conflicten niet praat en geen oplossing zoekt of zijn verantwoordelijkheid terzake opneemt, neemt de druk toe en blijft op termijn permanent.

 

Het is dus erg belangrijk te komen tot actie en tot aanpak en oplossing van problemen of conflicten in plaats van deze te laten bestaan of te omzeilen of een heleboel activiteit aan de dag te leggen die niets met het probleem te maken heeft maar waarmee men zich afleidt.

Bij confrontatie met een conflict of bedreigende situatie in het algemeen, ontstaat in het lichaam immers een stressreactie met o.a. een toename van hartslag, bloeddruk, spierspanning, alertheid en energie om het probleem aan te pakken (de instinctieve vecht-reactie).  Eenmaal de bedreiging of de vijand overwonnen of achter de rug, daalt de druk en de spanning weer tot normaal niveau.  Als men echter dexe extra energie niet gebruikt op het probleem aan te pakken, blijft de druk bestaan, wat zich tegen zichzelf keert in de vorm van stijgend cholesterolniveau, bloeddruk, hartslag, spierspanningen.

 

Het niet uitdrukken van plannen en gevoelens heeft misschien te maken met een laag zelfbeeld, minderwaardigheidsgevoelens, lage eigenwaarde, weinig zelfvertrouwen of met een ontkenning of verwerping hiervan terwijl je anderzijds graag vooruit wil, dingen wil uitdrukken maar niet kan door angst, door talrijke kleine jezelf naar beneden halende zinnetjes en boodschappen.  Dit verhoogt de druk. 

Misschien heb je geleerd om alles rationeel, verstandelijk, intellectueel te benaderen omdat dit minder pijnlijk is dan gevoelens en emoties.  Dit houdt in dat je een afstand bewaart tot jezelf en tot de wereld.

Inzicht in en verwerking van een en ander dat is misgelopen in de kinderjaren en van de opvoedingsfouten van je ouders kan een rol spelen, als hiervan sprake is.

Voor de geïnteresseerde lezer verwijs ik naar de teksten:

Eigenwaarde

Opvoeding

Geweldloze communicatie

 

Geraadpleegde literatuur:

 

Beerlandt, C., De sleutel tot zelfbevrijding, Petiet, Tiel, 1996

CM, Folder “Verhoogde bloeddruk”, dienst GVO CM, Brussel

Dalhke, R., & Dethlefsen, T.,  De zin van ziekzijn, Ankh-Hermes, Deventer, 1985

Dries, J., Voedingstherapie, deel 1 en 2, Arinus, Genk, 2000

Duckaert, W.J., Dossier hart en vaten, in: Maar natuurlijk, nr.32, jan-feb 2010, pp.10-26

Franckaert, D., Pathologie, Arinus, Genk, s.a.

Margodt, J., Fytotherapie, Arinus, Genk, s.a.

Pincemail, J. et alteri, Antioxidantia en preventie van hart- en vaatziekten, Uittreksel uit Medi-Sfeer aangeboden door Pharma Nord

Sharon, A., Alles wat je moet weten over voeding en gezondheid, Zuidnederlandse uitgeverij, Aartselaar, 2001

Verhelst, G., Groot handboek geneeskrachtige planten, Mannavita, Wevelgem, 2004

Vogel, A., De kleine dokter, UGN/Sijthoff, Elburg/Amsterdam, 1987

 

© info@lucvanoost.bewww.lucvanoost.be

Dit artikel is auteursrechtelijk beschermd en mag op geen enkele wijze worden vermenigvuldigd of doorgegeven worden aan anderen zonder toestemming van de auteur.

Dit artikel werd met de meeste zorg samengesteld.  Niettemin is het nooit geheel uitgesloten dat informatie door tijdsverloop, recent wetenschappelijk onderzoek of andere oorzaken onjuist, onvolledig of achterhaald is.  De auteur kan niet aansprakelijk gesteld worden voor enige directe of indirecte gevolgen voortvloeiend uit de gegevens.  Dit artikel is niet bedoeld als vervanging voor een medische diagnose en medische zorg door een arts.  De lezer wordt uitdrukkelijk geadviseerd zijn arts te raadplegen bij enigerlei klachten of symptomen.

Suggesties, commentaar en reacties zijn steeds welkom op het vermelde e-mailadres.